BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Koρυφαίο trade η Ελλάδα μετά το εμβόλιο λέει η Morgan Stanley

H Ελλάδα αποτελεί το κορυφαίο επενδυτικό στοίχημα σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας και του τουρισμού μετά το εμβόλιο έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, δηλώνει η Morgan Stanley σε νέα έκθεσή της, όπου και τηρεί στάση overweight για τις ελληνικές μετοχές βλέποντας ισχυρό ράλι κοντά στο 30%.

morgan_3

10
0

Η M.S είναι ο δεύτερος διεθνής οίκος μέσα σε λίγες μόνο ημέρες που (μετά και την Jefferies) που εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα trades διεθνώς σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη μετά την πανδημία, κάτι που υπογραμμίζει το γεγονός πως οι διεθνείς αναλυτές έχουν αρχίσει και κοιτούν πέραν του βραχυπρόθεσμου διαστήματος και του Covid, καταστρώνοντας τη στρατηγική τους.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, ένας από τους κλάδους - κλειδιά της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ) στην οποία τοποθετεί την Ελλάδα, είναι ο τουρισμός, και η Ελλάδα έχει την υψηλότερη έκθεση στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως επισημαίνει, ο τουρισμός συμβάλλει περίπου 20% στο ελληνικό ΑΕΠ και πάνω από 20% στις θέσεις εργασίας της χώρας - σχεδόν διπλάσιο από το επίπεδο οποιασδήποτε άλλης χώρας στην περιοχή της ΕΜΕΑ.

Οι τουριστικές εισπράξεις της Ελλάδας μειώθηκαν κατά 85% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση (στην κορυφή της τουριστικής περιόδου). Υποθέτοντας ότι ένα εμβόλιο είναι διαθέσιμο στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2021, η χώρα θα πρέπει να δει μια από τις πιο έντονες ανακάμψεις της οικονομίας της σε σχήμα V στην περιοχή. Όσον αφορά τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, η Ελλάδα διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ειδικά σε όρους μακροπρόθεσμης αποτίμησης όπως ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία. Όπως τονίζει η Morgan Stanley τα μεγαλύτερα στοιχήματά της αφορούν τις χώρες που έχουν υποαποδώσει το περισσότερο από τον Ιανουάριο και η ελληνική αγορά με πτώση 39% σε αυτό το διάστημα αποτελεί την πρώτη της επιλογή.

Έτσι, η Morgan Stanley βλέπει ράλι 27% στην ελληνική αγορά και το μεγαλύτερο στην περιοχή, με βασικό καύσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και την ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού. Όπως σημειώνει, η ελληνική αγορά ανήκει στο γκρουπ εκείνων των αγορών που προσφέρουν έκθεση σε κυκλικές μετοχές και μετοχές αξίας οι οποίες και θα επωφεληθούν το περισσότερο από το re-rating που σημειωθεί. Παράλληλα εκτιμά πως η κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων θα ανακάμψει κατά 26% το 2021 και κατά 25% το 2022.

Ελληνικές τράπεζες έναντι ελληνικών μη τραπεζικών μετοχών

Ενώ η M.S είναι bullish στις ελληνικές τράπεζες, αναγνωρίζει ότι αποτελούν τις μετοχές με το υψηλότερο ρίσκο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, ενώ έχουν αποκλειστεί από τον δείκτη MSCI Ελλάδας (αφαιρέθηκαν τον Μάιο του τρέχοντος έτους). Ωστόσο, η πρόσφατη αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από τη μετατροπή του CoCo της Τράπεζας Πειραιώς οδήγησε σε πτώση ολόκληρου του δείκτη, ακόμη και των πιο αμυντικών μετοχών, κάτι το οποίο σύμφωνα με την Morgan Stanley ήταν αδικαιολόγητo.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές εκτός του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ο οίκος επισημάνει πως προσφέρουν πολύ υψηλή μερισματική απόδοση της τάξης του 6,5% με τις μεγαλύτερες σε κεφαλαιοποίηση ελληνικές μετοχές όπως οι ΟΠΑΠ, Jumbo και ΟΤΕ να αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά από την ανάκαμψη του τουρισμού. Πράγματι, όπως τονίζει, είδαμε τις μετοχές εκτός τραπεζών - αλλά και τις τραπεζικές μετοχές - να σημειώνουν από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς κατά το ράλι που προκάλεσε η είδηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer. Έτσι, η M.S εκτιμά ότι οι πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών μετοχών θα συνεχιστούν κατά τη συνεχιζόμενη κυκλική ανάκαμψη που συντελείται στις αγορές διεθνώς.

Παράλληλα, η Morgan Stanley επισημαίνει πως στο β’ εξάμηνο του 2021, η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη νικήτρια στην περιοχή της EEMEA από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Ενώ η εστίαση των αγορών στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ έχει μειωθεί, η M.S υπενθυμίζει ότι αυτός ο "οδηγός" είναι πιθανό να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από το β’ τρίμηνο του 2021 (ακριβώς όταν ξεκινά η τουριστική σεζόν) αλλά και καθώς πλησιάζει το 2021, κάνοντας την Ελλάδα κάτι περισσότερο από ένα σύντομο trade του τουρισμού, καθώς αυτό το επενδυτικό στοίχημα θα έχει διάρκεια.

Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν πως το Ταμείο θα εγκριθεί παρά τα εμπόδια,  έως τα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021, ενώ τα περισσότερα σχέδια ανάκαμψης των χωρών της περιοχής θα εγκριθούν έως το β’ τρίμηνο του 2021, υποδηλώνοντας ότι η εκταμίευση ενδέχεται να ξεκινήσει από τα μέσα του έτους.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία