Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτικές

Με αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μειώνει βουλευτές ο Σόιμπλε

Αλλαγές στον εκλογικό νόμο με στόχο τον περιορισμό του αριθμού των βουλευτών κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο επιδιώκει ο πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι είναι επιθυμία των πολιτών....

Με αλλαγές στον εκλογικό νόμο, μειώνει βουλευτές ο Σόιμπλε

0
0

 «Η Βουλή δεν μπορεί να εξηγήσει ότι δεν μπόρεσε δυστυχώς ν’ αλλάξει τον εκλογικό νόμο διότι δεν μπόρεσε να βρει λύση. Η κοινή γνώμη δεν πρόκειται αυτό να το δέχεται επ’ αόριστον», δηλώνει ο Σόιμπλε στην Sueddeutsche Zeitung, αναφερόμενος στον προκάτοχό του, Νόρμπερτ Λάμερτ, ο οποίος είχε επιδιώξει το ίδιο χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί η απαραίτητη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.

Η σημερινή Βουλή - η οποία εκλέγεται μ’ αντιπροσωπευτικό αλλά περίπλοκο σύστημα το οποίο δεν αποδίδει σταθερό αριθμό εδρών - αριθμεί 709 βουλευτές, έναντι 598 που είχαν εκλεγεί το 2013 και είναι η μεγαλύτερη μετά την επανένωση της Γερμανίας.

Σ’ αντίθεση πάντως με τον κ. Λάμερτ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απορρίπτει την πρόταση για επιμήκυνση της νομοθετικής περιόδου από τέσσερα σε πέντε χρόνια, ενώ ασκεί κριτική στο γερμανικό σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο έχει, κατά την γνώμη του, εξελιχθεί σε υπερβολικά φεντεραλιστικό, με πολλές εξουσίες να έχουν μεταβιβαστεί στα κρατίδια.

Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ακόμη ότι βλέπει την είσοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στη Βουλή ως ευκαιρία για περισσότερη δημοκρατία.

«Είναι καλό και όχι κακό πως όλοι αμφισβητούμαστε εκ νέου», τονίζει και προσθέτει ότι το γεγονός πως η κυβερνητική πλειοψηφία του «μεγάλου» συνασπισμού δεν είναι πλέον τόσο ευρεία όσο κατά το παρελθόν κάνει τα πάντα «πιο συναρπαστικά», και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου «κάτι να κινηθεί».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire