BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ο προϋπολογισμός στη Βουλή, στη μέση... οι μεταρρυθμίσεις

Στη Βουλή κατατέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου ο προϋπολογισμός του 2019, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη να τον παραδίδει στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

boutsis_xouliarakis_2

Agronews

1
0

Το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019 εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή προς επεξεργασία την ερχόμενη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου. Στην Ολομέλεια εισάγεται προς συζήτηση την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου ώστε να ψηφιστεί έως την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου. Για το έτος 2018, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3,98% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5%. Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου κατά 0,48% του ΑΕΠ δίνει στην Κυβέρνηση σημαντικό περιθώριο απόδοσης μέρους του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Οι ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Για το έτος 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων:

Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ' έτος.

Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 24 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου επιδόματος στέγασης με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Το συνολικό κόστος των περιγραφόμενων μέτρων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ενίσχυση του φακέλου για το επίδομα στέγασης, ανέρχεται σε 0,5% του ΑΕΠ. Eίναι μάλιστα αυξημένο κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ, έναντι των αντίστοιχων δημοσιονομικών παρεμβάσεων του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Η υιοθέτηση των ανωτέρω θετικών δημοσιονομικών παρεμβάσεων γίνεται χωρίς την εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των προσωπικών διαφορών κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των αντίστοιχων εξισορροπητικών παρεμβάσεων, όπως αυτές είχαν συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για το 2019, με την εξαίρεση του μέτρου ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, το οποίο ήδη εφαρμόζεται από 1.1.2018.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, τόσο τα περιγραφόμενα μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης όσο και η μη εφαρμογή των συνταξιοδοτικών και εξισορροπητικών παρεμβάσεων είναι πλήρως συμβατά με το δημοσιονομικό στόχο της χώρας, όπως αυτός τίθεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022.

Στη μέση οι 16 μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις

Στο μεταξύ, προχωρούν αλλά καμία δεν έχει ολοκληρωθεί από τις 16 μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις της 1ης αξιολόγησης που πρέπει να γίνουν έως το τέλος Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας. Η έκθεση, όπως μεταδιδει το capital.gr αναφέρεται ότι σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι παράλογο ότι δεν έχουν γίνει δεδομένου του περιθωρίου που υπάρχει, αλλά σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, υπάρχει ζήτημα.

Επισημαίνεται ότι αρκετές συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επείγοντα χαρακτήρα, ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό και πολύ πριν από την έκδοση της δεύτερης ενισχυμένης έκθεσης επιτήρησης προς το τέλος Φεβρουαρίου 2019.

Οι δεσμεύσεις αυτές περιλαμβάνουν το προσωπικό της ΑΑΔΕ, την εκκαθάριση των οφειλών προς ιδιώτες, την ανάπτυξη του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και των κεντρικών προμηθειών υγειονομικής περίθαλψης, το νομικό πλαίσιο των NPEs και του νόμου Κατσέλη,, τις διαδικασίες αδειοδότησης,  τη μεταφορά του Ολυμπιακού Κέντρου στο Υπερταμείο και το Δημόσιο με τον διορισμό  γραμματέων.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι "η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς (πέραν του δημοσιονομικού) είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους"

Παρουσιάζοντας την 1η Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Η Κομισιόν κάνει σαφές ότι η "ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση. Επισημαίνει επίσης ότι αυτή η 2η έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας "θα δημοσιευθεί στις αρχές του επόμενου έτους".

Η έκθεση καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι το ΣΔΠ που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ.

Για το χρέος αναφέρεται ότι οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας βελτιώθηκαν, μεταξύ άλλων, υπό το φως της συμφωνίας του Eurogroup του Ιουνίου 2018, αν και παραμένουν πολύ χαμηλότερες από την επενδυτική βαθμίδα.

Παρά τις βελτιωμένες αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, οι συνθήκες της αγοράς παραμένουν ασταθείς, δείχνοντας την παραμένουσα ευάλωτη θέση της Ελλάδας στις μεταβολές του κλίματος της αγοράς, επισημαίνεται.

Ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να δημοσιεύσει ένα ημερολόγιο εκδόσεων για το 2019. Ενώ οι εκδόσεις θα χρησιμεύσουν για την δόμηση της εμπιστοσύνης των αγορών και τη δημιουργία ρευστότητας για τα ελληνικά ομόλογα, δεν χρειάζονται για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών, αναφέρεται. Επίσης επισημαίνεται ότι υπήρξε ενημέρωση στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους που δείχνει ότι η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη από την τελευταία DSA που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2018. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία