BACK TO
TOP
Πολιτικές

Τα σενάρια ρήξης μακριά από την συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τον Πάνο Καμμένο είναι εξαιρετικά βαρύ και δεν χρειαζόταν καν η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος το Σαββατοκύριακο για να το επιβεβαιώσει.

tsipras_kamm_2

Agronews

2
0

Η ομοβροντία πυρών που δέχθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τα όσα είπε περί εναλλακτικού σχεδίου για τα Σκόπια, αλλά και την επέκταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, καθώς και οι σφοδρές αντιδράσεις που οι δηλώσεις του προκάλεσαν, απλώς επιβεβαίωσαν ότι ο «γάμος» των δυο κυβερνητικών εταίρων τα τελευταία τριάμισι χρόνια έχει ουσιαστικά λήξει και αναζητείται ο τρόπος και ο χρόνος του διαζυγίου.

Το πολιτικό χάσμα είναι βαθύ, οι ιδεολογικές διαφορές αξεπέραστες, οι δε τακτικές και στρατηγικές επιδιώξεις πλέον των δυο κομμάτων είναι σε άλλη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να γίνεται σαφές ότι αυτό που απασχολεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι η διαχείριση των διαδικαστικών ζητημάτων, αλλά και του χρόνου, αφού αυτή η εποχή δεν είναι κατάλληλη για σχίσμα. Η εκκρεμότητα μιας σειράς κινήσεων στο κοινωνικό επίπεδο (παροχές, 13η σύνταξη, αύξηση κατώτατου μισθού κλπ), αλλά και η επιδίωξη να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, εφόσον τα Σκοπιά εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις, αναγκάζει τον πρωθυπουργό να αναζητά τρόπους για παράταση της συμβίωσης κατά λίγους μήνες ακόμα. Ένα εγχείρημα, που μοιάζει μεν περίεργο πολιτικά, αλλά θεωρείται από το Μαξίμου αναγκαίο για την ολοκλήρωση του πολιτικού κύκλου, που επιθυμεί ο κ. Τσιπρας.

Αν και αρκετοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι εκτός των γραμμών του πιστεύουν ότι πρέπει και μπορεί να επιδιωχθεί μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τη διαμόρφωση νέων συμμαχιών, κάτι τέτοιο δεν προκρίνεται αυτή την ώρα ως βιώσιμο σενάριο από το Μαξίμου.

Πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα σταθερότητας της κυβέρνησης - έστω μέχρι την επόμενη κρίση. Σενάριο ρήξης τώρα δεν φαίνεται να σκέφτεται κανένας εκ των δυο, παρά τη δυσαρέσκεια των Συριζαίων για τον υπουργό Άμυνας, ή τους λεονταρισμούς κάποιων από τους ΑΝΕΛ, με επίκεντρο το θέμα Σκοπίων.

Ο κ. Καμμένος επιχείρησε να ρίξει τους τόνους το Σαββατοκύριακο, κάνοντας διαφορά τουίτ, εξυμνώντας σε ένα από αυτά τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά διατηρώντας ανοιχτά τα μέτωπα που άνοιξε με όσα έκανε κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Έτσι κι αλλιώς παραμένει σε γραμμή σύγκρουσης με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι κάτι που ερμηνεύεται από αρκετούς και ως μια «βολική παράσταση» και για τις δυο πλευρές: με την καταφυγή στα εθνικά θέματα ο κ. Καμμενος προσδοκά να επανασυσπειρώσει την δεξιά εκλογική του βάση, ενώ οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ επιτιθέμενοι στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, διασώζουν τα αριστερά προσχήματα και δικαιολογούν στο κεντροαριστερό τους ακροατήριο την επίκληση των διαχωριστικών γραμμών με την Ακροδεξιά και τις εθνικιστικές δυνάμεις.

Σημειωτέον ότι στις αναρτήσεις του Σαββατοκύριακου ο κ. Καμένος διέψευσε όσους έγραψαν ότι θα είναι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «δημοσιογραφικό αυνανισμό». Επίσης έγραψε με νόημα «Ξύδι και οι ΑΝΕΛ θα μπούμε ισχυρότεροι και ο Αλέξης θα νικήσει».

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία