BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αρνητικές οι επιδόσεις της μεταποίησης στην Ελλάδα δείχνει ο PMI

Μπορεί ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI) να διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 46,9 μονάδες, δηλαδή υψηλότερα, συγκριτικά με τον Νοέμβριο (42,3 μονάδες) όμως, οι επιδόσεις του κλάδου της μεταποίησης στην Ελλάδα παραμένουν αναιμικές.

c33e6f25108a0a9edc775b539774bdf7_XL

1
0

Οι χαμηλές πτήσεις του ελληνικού μεταποιητικού τομέα σχετίζονται με την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η πανδημική κρίση και η δεύτερη φάση επιβολής μέτρων περιορισμού, που παραμένουν σε ισχύ από τις 7 Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της IHS Markit, τον Δεκέμβριο η παραγωγή εξακολούθησε να μειώνεται με ταχύτατο ρυθμό λόγω των ασθενών συνθηκών ζήτησης και των μέτρων περιορισμού. Κατ’ επέκταση, παρότι ο ρυθμός συρρίκνωσης εξασθένησε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο που παρατηρήθηκε τον Νοέμβριο, υπήρξε ο δεύτερος ταχύτερος από τον περασμένο Μάιο.

Κατά τους αναλυτές, επιδόσεις κάτω των 50 μονάδων του δείκτη PMI σηματοδοτούν συνθήκες συρρίκνωσης, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το δεύτερο «απαγορευτικό» στην ελληνική οικονομία. 

Συρρίκνωση

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης PMI τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο, σε συνέχεια της άρσης του lockdown, κατέγραψε ισχυρή αύξηση στις 49,4 μονάδες από 29,5 μονάδες τον Απρίλιο. Και με τη μεταποίηση, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της οικονομίας, να φανερώνει τους ρυθμούς επέκτασης ή επιβράδυνσης των επιχειρήσεων, η συρρίκνωση του δείκτη, κατά τον Δεκέμβριο, μαρτυρεί ότι η ανάκαμψη θα είναι βραδεία και η επιστροφή στην κανονικότητα μακρόσυρτη. Ιδίως εάν υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας, σε συνδυασμό με τον βραδύτερο σε σχέση με τον αρχικά προσδοκώμενο ρυθμό εμβολιασμού του πληθυσμού.

Η μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, η ακύρωση ή η αναστολή επενδυτικών σχεδίων και οι επιπτώσεις που προκάλεσε στην αλυσίδα εφοδιασμού η πανδημία συνέτειναν έως ένα βαθμό στην υψηλότερη τιμή του κύριου δείκτη υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ταυτόχρονα, συρρικνώθηκαν οι νέες παραγγελίες, των οποίων ο ρυθμός μείωσης είναι ο δεύτερος υψηλότερος κατά τους τελευταίους επτά μήνες, ενώ και οι εξαγωγές υποχώρησαν σημαντικά. 

Σύμφωνα με τα τελευταία δια-θέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, η πορεία των εξαγωγών υπήρξε πτωτική τον Οκτώβριο του 2020, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, και διαμορφώθηκε στο -7,9% ή στα 2,68 δισ. ευρώ.

Πλήγμα, λόγω των μέτρων περιορισμού, δέχτηκε και η εφοδιαστική αλυσίδα που δυσχέραινε τη διαδικασία μεταφοράς αγαθών, με τους χρόνους παράδοσης να έχουν επιμηκυνθεί στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από το απόγειο της πανδημίας τον Απρίλιο. 

Συνεπώς, οι ελλείψεις αγαθών με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι προμηθευτές, τροφοδότησαν την περαιτέρω επιδείνωση της απόδοσής τους στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ελληνικής εταιρείας logistics, που αφορά βέβαια τις επιπτώσεις του πρώτου lockdown στην εφοδιαστική αλυσίδα, το 57% των επιχειρήσεων έχει βρεθεί αντιμέτωπο με μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης πρώτων υλών ιδίως από προμηθευτές από την Ασία. 

Ολα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα και την υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2011 αύξηση του κόστους, που περιλαμβάνει την ενισχυμένη τιμή πρώτων υλών –ιδίως του χάλυβα– και τα αυξημένα τέλη μεταφορών που είναι αλληλένδετα με την άνοδο του πληθωρισμού.
Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία