BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

«Παράθυρο» από μέλη της Fed για «πάγο» στις αυξήσεις επιτοκίων

Ανοικτοί στο ενδεχόμενο να μην προχωρήσει η Federal Reserve σε νέα αύξηση των επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίασή της στις 13-14 Ιουνίου εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Philip Jefferson, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, και Patrick Harker, πρόεδρος της Fed Φιλαδέλφειας.

faa20f839e9042b18d8736b49361d646

146
0

Οποιαδήποτε απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να διατηρήσει σταθερό επιτόκια σε μια προσεχή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη ότι η ολοκληρώνει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής, δήλωσε την Τετάρτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed και υποψήφιος αντιπρόεδρος Philip Jefferson.

"Η παράλειψη μιας αύξησης επιτοκίων σε μια προσεχή συνεδρίαση θα επιτρέψει στην Επιτροπή (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) να δει περισσότερα δεδομένα πριν λάβει αποφάσεις σχετικά με την έκταση της πρόσθετης νομισματικής σύσφιξης", ανέφερε χαρακτηριστικά το μέλος της Fed, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διατηρήσει η Fed τα επιτόκιά της σταθερά, αλλά χωρίς να αποκλείει περαιτέρω αυξήσεις εάν χρειαστεί.

"Μια απόφαση να διατηρήσουμε σταθερά τα επιτόκια σε μια προσεχή συνεδρίαση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως κορύφωση των επιτοκίων για τον τρέχοντα κύκλο σύσφιξης”, ανέφερε ο Jefferson σύμφωνα με το προσχέδιο της παρέμβασής του σε σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στην Ουάσιγκτον.

Ο Jefferson αναγνώρισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει "πολύ υψηλός" και ότι "ορισμένα μέτρα επιβράδυναν πρόσφατα την άνοδο”, αλλά πρόσθεσε ότι η οικονομία αναμένεται να παραμείνει υποτονική και στο υπόλοιπο του έτους, καθώς τα νοικοκυριά ξοδεύουν αποταμιεύσεις που είχαν συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι δανειοδοτήσεις περιορίζονται και το κόστος δανεισμού αυξάνεται. 

Αν και δεν αναμένει ύφεση, σημείωσε ότι υπάρχουν λόγοι η Fed να είναι προσεκτική μετά από 15 μήνες κατά τους οποίους το επιτόκιο αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

"Η ιστορία δείχνει ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί με μεγάλες και μεταβλητές καθυστερήσεις και ότι ένα έτος δεν είναι αρκετά μεγάλη περίοδος ώστε να αποτυπωθεί ο πλήρης αντίκτυπος στη ζήτηση”, τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve Bank της Φιλαδέλφειας, Patrick Harker, σε εκδήλωση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όπως δήλωσε, επί του παρόντος τάσσεται υπέρ του "παγώματος” των αυξήσεων, αν και πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται σύντομα να προκύψουν στοιχεία που θα τον κάνουν να αλλάξει γνώμη. 

"Τάσσομαι με το στρατόπεδο που μεγαλώνει και θεωρεί ότι πρέπει να παραλείψουμε την αύξηση σε αυτήν τη συνεδρίαση", ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή "μπορεί να μου αλλάξουν γνώμη".

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία