BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στους Μουκουέγκε και Μουράντ τελικά το νόμπελ Ειρήνης

Στον Κογκολέζο γυναικολόγο, Ντένις Μουκουέγκε, και τη Γιαζίντι, Νάντια Μουράντ, απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2018, για την προσφορά τους στην εξάλειψη της σεξουαλικής βίας ως μέσο στρατιωτικής επιβολής.

nobel

17
0

Οι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης 2018 έφτασαν τους 331, μεταξύ των οποίων 216 πρόσωπα και 115 ομάδες, ενώ τα στοιχηματικά γραφεία παρουσίαζαν ως φαβορί τους ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, Μουν Τζε-Ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, αντίστοιχα, καθώς και τον Aμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Mεταξύ των υποψηφίων βρίσκονταν και ο Αλέξης Τσίπρα και ο Ζόραν Ζάεφ, για την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις προσπάθειές τους για την επίλυση του ονοματολογικού των Σκοπίων.

Νωρίτα το Agronews έγραφε:
Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του Νόμπελ Ειρήνης 2018, για το οποίο φέτος έχουν προταθεί πάνω από 330 πρόσωπα και οργανώσεις. 

Το πρόσωπο ή ο οργανισμός στον οποίο θα απονεμηθεί φέτος το πιο διάσημο από τα Βραβεία Νόμπελ, το Νόμπελ Ειρήνης, θα ανακοινώσει το μεσημέρι της Παρασκευής η νορβηγική επιτροπή, που θα κάνει την επιλογή της μέσα από μια λίστα υποψηφίων που παραμένει κρυφή.

Φέτος, πάνω από 330 πρόσωπα και οργανώσεις έχουν προταθεί για το βραβείο που κάθε χρόνο απονέμεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».

Οι υποψήφιοι

Όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στους πιθανούς νικητές μπορεί να είναι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τα sites στοιχημάτων, οι ηγέτες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ-ουν αντίστοιχα συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες. Ανάμεσα στους άλλους υποψήφιους, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου όπως οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία όπως η MKO Μemorial και η εφημερίδα Novaia Gazeta.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ένα από τα πέντε Βραβεία Νόμπελ, που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ.

Με βάση τη διαθήκη του Νόμπελ, το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».

Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται σε ετήσια βάση στο Όσλο, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο της πόλης ενώ τα υπόλοιπα βραβεία απονέμονται στην Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης. Ο βραβευθείς παραλαμβάνει ένα αναμνηστικό δίπλωμα, ένα μετάλλιο και ένα αποδεικτικό για την είσπραξη του χρηματικού επάθλου. Την τελευταία δεκαετία η τελετή βράβευσης ακολουθείται από μία συναυλία για την ειρήνη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία