BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Κοντά σε κορύφωση ο πληθωρισμός εκτιμούν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ

H αύξηση των τιμών καταναλωτή είναι κατά πάσα πιθανότητα κοντά στο ζενίθ της, εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν, επιβεβαιώνοντας πάντως ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

1200x-1__3_

164
0

 Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το bloomberg, σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα Milano Finanza ο κ. Λέιν σημείωσε ότι "είναι μάλλον πολύ νωρίς για να αποφανθούμε" εάν ο πληθωρισμός κορυφώνεται, "αλλά θα ήμουν λελογισμένα σίγουρος να πω ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωσή του".

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος ωστόσο, "αλλά αν βρίσκεται ήδη στην κορύφωση ή αν θα την φτάσει στις αρχές του 2023, αυτό είναι ακόμα αβέβαιο".

Μιλώντας για τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης που έχει ξεκινήσει η Fed, ο Φ. Λέιν είπε ότι "αναμένουμε πως θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, αλλά έχουν γίνει ήδη πολλά".

"Το σημείο εκκίνησης είναι διαφορετικό πλέον. Έχουμε ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κλίμακα αυτού που έχουμε ήδη κάνει", εξήγησε.

Όσον αφορά στις τιμές καταναλωτή, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ είπε ότι δεν θα μπορούσε "να αποκλείσει κάποιον επιπλέον πληθωρισμό στις αρχές του επόμενου έτους".

"Μόλις περάσουμε τους πρώτους μήνες του 2023, αργότερα εντός του 2023 -- την άνοιξη ή το καλοκαίρι -- θα δούμε μια σημαντική πτώση του ρυθμού πληθωρισμού. Τούτου λεχθέντος, το ταξίδι του πληθωρισμού από τα σημερινά πολύ υψηλά επίπεδα πίσω στο 2% θα πάρει χρόνο", είπε.

Ερωτηθείς εάν ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί στο 6%-7% το 2023, είπε ότι "η πρώτη μείωση από τα σημερινά εξαιρετικά υψηλά θα είναι περίπου σε αυτό το επίπεδο" και θα ακολουθήσει περαιτέρω επιβράδυνση.

Ωστόσο, "πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος πληθωρισμού", είπε ο Φ. Λέιν, επισημαίνοντας τις μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες αυξήσεις στους μισθούς τα επόμενα τρία χρόνια.

"Γι’ αυτό θα χρειαστεί λίγος χρόνος προκειμένου να επιστρέψουμε στο στόχο μας του 2%. Έτσι οι δευτερογενείς επιπτώσεις θα οδηγήσουν τον πληθωρισμό το επόμενο έτος και το 2024", ανέφερε.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία