BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ανάκαμψη παγκόσμιας οικονομία το δ’ τετράμηνο βλέπει η Μorgan Stanley

«H παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα νέο κύκλο επέκτασης και παραγωγής και θα επιστρέψει στα επίπεδα της προ κορωνοϊού εποχής κατά το τέταρτο τρίμηνο», σύμφωνα με οικονομολόγους της Morgan Stanley.

Chetan_Ahya

10
0

«Έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε αυτό που αποκαλούμε ανάκαμψη τύπου V, δεδομένου των ανοδικών εκπλήξεων στα στοιχεία της ανάπτυξης και τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών» έγραψαν οι οικονομολόγοι υπό τον κ. Chetan Ahya σε μια έκθεση με ημερομηνία 14 Ιουνίου.

Προβλέποντας μια «απότομη, αλλά σύντομη ύφεση», οι οικονομολόγοι αναμένουν το παγκόσμιο ΑΕΠ να μειωθεί κατά 8,6% σε σχέση με πέρυσι το δεύτερο εξάμηνο και να ανακάμψει στην συνέχεια κατά 3% το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η Morgan Stanley σημειώνει τρεις λόγους για τους οποίους η ύφεση θα είναι σύντομη:

– Πρώτον δεν πρόκειται για ενδογενές σοκ που πυροδοτήθηκε από τεράστιες ανισορροπίες.

– Δεύτερον, οι πιέσεις από τις απομοχλεύσεις στην οικονομία θα περιοριστούν.

– Τρίτον, οι πολιτικές από τις κεντρικές τράπεζες ήταν αποφασιστικές, με μέγεθος και θα είναι αποτελεσματικές ενισχύοντας την ανάκαμψη. Η επίσημη υποστήριξη δεν φαίνεται να σταματά σύντομα, με τις κεντρικές τράπεζες και τους υπουργούς οικονομικών να ρίχνουν χρήματα στην οικονομία. Tα ρίσκα στην προοπτική τους περιλαμβάνουν εξελίξεις με τον ιό και το εμβόλιο.

«Στο βασικό μας σενάριο θεωρούμε ότι ξαναεισήλθαμε πιο σιγά απ’ ό,τι αναμενόταν, αλλά είναι διαχειρίσιμο και είχε αποτέλεσμα με επιλεκτικά lockdown», γράφουν οι οικονομολόγοι στηριζόμενοι σε ένα σενάριο όπου το εμβόλιο θα είναι ευρέως διαθέσιμο την άνοιξη του 2021.

«Σε αντίθεση, θεωρούμε ότι το αρνητικό σενάριο (bear) ότι θα ξαναεισέλθουμε σε ένα αυστηρό lockdown με μέτρα αργότερα φέτος, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διπλή βουτιά».

Οι απόψεις της Morgan Stanley έρχονται σε αντίθεση με πιο δυσμενείς απόψεις από άλλους, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ το οποίο την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει πιο σιγά από ό,τι αναμενόταν και πως παραμένει βαθιά ανησυχία για την προοπτική.

Το πρόσφατο άλμα στις περιπτώσεις του ιού στο Πεκίνο αύξησε τους φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας στην Κίνα, η οποία θα φέρει αργή ανάκαμψη στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Ο αντιπρόεδρος της Κίνας είπε ότι, ρίσκα είναι υψηλά για να εξαπλωθεί μια έξαρση, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua. Oικονομoλόγοι στην JP Μorgan με επικεφαλής τον κ. Bruce Κasman επισήμαναν το ρίσκο της αύξησης του χρέους και των ελλειμμάτων, μπορεί να οδηγήσει τις κυβερνήσεις να πάρουν πίσω τα τεράστια δημοσιονομικά πακέτα.

«Αυτή η στροφή στη δημοσιονομική πολιτική, μαζί με περιορισμένα βήματα από τις κεντρικές τράπεζες είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόβλεψη μας για μια ατελή ανάκαμψη», γράφουν οι οικονομολόγοι της JP Morgan ένα σημείωμα.

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία