BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Αύξηση έως και 15,5% στη χρέωση ρεύματος φέρνει η ΡΑΕ

Νέες επιβαρύνσεις έρχονται για τους καταναλωτές ρεύματος, καθώς δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ με ημερομηνία 28 Ιουνίου 2021 (Αρ. Φύλλου 2749) η απόφαση της Ρυθμιστικής Αγοράς Ενέργειας για τις Χρεώσεις Χρήσης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), που καλύπτουν τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) και αποδίδονται στον ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

ilektriki_energeia_foto_

22
0

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση της ΡΑΕ για τους οικιακούς πελάτες, η ρυθμιζόμενη Χρέωση Ενέργειας (λεπτά €/ kWh) για τους πελάτες Χαμηλής Τάσης (Οικιακοί πλην ΥΚΩ) που τώρα είναι 0,542 λεπτά ανεβαίνει στα 0,560 λεπτά, καταγράφοντας μια αύξηση περίπου 3,3%. Ωστόσο η Χρέωση Ισχύος παραμένει αμετάβλητη στα 0,13 λεπτά (€/kVA συμφωνημένης ισχύος - έτος).

Για τους πελάτες Μέσης Τάσης η Χρέωση Ισχύος πάει από 1,197 €/MW (Μεγίστης Μηνιαίως τιμής της Μέσης Ωριαίας Ζήτησης τις Ώρες Αιχμής -11π.μ.-2μ.μ.- ανά μήνα) στο 1,384€/MW, δηλαδή αύξηση πάνω από 15,5%. Για τους πελάτες Υψηλής Τάσης η Χρέωση Ισχύος από 24,062 €/MW ανά έτος πάει στα 23,560 €/MW. Πρόκειται για μείωση άνω του 2%.

Πάντως, πηγές του ΑΔΜΗΕ καταλογίζουν στη ΡΑΕ πολύμηνη γραφειοκρατική καθυστέρηση στην έγκριση ποσών από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που ανέρχονται στα 211 εκατ. ευρώ για το 2021. Όπως τονίζεται από τον Διαχειριστή το ποσό που θα καταβληθεί λόγω της καθυστέρησης αυτής θα είναι «αρκετά εκατομμύρια λιγότερα φέτος».

Ποιοι απαλλάσσονται

Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, από τις χρεώσεις αυτές απαλλάσσονται οι αγροτικοί πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης και οι νυχτερινές καταναλώσεις ενέργειας πελατών χαμηλής τάσης, καθώς και οι καταναλώσεις ενέργειας δικαιούχων ΚΟΤΑ εντός των θεσπισμένων ορίων κατανάλωσης.

Επίσης τα τιμολόγια χρήσης του ΕΣΜΗΕ ισχύουν από την πρώτη ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη δημοσίευση της παρούσας απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δηλαδή από 1ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ για τον επιμερισμό του Απαιτούμενου Εσόδου 2021 o ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε μεταξύ άλλων να ληφθούν υπόψη οι πελάτες Δικτύου της Κρήτης, καθώς η διασύνδεση του δικτύου της νήσου με το Διασυνδεδεμένο Σύστημα αναμένεται να είναι σε λειτουργία το β’ εξάμηνο 2021.
Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία