BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Δραματική αύξηση ελλειμμάτων και χρέους λόγω πανδημίας

Η εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής στήριξης σε συνδυασμό με τον δραματικό αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης λόγω πανδημίας σε οικονομίες και επιχειρήσεις, σημαίνουν μια δραματική αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους του δημόσιου τομέα, σημειώνει η Societe Generale.

Sociate-general-NYC-e1528136638295

19
0

H γαλλική τράπεζα αναμένει ότι το έλλειμμα του δημόσιου τομέα μόνο το 2020 θα εκτιναχθεί κατά σχεδόν κατά 4% του ΑΕΠ στις οικονομίες της ευρωζώνης κατά 5% στις ΗΠΑ αγγίζοντας το 10% και κατά 5% στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνοντας το 7%. ΗΒ (στο 7%).

Και στην Κίνα, η δημοσιονομική πολιτική έχει απομακρυνθεί από την πρόσφατη προσέγγιση της χαλάρωσης με φορολογικές ελαφρύνσεις και προς τα πιο παραδοσιακά κίνητρα, δηλαδή υποδομές και άλλες δημόσιες επενδύσεις. Η Κίνα έχει ήδη ανακοινώσει την επέκταση του ελλείμματος - έστω και απροσδιόριστου - και την επανέναρξη της έκδοσης Ειδικών Κεντρικών Κρατικών Ομολόγων (CGB). Η SocGen εκτιμά ότι αυτό είναι πιθανό να ξεπεράσει το 1%-2% του ΑΕΠ, αν και είναι σίγουρα πιθανή μια ακόμα μεγαλύτερη δέσμη μέτρων με την αύξηση του συνολικού ελλείμματος του δημόσιου να τοποθετείτε στο 4% περίπου του ΑΕΠ.

Όλα αυτά αναπόφευκτα θα αυξήσουν τα επίπεδα του χρέους του δημόσιου τομέα, αν και στη ευρωζώνη η SocGen αναμένει την επιστροφή σε σχετικά μικρά επίπεδα ελλειμμάτων το 2021. Η Γερμανία, για παράδειγμα, όπου η αύξηση του ελλείμματος είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα μεγάλη (στο 5,5% του ΑΕΠ) έχει δεσμευθεί να επιστρέψει στην ισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική της το συντομότερο δυνατόν, αλλά η γαλλική τράπεζα αμφιβάλλει ότι αυτό θα επιτευχθεί πλήρως κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Συνεπώς, η αύξηση του δημόσιου χρέους στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να κινηθεί στο 8% του ΑΕΠ, αν και αναμένεται να είναι ένα έκτακτο γεγονός και ο λόγος του συνολικού δημόσιου χρέους της περιοχής αναμένεται να επανέλθει σε πτωτική τάση αν και όχι χαμηλότερα από τα επίπεδα προ κρίσης κορονοϊού. Στις ΗΠΑ, το συνολικό χρέος του δημόσιου τομέα έχει ήδη αυξηθεί και ο διπλασιασμός του ελλείμματος θα οδηγήσει σε αύξηση του δείκτη χρέους κατά 8% φέτος και κατά 5% το 2021. Η επιστροφή στα ελλείμματα θα αυξήσει περαιτέρω τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ και στο 121% έως το 2022.

Όπως τονίζει η SocGen, και το εταιρικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στις ΗΠΑ. Η απότομη αύξηση των επιπέδων του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ εγείρει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και ενός σοκ στην αγορά ομολόγων.

Ωστόσο, υπάρχουν ισχυροί λόγοι που θέτουν κάτι τέτοιο απίθανο να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Πρώτον, οι αγορές κρατικών ομολόγων δεν αντιδρούν σε μεγάλο βαθμό στα αυξανόμενα επίπεδα του χρέους.

Δεύτερον, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη επιστρέψει στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και προχωρούν σε μεγάλες αγορές ομολόγων.

Και τρίτον, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών είναι πιθανό να εκτοξευθούν.

Πάντως, όπως επισημαίνει η γαλλική τράπεζα, το εάν οι χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων διεθνώς μπορούν να διατηρηθούν μεσοπρόθεσμα είναι ένα ζήτημα, ωστόσο το σίγουρο είναι πως τα υψηλότερα επίπεδα χρέους θα επιδεινώσουν οποιαδήποτε μελλοντική προσαρμογή.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία