BACK TO
TOP
Πολιτικές

Tα νταούλια των αγορών ηχούν δυνατά στο Μέγαρο Μαξίμου

Η πορεία χρηματιστηρίου και Τραπεζών, ανησυχεί σφόδρα το Μαξίμου ακόμη και αν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου το ΥΠΟΙΚ, δια κορυφαίου αξιωματούχου του, επιχείρησε σε πρώτη φάση να καθησυχάσει τους δημοσιογράφους με τους οποίους συνομίλησε, ότι η κατάσταση είναι απολύτως διαχειρίσιμη και ουδείς λόγος ανησυχίας υπάρχει καθώς οι αγορές απλώς αντέδρασαν υπερβολικά μπροστά σε ένα δημοσίευμα του Bloomberg

alex

Agronews

9
0

Λίγη ώρα μετά ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος περνούσε το κατώφλι του Μαξίμου για να συμμετάσχει στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Α. Τσίπρας ακούγοντας τα ...νταούλια των αγορών να ηχούν δυνατά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι κκ Δραγασάκης, Λιάκος, Φλαμπουράρης.

Ο τελευταίος, υπενθυμίζεται ότι ανέλαβε μόλις την περασμένη Παρασκευή ...την εποπτεία των ελληνικών Τραπεζών ( αρμοδιότητα η οποία ανήκε μέχρι πρότινος στον Γιάννη Δραγασάκη).

Με ανοιχτό το θέμα των συντάξεων για τη μη περικοπή των οποίων η κυβέρνηση κρατάει χαμηλούς τόνους ελέω και Τσακαλώτου ( Το μόνο που έλειπε στο ΥΠΟΙΚ είναι να εξαγριώσει Βερολίνο και Θεσμούς με πρόωρες ανακοινώσεις περί μη εφαρμογής του μέτρου εν όψει των εκλογών στην Βαυαρία), καθώς και υπόνοιες ( ενδεχομένως κατευθυνόμενες) περί Τραπεζών που θα χρειαστούν τους επόμενους μήνες νέα άντληση κεφαλαίων, στην Κυβέρνηση ανησυχούν για εξαέρωση του αφηγήματος περί "ανάκαμψης" της οικονομίας.

Εξ΄ού και χθες, κατά τη μαξιμινή σύσκεψη, συνομολογήθηκε μεταξύ των παριστάμενων ότι η εικόνα που παρουσίασε το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα πραγματικά μεγέθη, δείκτες και απόδοση της ελληνικής οικονομίας ως εκ τούτου το "κραχ" οφείλεται σε επιθέσεις κερδοσκόπων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε χθες το Capital.gr, "η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΧΑ και να ελέγχει όλες τις συναλλαγές σε τραπεζικές μετοχές, στο φόντο των κερδοσκοπικών πιέσεων που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο".

Σε ό,τι αφορά δε τις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες, από το Μαξίμου ενημέρωσαν πως η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την προώθηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων  την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, "που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα".

Τονωτικές ενέσεις από ΗΠΑ

Ως μάννα εξ ουρανού μεν έπεσε χθες για την Κυβέρνηση το τηλεφώνημα του αμερικανού υπουργού Εμπορίου στον Αλέξη Τσίπρα, κατά το οποίο τον ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ άναψε "πράσινο" φως στη διοίκηση της EBRD, ώστε η τελευταία να επεκτείνει την επενδυτική δραστηριότητά της στην Ελλάδα μέχρι το 2025. Στόχος, σύμφωνα με την Κυβέρνηση,  είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία