BACK TO
TOP
Πολιτικές

Προσφυγικό, Αιγαίο, Κυπριακό στο τετ α τετ Τσίπρα-Ερντογάν

Tο απόγευμα της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου στις 18.30 ( ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

tsipras-erdogan-blemma

Agronews

8
0

Το κλίμα, σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά τουλάχιστον, θα είναι σαφώς βελτιωμένο, παραμένουν ωστόσο σειρά αγκαθιών για τις δύο πλευρές τα οποία θα φανεί προσεχώς τι τόνο θα δώσουν στο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο.

Εξόχως κρίσιμο για την ελληνική πλευρά είναι το θέμα των προσφυγικών ροών, μετά και από το ξεκάθαρο «ναυάγιο» της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε στο Σάλτσμπουργκ.

Μέσα στο σκηνικό αυτό θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο περιθώριο των εργασιών της 73ης Συνόδου του ΟΗΕ, το τετ α τετ Τσίπρα με τον Τ. Ερντογάν, με τον δεύτερο να αντιμετωπίζει ζητήματα "επιβίωσης" της τουρκικής οικονομίας.

Οι προσφυγικές ροές , η ένταση στο Αιγαίο και το Κυπριακό ( για το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει νέα απόπειρα επίλυσης) θα είναι τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης των δύο αξιωματούχων.

Μένει να φανεί παράλληλα αν ο τούρκος πρόεδρος θα επιμείνει στο πάγιο αίτημά του για επιστροφή στην Τουρκία των οκτώ πραξικοπηματιών, το οποίο ουδέποτε εγκατέλειψε ο κ. Ερντογάν ως απαίτηση, θέτοντάς το κατά καιρούς και ως "ορόσημο" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως μεταδίδει το capital.gr από την Κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν, θα τεθεί:
- Η ουσιαστική αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο η οποία έφερε συχνά Ελλάδα- Τουρκία στα "πρόθυρα" έως και θερμού επεισοδίου.
- Η διασφάλιση της μείωσης των προσφυγικών ροών παρά την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και η στενή συνεργασία των δύο χωρών στην υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε- Τουρκίας.

Σημειώνεται εξάλλου ότι η Ελλάδα επιμένει παραδοσιακά στην ανάγκη "προσάρτησης" της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό "άρμα", στηρίζοντας παγίως την ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας.

Το Κυπριακό, δεδομένης της επανεκκίνησης των συνομιλιών στο πλαίσιο των προτάσεων Γκουτέρες γενικώς και συγκεκριμένα από το σημείο όπου "ναυάγησαν" οι διαπραγματεύσεις στο Κρα Μοντανά.

"Ενδυνάμωση" συνεργασίας στα πεδία της Οικονομίας, του Τουρισμού, της Ασφάλειας και των …business εν γένει.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία