BACK TO
TOP
Νομοθεσία

Με εντάσεις η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση

Σε τεταμένο κλίμα που κάθε άλλο παρά συνάδει με τη διαδικασία ξεκινά σήμερα το πρωί στη Βουλή η εξαήμερη συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος.

download__1_

0
0

Η χθεσινή πορεία του Πολυτεχνείου, αλλά και όσα προηγήθηκαν, η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή στην προανακριτική επιτροπή, αλλά και η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ που ξεκινά παράλληλα με τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια, είναι αναμενόμενο πως θα επηρεάσουν τη συζήτηση και θα φέρουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση σε σύγκρουση.

Η συζήτηση αλλά συγχρόνως και η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα.
Σε ότι αφορά τις αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη της χώρας χάνεται ακόμα μια ευκαιρία για να υπάρξουν τομές στον εκσυγχρονισμό του κράτους σε κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα έδινε τη δυνατότητα να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα καθιστώντας την κέντρο εκπαίδευσης στην νοτιανατολική Ευρώπη. Επίσης μένουν κενό γράμμα οι προωθούμενες αλλαγές σε ζητήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και περιβαλλοντικά ισοδύναμα.

Παρ΄όλα αυτά υπήρξαν προσεγγίσεις μεταξύ των κομμάτων που οδήγησαν σε συναινέσεις.

Τα βασικά σημεία των προτεινόμενων αλλαγών είναι τα ακόλουθα:

Η σύσταση εξεταστικών επιτροπών έπειτα πρόταση 10 βουλευτών. Σήμερα για να συζητηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια χρειάζονται οι υπογραφές τουλάχιστον 60 βουλευτών έτσι το προνόμιο αυτό έχει μόνο η κυβερνητική παράταξη και (συνήθως) η αξιωματική αντιπολίτευση. Η συγκεκριμένη διάταξη έλαβε στη προηγούμενη Βουλή 247 ψήφους. Έτσι τώρα απαιτούνται μόνο 150.

Περιορίζεται η προστασία της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα βουλευτικά αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής (άρθρο 62). Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 237 ψήφους.

Καταργείται η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 εξισώνοντας τους υπουργούς με τους κοινούς πολίτες ως προς την παραγραφή ποινικών αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 255 ψήφους.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε στον πρόεδρο της επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευρυπίδη Στυλιανίδη, επιστολή με την οποία ζήτησε να συνταγματοποιηθεί απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να μην εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα το αδίκημα της δωροδοκίας. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα, αλλά γίνεται επ ευκαιρίας, απέστειλε τη δικογραφία της Novartis στην Δικαιοσύνη. Κοινοβουλευτικές πηγές τόνιζαν ότι η ενέργεια του πρώην πρωθυπουργού να προχωρήσει στην κίνηση αυτή καταδεικνύει ότι η ερμηνεία που είχε γίνει στην προηγούμενη Βουλή ήταν έωλη νομικά.

Εξισώνονται οι στρατιωτικοί δικαστές με τους λοιπούς δικαστές με σκοπό να ισχυροποιηθούν οι εγγυήσεις ανεξάρτητης λειτουργίας της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Η διάταξη (άρθρο 96) έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 237 ψήφους.

Διευκολύνεται η εκλογή των ανεξάρτητων αρχών (άρθρο 101). Από την ομοφωνία και τα 4/5 που απαιτούνταν από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, τώρα απαιτούνται 3/5. Η διάταξη έλαβε στην προηγούμενη Βουλή 232 ψήφους.

Αποσυνδέεται η προεδρική εκλογή από το ενδεχόμενο πρόωρης διάλυσης της Βουλής (άρθρο 32). Προκρίνεται η εκλογή με απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία και κατά συνέπεια απομακρύνεται η πιθανότητα πρόκλησης πρόωρων εκλογών. Η διάταξη έλαβε από την προηγούμενη Βουλή 224 ψήφους.

Ανοίγει ο δρόμος για να ψηφίζουν και οι Έλληνες του εξωτερικού (άρθρο 54 παράγραφος 4). Η διάταξη έλαβε στη προηγούμενη Βουλή 160 ψήφους. Κατά συνέπεια τώρα θα απαιτηθούν το λιγότερο 180. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι για να έχουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να ψηφιστεί και ο εφαρμοστικός νόμος που έχει ήδη δοθεί για διαβούλευση στα κόμματα και να λάβει από την Ολομέλεια minimum 200 ψήφους.

Πηγή: thetoc.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία