BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Ο Πάουελ κρατά ανοιχτό τον κύκλο της σύσφιξης, γκρίνια στη Wall Street

Νέες σημαντικές απώλειες κατέγραψε την Τετάρτη η Wall Street στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve για τα επιτόκια, καθώς το σχετικά θετικό κλίμα που δημιούργησε το "σήμα” της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για πιθανή παύση των αυξήσεων, εξανεμίστηκε από τα σχόλια που έκανε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

107213571-1679515426758-jp2

86
0

Η αγορά ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση επιφυλακτικά εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα επιτόκια, η οποία όχι μόνο δεν εξέπληξε αλλά αντίθετα φάνηκε αρχικά να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των αναλυτών και των επενδυτών για παύση των αυξήσεων. Κάτι που άφησε να εννοηθεί και η αλλαγή ρητορικής της FOMC στην ανακοίνωσή της μετά τη δέκατη κατά σειρά αύξηση του κόστους δανεισμού. 

Πιο συγκεκριμένα, η FOMC προχώρησε σήμερα σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 5,00%-5,25%, επισημαίνοντας ωστόσο στη συνοδευτική ανακοίνωσή της ότι τα μετέπειτα βήματά της θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία του επόμενου διαστήματος.

Μάλιστα, όπως επεσήμαναν αρκετοί αναλυτές αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης της FOMC, η αναφορά της ότι "για τον καθορισμό του βαθμού της πρόσθετης σύσφιξης που μπορεί να είναι κατάλληλη" οι αξιωματούχοι της Επιτροπής θα αξιολογήσουν την πορεία της οικονομίας, του πληθωρισμού αλλά και των χρηματοπιστωτικών αγορών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, θύμισε τη ρητορική που είχε χρησιμοποιήσει το 2006, όταν σταμάτησε τον τότε κύκλο νομισματικής σύσφιξης.

Κάτι που ενέτεινε τις ελπίδες ότι θα μπορούσε σύντομα να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος μειώσεων των επιτοκίων, όπως έδειχναν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης νωρίτερα σήμερα, τα οποία "έβλεπαν” μείωση κατά περίπου 64 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, παρά τα πιο επιθετικά μηνύματα της Fed".

Όμως, το θετικό αυτό κλίμα δεν κράτησε πολύ, καθώς ήρθαν στη συνέχεια οι δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος μετρίασε τις προσδοκίες για παύση των αυξήσεων, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σύντομα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σε μειώσεις των επιτοκίων.

Ειδικότερα, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της FOMC, ο Πάουελ τόνισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλότερα του στόχου που έχει θέσει η Fed και παρότι έχει μετριαστεί κάπως σε σχέση με τα μέσα του προηγούμενου έτους, παρ' όλα αυτά οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές, κι ως εκ τούτου η διαδικασία χαλιναγώγησης των τιμών πρέπει να συνεχιστεί. 

Ανέφερε μάλιστα ότι για την εξομάλυνση των πληθωριστικών πιέσεων υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος, προσθέτοντας ότι η Fed είναι έτοιμη να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων εφόσον αυτό χρειαστεί.

O Πάουελ τόνισε, μεν, ότι η Fed βλέπει τα αποτελέσματα της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, ειδικότερα στον τομέα των ακινήτων και των επενδύσεων, αλλά επεσήμανε ότι απαιτείται χρόνος μέχρι να καταγραφεί στην οικονομία ο πλήρης αντίκτυπος της νομισματικής σύσφιξης.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας θα εξαρτηθούν εφεξής από τα οικονομικά στοιχεία, επισημαίνοντας ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθη καμία απόφαση για παύση των αυξήσεων επιτοκίων.

Τόνισε ακόμη ότι δεν είναι σίγουρος ότι το τρέχον ύψος των επιτοκίων είναι αρκούντως περιοριστικό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% και σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι θα χρειαστεί χρόνος και περισσότερες ενδείξεις ότι η Fed έχει επιτύχει τον στόχο της πριν κριθούν "κατάλληλες” οι μειώσεις των επιτοκίων.

Τα σχόλια του Πάουελ εξανέμισαν τις όποιες ελπίδες των επενδυτών για τερματισμό της νομισματικής σύσφιξης σύντομα, και επιβάρυναν το ήδη βαρύ κλίμα των προηγούμενων ημερών που πυροδότησαν οι νέες τραπεζικές αναταράξεις στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς να ολοκληρώσουν τελικά τη συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας.

Δείκτες - Στατιστικά

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε νέα πτώση κατά 270,29 μονάδες ή 0,80% και έκλεισε στις 33.414,24 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 0,70% και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 4.090,80 μονάδες. Μικρότερες απώλειες κατέγραψε ο τεχνοβαρής Nasdaq, που έκλεισε τελικά στις 12.025,33 μονάδες, ήτοι 0,46% χαμηλότερα.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips μόνο πέντε διασώθηκαν και έγραψαν κέρδη: Intel (2,96%), Verizon (0,82%), Merck (0,28%), Walt Disney (0,26%) και Caterpillar (0,23%). Όλες οι υπόλοιπες ολοκλήρωσαν την ημέρα με απώλειες, με τον τίτλο της Walgreens Boots Alliance να βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με "βουτιά" 4,60%. Τις αμέσως υψηλότερες απώλειες έγραψαν η Amgen (-2,82%) και η JPMorgan (-2,12%).

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά 296.000 τον Απρίλιο και έφτασε σε υψηλό εννέα μηνών, σύμφωνα με την εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP, σε μια ένδειξη ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Η αύξηση των προσλήψεων ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 133.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Η έκθεση απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τον Απρίλιο αναμένεται την Παρασκευή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία