BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Κύκλος ανόδου ξανά στα αγροτικά, δομικές αλλαγές στις αγορές

Προς έναν κύκλο ανόδου για τις τιµές των εµπορευµάτων παγκοσµίως, ανάλογο µε αυτόν που σηµειώθηκε το 2000, προετοιµάζονται οι παγκόσµιες αγορές. Συγκεκριµένα, για έναν πολυετή ανοδικό κύκλο των τιµών βασικών αγροτικών εµπορευµάτων κάνει λόγο σε έκθεσή της η Goldman Sachs, περιγράφοντας βασικές δοµικές αλλαγές στις ισορροπίες των παγκόσµιων αγορών που θα υποκινήσουν τη διαδικασία αυτή.

38_pin_7

10
0

Σύµφωνα µε την τράπεζα, όλα ξεκινούν από την σόγια και το καλαµπόκι. Αναµένεται να διαµορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά βιοντίζελ τα επόµενα χρόνια, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, κάτι που θα αυξήσει σηµαντικά τη ζήτηση για ποσότητες καλαµποκιού και σόγιας. Την ίδια στιγµή, η αύξηση των αναγκών της Κίνας για ζωοτροφές, αφού η χώρα δίνει πλέον ιδιαίτερη έµφαση στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας της, ενισχύει την ζήτηση περαιτέρω. Σε αυτό το  πλαίσιο, σόγια και καλαµπόκι αναµένεται σύµφωνα µε τους µελετητές της τράπεζας να διαµορφώσουν ακόµα υψηλότερα επίπεδα τιµών κιόλας από τους επόµενους µήνες.

Κατ’ επέκταση, δεδοµένου ότι οι καλλιέργειες αυτές είναι ανταγωνιστικές του βαµβακιού ως προς τις εκτάσεις, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Βραζιλία, µεταφέρεται το κλίµα ανόδου και στην συγκεκριµένη καλλιέργεια. Αρκετοί αγρότες αναµένεται ότι θα στραφούν στην καλλιέργεια καλαµποκιού και σόγιας, επηρεασµένοι από  το κλίµα στις αγορές και κατά συνέπεια, οι εκτάσεις βάµβακος θα µειωθούν, κάτι που µε την σειρά του θα οδηγήσει σε διαµόρφωση τιµών άνω των 75 σεντς η λίµπρα σε βάθος 12µήνου. «Η αξιοσηµείωτη ανάκαµψη πολλών βασικών αγροτικών εµπορευµάτων το τελευταίο διάστηµα, δεν µπορεί παρά να ενισχυθεί περαιτέρω το επόµενο διάστηµα» σχολιάζει χαρακτηριστικά σε σηµείωµά της η τράπεζα.


Το µοτίβο που περιγράφει η επενδυτική τράπεζα στις αγορές αγροτικών, έρχεται να ενισχυθεί και από µια ακόµα υπό διαµόρφωση πολιτική και οικονοµική τάση. Σύµφωνα µε έναν εκ των κορυφαίων αναλυτών της Goldman Sachs για τα εµπορεύµατα, τον Τζεφ Κάρεϊ, µε την πανδηµία έσπασε η εµµονή των κυβερνήσεων και των τραπεζικών διοικήσεων για πολιτικές συντήρησης και µετριοπαθούς ανάπτυξης που συνεπάγεται µε λιτές δηµοσιονοµικές παρεµβάσεις.

Το τελευταίο διάστηµα γίνεται όλο και πιο δηµοφιλής η ιδέα αναδιανοµής του πλούτου µε τη µορφή διαφόρων µορφών ενισχύσεων και επιδοµάτων, που µε τη σειρά τους θα ενισχύσουν την κατανάλωση που προέρχεται από τα πολυπληθέστερα στρώµατα, εφόσον βέβαια συνεχιστούν οι πολιτικές αυτές. «Η σταθερότητα των αγορών δεν είναι πλέον επιλογή. Το αποκαλούµε ανακύκλωση της ζήτησης εµπορευµάτων. Πολιτικές αναδιανοµής, περιβαλλοντικές πολιτικές  και έπειτα υπάρχει η ευελιξία στις αλυσίδες εφοδιασµού µε τη µορφή αποθήκευσης εµπορευµάτων από χώρες όπως η Κίνα», δήλωσε ο ίδιος στους Financial Times.

Επιστροφή στα 65 δολάρια το βαρέλι το 2021

 «Ο κόσµος µπαίνει σε µια «µακροχρόνια αγορά ταύρων» ενώ ακόµη και το πετρέλαιο θα επωφεληθεί καθώς η πρόσφατη υποεπένδυση, η αδυναµία του δολαρίου, οι κυβερνητικές δαπάνες και η ενεργειακή µετάβαση ενισχύουν τη ζήτηση σε γενικές γραµµές» συνεχίζει ο επικεφαλής της παγκόσµιας έρευνας για τα προϊόντα της Goldman Sachs, Τζεφ Κάρεϊ σε δηλώσεις του. Η Goldman Sachs υπολογίζει πως η τιµή του πετρελαίου θα επιστρέψει στα 65 δολάρια ανά βαρέλι ως τα τέλη του 2021 και προβλέπει ταχεία ανάκαµψη της ζήτησης, µε την παγκόσµια ζήτηση να φτάσει τα 102,5 εκατοµµύρια βαρέλια την ηµέρα το 2022, όταν η ζήτηση πετρελαίου το 2019 ήταν στα 100,1 εκατοµµύρια βαρέλια ηµερησίως.

«Είναι σηµαντικό να διαχωρίσουµε το εµβόλιο, το οποίο είναι ένας τακτικός ανοδικός καταλύτης, από την ίδια την πανδηµία, που είναι ένας δοµικός καταλύτης σε µια αγορά ταύρων µεγαλύτερης διάρκειας. Καθώς κοιτάζουµε το 2021, το εµβόλιο δηµιουργεί αυτήν την ανάκαµψη σε σχήµα V ... αλλά κοιτάζοντας πέρα από αυτό πιστεύουµε ότι είναι η αρχή µιας αγοράς διαρθρωτικών ταύρων όχι µόνο στο πετρέλαιο, αλλά και σε ολόκληρο το συγκρότηµα εµπορευµάτων», δήλωσε ο ίδιος.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία