BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Θετικό σενάριο για την ύφεση στην Ελλάδα βλέπει ο ΟΟΣΑ

Μικρότερη ύφεση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης εκτιμά ο ΟΟΣΑ ότι θα έχει η Ελλάδα, σε αντίθεση με τις ανοιξιάτικες προβλέψεις της Κομισιόν, που την τοποθετούσαν στη χειρότερη θέση.

AP_17158510407411-1021x580

11
0

Η έκθεση του ΟΟΣΑ Economic Outlook, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προβλέπει συγκεκριμένα ότι στο σενάριο του μονού πλήγματος, χωρίς αναζωπύρωση της πανδημίας, η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι 8% φέτος, με ανάκαμψη 4,5% το 2021, ενώ στο σενάριο του διπλού πλήγματος, με αναζωπύρωση της πανδημίας, θα είναι 9,8% φέτος και η ανάκαμψη 2,3% το 2021. Συνολικά στην Ευρωζώνη, στο θετικό σενάριο η ύφεση προβλέπεται να φτάσει στο 9,1% φέτος, με ανάκαμψη 6,5% του χρόνου, και στο αρνητικό σενάριο προβλέπεται ύφεση 11,5% φέτος, με ανάκαμψη 3,5% το 2021.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε, πριν από ένα μήνα, στο θετικό της σενάριο ύφεση 9,7% για την Ελλάδα, την υψηλότερη στην Ευρωζώνη, με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης να διαμορφώνεται στο 7,9%. Το ΔΝΤ προέβλεπε τον Απρίλιο ότι η ύφεση στην Ελλάδα φέτος θα φτάσει το 9%.

Βεβαίως, ο ΟΟΣΑ πρόλαβε να λάβει υπόψη του και το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά το οποίο η Ελλάδα είχε σχετικά καλή επίδοση σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Από την άλλη πλευρά, ο Οργανισμός προβλέπει σημαντική επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά και ιδίως στο χρέος. «Ενώ η Ελλάδα έθεσε σε αποτελεσματικό έλεγχο την πανδημία», σημειώνει η έκθεση, «το αρνητικό αποτέλεσμα στον τουρισμό, στις επενδύσεις και στα δημόσια οικονομικά αποτελεί εμπόδιο στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της χώρας».

Συγκεκριμένα, προβλέπει έλλειμμα 7,7% του ΑΕΠ και χρέος 196,9% του ΑΕΠ φέτος στο θετικό σενάριο, ενώ στο αρνητικό το έλλειμμα ανεβαίνει στο 8,8% του ΑΕΠ και το χρέος στο 209,3% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν προέβλεπε έλλειμμα 6,4% του ΑΕΠ και χρέος 196,4% του ΑΕΠ στο βασικό της σενάριο. Το ΔΝΤ προέβλεπε έλλειμμα 9% του ΑΕΠ και χρέος 200,8% του ΑΕΠ.

Οι απώλειες συνολικά στην ελληνική οικονομία, σε εισοδήματα, απασχόληση και δημοσιονομικές επιδόσεις, εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι, πάντως, μικρότερες από αυτές της κρίσης του 2009-2016, υποστηρίζει η έκθεση. Ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία για να αλλάξει η Ελλάδα προσανατολισμό και να επιδιώξει μια κάποιου βαθμού απεξάρτηση από τον ευάλωτο τουρισμό. «Η αναμενόμενη εξασθένηση της τουριστικής ζήτησης υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να δοθεί η ευκαιρία ανάπτυξης σε νέους τομείς», τονίζει η έκθεση. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι αναδεικνύεται η ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια αναμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας συνολικά, που ξεκίνησε με αφορμή την προηγούμενη κρίση. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην ανάγκη μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αποκατάστασης της υγείας των τραπεζών, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις. Επισημαίνει ακόμη την ανάγκη βελτίωσης της εκπαίδευσης ενηλίκων και της ενίσχυσης ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας. Κάνει ειδική αναφορά στην ενοποίηση του καθεστώτος αφερεγγυότητας και στην επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Επαναφέρει το θέμα της μείωσης των διοικητικών βαρών, του εκσυγχρονισμού και της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης.

Εφόσον υπάρξει διπλό πλήγμα, εξάλλου, η έκθεση σημειώνει ότι ο τουρισμός θα επηρεαστεί αρνητικά και το 2021. Στην περίπτωση αυτή επισημαίνει ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα από την κυβέρνηση.  Αναφέρει χαρακτηριστικά την ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία