BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ξανά σε ανοδικό κανάλι το πετρέλαιο, Ευρώπη κοιτάζει το Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την Πέμπτη λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις προμήθειες εν  μέσω διαταραχών στις ρωσικές εξαγωγές, της πιθανότητας μείωσης της παραγωγής από μεγάλους παραγωγούς και του μερικού τερματισμού λειτουργίας ενός διυλιστηρίου στις ΗΠΑ.

102331301-oil-barrels

249
0

Οι τιμές του brent σημειώνουν άνοδο 59 σεντς ή 0,6% στα 101,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το west texas intermediate ενισχύθηκε κατά 42 σεντς ή 0,4% στα 95,31 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο τιμές άγγιξαν υψηλά τριών εβδομάδων την Τετάρτη, καθώς ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας άφησε να εννοηθεί ότι ο OPEC+ θα μειώσει την παραγωγή για να υποστηρίξει τις τιμές.

Επίσης, οι συζητήσεις για μια συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παραμένουν σε αδιέξοδο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση κάθε επανέναρξη των εξαγωγών.

Οι τιμές του brent ανέκαμψαν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι μετά την προθυμία που έδειξαν οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να υπερασπιστούν τις τιμές μέσω μιας μείωσης της παραγωγής, εάν χρειαστεί, αναφέρει η Citi.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα στον OPEC+ για να δικαιολογήσει τη μείωση της παραγωγής, εν μέσω συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων γύρω από την ιρανική πυρηνική συμφωνία και μια επιδεινούμενη μακροοικονομική εικόνα, καθώς η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται, πρόσθεσαν οι αναλυτές της Citi.

Στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως, η BP ανακοίνωσε ότι κλείνει κάποιες μονάδες του διυλιστηρίου της στην Ιντιάνα, μετά από μια πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη.

Το εργοστάσιο που παράγει 430.000 βαρέλια ημερησίως, είναι βασικός προμηθευτής καυσίμων για τις κεντρικές ΗΠΑ και το Σικάγο.

 

Πρόθυμο το Ιράν να καλύψει την Ευρώπη

Το Ιράν στοχεύει να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω της η Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά πετρελαίου, αν η χώρα μπορέσει να εξασφαλίσει συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο κρατικός παραγωγός πετρελαίου του Ιράν θα προσπαθήσει να ξανακερδίσει πελάτες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία σε περίπτωση που χαλαρώσουν οι κυρώσεις που στοχεύουν την ενεργειακή βιομηχανία και την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της στρατηγικής του Ιράν. Στο τέλος του έτους, η Ευρώπη θα απαγορεύσει στα περισσότερα κράτη - μέλη της να αγοράζουν φορτία ρωσικού πετρελαίου, δημιουργώντας αβεβαιότητα όσον αφορά την προσφορά.

Τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία υπόκεινται σε οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει κυρίως δυτικές χώρες. Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να αποκόψουν το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού αργού από τις 5 Δεκεμβρίου ως τιμωρία για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν πρωτοστατήσει στην επιβολή ολοένα και αυστηρότερων κυρώσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προσπαθώντας να επιβραδύνουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Για το Ιράν, η ευρωπαϊκή εστίαση θα μπορούσε να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στην πολύτιμη ασιατική αγορά του από την εισροή ρωσικών φορτίων με έκπτωση.

Με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα να φαίνεται πως βρίσκεται κοντά, το Ιράν βλέπει μια ευκαιρία να αντικαταστήσει μέρος του ρωσικού πετρελαίου που τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια δεν θα μπορούν πλέον να αγοράζουν, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας. Το αργό του Ιράν είναι αρκετά παρόμοιας ποιότητας με την ποιότητα του ρωσικού Urals και μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση.

Όλες αυτές οι μεσογειακές χώρες αγόραζαν προηγουμένως ιρανικό αργό, με την Ευρώπη να εισάγει γενικά περίπου 600.000 βαρέλια ημερησίως από τη χώρα όταν δεν υπήρχαν κυρώσεις. Ακόμη και αν οι πωλήσεις ανακάμψουν σε αυτά τα επίπεδα, αυτό θα αντικαταστήσει μόνο εν μέρει το ρωσικό πετρέλαιο, με τη Citigroup να βλέπει ότι περίπου 1,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερήσιων πωλήσεων ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων στην Ευρώπη κινδυνεύουν από τις κυρώσεις.

Μόλις το Ιράν μπορέσει να επιστρέψει στην αγορά, θα επιδιώξει να πουλήσει τα βαρέλια του σε πλήρη τιμή, ανέφεραν οι πηγές. Προς το παρόν, το ιρανικό αργό πωλείται κυρίως στην Ασία. Οι αγοραστές λαμβάνουν εκπτώσεις για να αντισταθμίσουν τις δυσκολίες στη μεταφορά και την ασφάλιση των φορτίων που συνεχίζουν να περιπλέκονται από τις κυρώσεις, σύμφωνα με τους traders που ασχολούνται με το αργό της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν αναγκάστηκε να αυξήσει τις εκπτώσεις για να ανταγωνιστεί την εισροή ρωσικών φορτίων με έκπτωση.

Ο ανταγωνισμός στην Ασία δεν λέει να κοπάσει. Σύμφωνα με δυτικό αξιωματούχο, η Ρωσία έχει προσεγγίσει αρκετές ασιατικές χώρες για να συζητήσει την προμήθεια πετρελαίου στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων με μεγάλες εκπτώσεις. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να οικοδομήσουν συναίνεση για ένα σχέδιο που θα περιορίζει την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να στερήσει κεφάλαια από τη ρωσική κυβέρνηση.

Το Ιράν αύξησε την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν μετά την τελευταία ελάφρυνση των κυρώσεων στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Τώρα ετοιμάζεται να το επιχειρήσει ξανά και ελπίζει να μετατρέψει τα βαρέλια του σε περιζήτητα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία