BACK TO
TOP
Πολιτικές

Προσκλητήριο Τσίπρα για διακίνηση προϊόντων μέσω συνεταιρισμών

Την πρόθεση της κυβέρνησης η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων να πραγματοποιείται μέσα από συνεταιριστικά σχήματα εξέφρασε κατά την επίσκεψη του στα Καλάβρυτα την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει πρόσθετη βοήθεια για να γίνει αυτό πράξη.

tsipras_kalavrita

Γιάννης Πανάγος

24
0

«Ωθούμε τη διάθεση των προϊόντων μέσα από τα συνεργατικά σχήματα και αποθαρρύνουμε το μέχρι τώρα διογκούμενο φαινόμενο της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων.», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος περιορίστηκε στη δέσμευση για μείωση της φορολογίας των συνεταιρισμών όχι όμως και των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στα εν λόγω συλλογικά σχήματα.

«Δεν γίνεται να αφήνονται στην τύχη τους τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων και απευθυνόμενος στα μέλη του επεσήμανε πως «ο αγροτικός κόσμος έχει περίοπτη θέση στο εθνικό προσκλητήριο της νέας εποχής για τον τόπο και τον λαό μας».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ» και ανέφερε ενώπιον των μελών του Συνεταιρισμού πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμένων αγροτών και κτηνοτρόφων μέσω της διάθεσης των προϊόντων τους όπως επίσης και η αποθάρρυνση του μέχρι τώρα διογκωμένου φαινομένου της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων».


Χρονοδιάγραμμα πληρωμών και μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, επανέλαβε τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την στήριξη της κτηνοτροφίας, δίνοντας παράλληλα και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «υλοποιούμε: Τη καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας (De Minimis) προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών. (Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί) Η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων» και η «δημόσια δαπάνη, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ, και κατανέμεται: Για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές, στα 89 εκατομμύρια ευρώ».

Επίσης οργανώνεται:

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, που προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της διαφάνειας, με στόχο την ένταξη στο καθεστώς αδειοδότησης του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Υποστήριξη του Ελληνικού γιαουρτιού. Για το ελληνικό γιαούρτι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναλαμβάνει άμεσα την σύνταξη φακέλου υποστήριξης της κατοχύρωσής του σαν Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Διάθεση ποσοτήτων τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα. Μία ενέργεια η οποία αποτελεί και αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα διάθεσης της φέτας και της γραβιέρας μέσω των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, της σίτισης των μεταναστών, της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ) και επεσήμανε πως «βούληση μας είναι αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα από τα μέσα Νοέμβρη «προχωρήσαμε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%. Δηλαδή για παράδειγμα κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα το 2019. Είναι ένα άμεσο σημαντικό βήμα στήριξης.

Επίσης προχωρήσαμε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες μας. Ενισχύοντας τους συνεταιρισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους, ωθούμε τη διάθεση των προϊόντων μέσα από τα συνεργατικά σχήματα και αποθαρρύνουμε το μέχρι τώρα διογκούμενο φαινόμενο της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων.

«Κάποια συμφέροντα στον τόπο μας λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως καρτέλ στριμώχνοντας τους ανθρώπους του μόχθου. Αδύναμος κρίκος στον τόπο μας δεν θα είναι πια ο κόσμος της παραγωγής. Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε πως «δεν έχουμε ως αξία τον άκρατο ανταγωνισμό και το εφήμερο κέρδος».

«Θα συνεχίσουμε μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία, με τους αγρότες και τις αγρότισσες της πατρίδας μας, για να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση σε ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Διότι αυτή την περίοδο στη χώρα, το μεγάλο στοίχημα είναι η συνάντηση όλων των ζωντανών παραγωγικών δυνάμεων που θα πάρουν στις πλάτες τους τη μεταμνημονιακή Ελλάδα».

«Ο αγροτικός κόσμος έχει περίοπτη θέση στο εθνικό προσκλητήριο της νέας εποχής για τον τόπο και τον λαό μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν γίνεται να αφήνονται στην τύχη τους τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Δεν γίνεται να γίνονται έρμαιο μεγάλων συμφερόντων οι μικροί παραγωγοί. Δεν γίνεται να κινούμαστε χωρίς μια εθνική στρατηγική στοχευμένης ενίσχυσης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα όσα έκανε η κυβέρνηση τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας της αλλά και μετά τον Αύγουστο, όταν τελείωσε το Μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα Καλάβρυτα έναν «ξεχωριστό τόπο με βαριά ιστορία και παράδοση» και αναφέρθηκε στη σφαγή των Καλαβρύτων τον Δεκέμβριο του 1943: «Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, έζησαν μια φρίκη ανείπωτη. Μια φρίκη που έζησε η Ευρώπη και όχι μόνο, στο όνομα μιας απάνθρωπης ιδεολογίας. Γι’ αυτό και σήμερα, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, η Κάνδανος και όλοι οι τόποι μαρτυρίου από το ναζισμό και το φασισμό, είναι η ζωντανή μνήμη της πατρίδας μας. Είναι η διαρκής υπενθύμιση προς όλους τους Έλληνες, να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτούς που εμφανίζονται από τα σκουπίδια της ιστορίας και θέλουν να σπείρουν ξανά το μίσος, τη διχόνοια και το ρατσισμό».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ιστορία της Ελλάδας «οδηγό για το μέλλον» και επεσήμανε πως «δεν μπορεί ούτε να παραχαράσσεται, ούτε να ευτελίζεται ούτε να λησμονείται από κανένα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων επισημαίνοντας πως αποτελεί «ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης, του αγροτικού κόσμου της χώρας» το οποίο «βασίστηκε στη συλλογικότητα και τη συνεργασία, όχι στο εφήμερο κέρδος, στον άκρατο ανταγωνισμό και την αρπαχτή».

«Σήμερα που βάζουμε τα θεμέλια του νέου παραγωγικού μοντέλου, η ενθάρρυνση νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων και η ενίσχυση των υπαρχόντων, είναι για μας προτεραιότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας πως η «Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να επιτρέπει την υποβάθμιση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Καλάβρυτα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, ενώ είχε σύσκεψη με το προεδρείο του. Στο πρόγραμμα και συνάντηση με τον δήμαρχο Καλαβρύτων, Γιώργο Λαζούρα.

Στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρονται τα εξής:

«Χορήγηση ενισχύσεων de minimis 42 εκατ. ευρώ σε 45.000 αιγοπροβατοτρόφους

Την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) ύψους 42 εκατ. ευρώ σε συνολικά 45.000 αιγοπροβατοτρόφους ανακοίνωσαν στα Καλάβρυτα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Η πληρωμή, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον κ. Αραχωβίτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Επιλέξιμοι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του ενός έτους. Η χορήγησή της είναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό και την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Ανδρέα Ριζούλη και  Σία Αναγνωστοπούλου και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, υποδέχτηκαν στο εργοστάσιο του Αγροτικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, ο Πρόεδρος, Παύλος Σατολιάς και ο Διευθυντής, Θανάσης Παπαδόπουλος, οι οποίοι τους ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν τους ψυκτικούς θαλάμους του Συνεταιρισμού, όπου είδαν από κοντά τις εγκαταστάσεις συντήρησης και ωρίμανσης της φέτας σε βαρέλια και του γίδινου τυριού σε μεταλλικά δοχεία.

Νωρίτερα, σε κλειστή σύσκεψη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δηλώσει προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού: «Τις ενισχύσεις de minimis δεν πρέπει να τις δείτε απλά ως συμπλήρωση του εισοδήματος. Είναι μια στήριξη για να αντέξετε οι κτηνοτρόφοι μέχρι να αποδώσουν τα μέτρα και οι αυξημένοι έλεγχοι στην αγορά του γάλακτος. Ήδη έχει ξεκινήσει η εντατικοποίησή τους και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά.»

Στις 14.15 στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα συνελεύσεων του Συνεταιρισμού ο κ. Σατολιάς καλωσόρισε τους καλεσμένους του, λέγοντας: «Θα πρέπει να ανατρέξω μερικές δεκαετίες πίσω για να θυμηθώ πότε ένας Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον συνεταιρισμό. Μας γεμίζετε εκτός από χαρά και με συναισθήματα ευθύνης. Η κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού συμβολίζει ότι είναι κοντά στην πρωτογενή παραγωγή.»

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όλες τις γαλακτοβιομηχανίες λέγοντας: «Έμεινα εντυπωσιασμένος από το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού. Μου έκανε όμως και κάτι άλλο εντύπωση. Ρώτησα ποια είναι η τιμή που δίνετε στους κτηνοτρόφους και μου είπατε 1,072 ευρώ ανά κιλό για το πρόβειο γάλα, την ίδια στιγμή που άλλες βιομηχανίες δίνουν 0,75 και λένε ότι δε βγαίνουν, ενώ εσείς, ως Συνεταιρισμός, βγάζετε και κέρδος 2 εκατ. ευρώ. Όλοι πρέπει να προβληματιστούν, διότι κάποια συμφέροντα στον τόπο μας λειτούργησαν ως καρτέλ στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής, τους ανθρώπους του μόχθου που πρέπει να σηκωθούν στις 5:00 το πρωί βρέξει-χιονίσει χειμώνα-καλοκαίρι. Βούλησή μας είναι να μην το επιτρέψουμε. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη δική σας συνεργασία.»

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός άκουσαν με προσοχή τα αιτήματα των συνεταιρισμένων κτηνοτρόφων, που έθεσε ο κ. Σατολιάς, απαντώντας ότι στηρίζουν τα συνεργατικά σχήματα και επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι ο Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων αποτελεί φωτεινό παράδειγμα επιτυχημένης συλλογικής οργάνωσης του πρωτογενούς τομέα, που άντεξε στην κρίση. 

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Δημαρχείο Καλαβρύτων, όπου πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη μαζί με τον Δήμαρχο, Γιώργο Λαζουρά.»


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και γύρω στις 12 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η μετάβαση στα ιστορικά Καλάβρυτα και σε έναν συνεταιρισμό από τους λίγους που έχουν μείνει όρθιοι τα τελευταία δύσκολα χρόνια, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αναθερμάνει κατά κάποιο τρόπο την μάλον ψυχρή σχέση της κυβέρνησής του και του πολιτικού φορέα τον οποίο εκπροσωπεί με τον αγροτικό κόσμο. Αφορμή δίνει η πρόσφατη ρύθμιση που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο, βάσει της οποίας προβλέπεται η μείωση σε μια 4ετία του φορολογικού συντελεστή των συνεταιριστικών οργανώσεων από το 29% στο 25%.


Οι πρώτες φωτογραφίες από την άφιξη
του πρωθυπουργού στα Καλάβρυτα


Είναι κάτι, μέσα στα πολλά και δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζουν αυτό τον καιρό οι συνεταιρισμοί στην Ελλάδα, ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει το ρου της ιστορίας, είναι η δραστικά ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση, όχι των συνεταιρισμών, ως νομικών προσώπων, αλλά και των μελών τους ως φυσικών προσώπων. Μόνο έτσι, θα μπορούσε να υπάρξει μια επανασεισπύρωση των αγροτών γύρω από συλογικά παραγωγικά σχήματα, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν το δικό τους φιλοαγροτικό τόνο στη διαμόρφωση ευρύτερα της αγοράς.



Το δεύτερο μεγάλο θέμα επί του οποίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να ασκήσει επιρροή, έχει να κάνει με την αποκατάσταση της τάξης στην εκπροσώπηση του αγροτικού χώρου, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί διεξοδικά από τους διοικούντες της ΕΑΣ Καλαβρύτων (τυχαίνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ να είναι και πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ) για τον εκτροχιασμό που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα μετά την κατάρρευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, όταν ιδιωτική εταιρεία ανέλαβε την εκπροσώπηση των συνεταιρισμών στην Copa-Cogeca και στις εκφάνσεις αυτών στα κοινοτικά όργανα. Η ίδια μορφή νόθας εκπροσώπησης συνεχίζεται και μετά την πολύ πρόσφατη προσχώρηση «εκλεκτών» του εν λόγω ιδιωτικού φορέα, ως εκπροσώπων συνεταιριστικής οργάνωσης στην Cogeca.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων Παύλος Σατολιάς αναμένεται να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να μεριμνήσει για άμεση νομοθετική πρωτοβουλία που θα εξασφαλίζει την αποκατάσταση της τάξης, δηλαδή για δημιουργία μιας και ενιαίας τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης που θα εκπροσωπεί το σύνολο των υγειών συνεταιριστικών οργανώσεων και θα βάζει τις βάσεις για έναν αξιόπιστο συνομιλιτή της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία