BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Τον στόχο του 50% εσόδων 2019 πρέπει να φτάσει ο τουρισμός 2021

Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος στις προοπτικές του κλάδου για το 2021. Για το επόμενο έτος προβλέπει το 50% των εσόδων του 2019 εφόσον η υγειονομική κατάσταση εξελιχθεί καλά.

download__70_

18
0

Την εκτίμηση αυτή βασίζει στις προβλέψεις των αεροπορικών εταιρειών και των εταιρειών τουρισμού. Εκτιμά πως τα μέτρα που λήφθηκαν όλο αυτό το διάστημα δημιούργησαν ένα δίχτυ ασφαλείας στους εργαζομένους και στήριξαν τις επιχειρήσεις, «επούλωσαν, αλλά δεν έκλεισαν πληγές».

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο του 2021 είναι οριστικά και 100% χαμένα για τον τουρισμό, προσθέτει. «Αρα, το πρώτο σημαντικό ζητούμενο είναι η χρονική επέκταση των μέτρων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2021». Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζει τη μείωση του ΦΠΑ, έστω και πρόσκαιρα, έστω και για ένα χρονικό διάστημα. «Διότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται εμπορικά, δεν είναι δηλαδή, το λέω απλά, δεν είναι θέμα τιμής το αν κάποιος θα ταξιδέψει το 2021», σημειώνει.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν από τον κ. Ρέτσο σε ενημερωτική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη διαδικτυακά. Σε αυτήν τόνισε επίσης πως το θέμα της ρευστότητας είναι τεράστιο, αλλά υπάρχουν εργαλεία τα οποία έχουν λειτουργήσει πάρα πολύ καλά, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή. «Αλλα καθυστερούν, όπως η δεύτερη φάση του εγγυοδοτικού», εξήγησε και πρόσθεσε πως θα είναι εξίσου κρίσιμες και οι προτάσεις που θα γίνουν για τις χρηματοδοτήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ομως, το επόμενο διάστημα ο ανταγωνισμός θα είναι αδυσώπητος: «Η Ιταλία και η Ισπανία, όταν επανέλθουν, θα έχουν σημαντικά ανταγωνιστικές τιμές και θα ανακάμψουν άμεσα». Για το 2020 εκτίμησε πως ο τουρισμός «απέδειξε ότι μπορεί να αντεπεξέλθει πάρα πολύ καλά σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία», αλλά «οι βασικές αγορές μας άργησαν αρκετά να ανοίξουν ή δεν άνοιξαν καθόλου, όπως η Αμερική και η Ρωσία».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, ο ρόλος που έπαιξε ο τουρισμός στη διασπορά της νόσου ήταν από ελάχιστος έως ανύπαρκτος. «Αυτό δεν έγινε από τύχη, προφανώς το ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στα αεροδρόμια κυρίως –το PLF– αποδείχθηκε πάρα πολύ καλό. Οι στοχευμένοι έλεγχοι ήταν πάρα πολύ αποτελεσματικοί», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως οι προσπάθειες όλων των ανθρώπων του τουρισμού ήταν εξαιρετικά σημαντικές. «Από τη μία των επιχειρηματιών, οι οποίοι χωρίς να έχουν έσοδα επένδυσαν, αύξησαν τα έξοδά τους για να κρατήσουν ασφαλείς τις επιχειρήσεις τους και από την άλλη των εργαζομένων, οι οποίοι εργάστηκαν το καλοκαίρι, οι οποίοι βγήκαν από την ασφάλεια του σπιτιού τους και μέσα σε ένα τελείως ανασφαλές ψυχολογικά περιβάλλον μπόρεσαν, λειτούργησαν, παρείχαν υπηρεσία σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Αυτό αποτελεί παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά», σημείωσε και πρόσθεσε πως «ο ελληνικός τουρισμός το 2020 έχασε σχεδόν το 80% των εσόδων που είχε το 2019».

Για την επόμενη ημέρα, όπως είπε, «αναγκαία θα είναι η συντονισμένη δράση στα ταξίδια και η θέσπιση ενιαίων κανόνων τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρέπει, μπαίνοντας πλέον στο 2021, να αποφασιστεί κατ’ αρχήν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο ότι δεν έχει πλέον δικαίωμα η κάθε χώρα να θέτει τους δικούς της κανόνες, αλλά να υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας, ο οποίος μπορεί να είναι και αυστηρός, όπως υποχρεωτικό τεστ, ακόμα και στο αεροδρόμιο».

Στο μεταξύ, χθες κατατέθηκε στο ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης και ψηφίζεται σήμερα τροπολογία που περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κλάδου του τουρισμού που στην πλειονότητά τους αφορούν παρατάσεις των ισχυόντων.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία