BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στήριξη Μέρκελ αναζητά η Μέι για αποφυγή άτακτης εξόδου

Την στήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel θα αναζητήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία για το Brexit, ώστε να αποφευχθεί η άτακτη έξοδος.

mei_merkel

Agronews

2
0

Λιγότερο από τέσσερις μήνες προτού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 29 Μαρτίου, το Brexit βυθίστηκε σε χάος τη Δευτέρα όταν η May αναγνώρισε ότι οι Βρετανοί βουλευτές δεν θα αποδεχόταν την συμφωνία της.

Εν μέσω αιτημάτων για εθνικές εκλογές, και εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η προσπάθειά της την τελευταία στιγμή για μια αλλαγή της συμφωνίας ήταν μάταιη, η May δεσμεύθηκε να ζητήσει τη στήριξη της ΕΕ για αλλαγές, ώστε να γίνει η συμφωνία πιο "εύπεπτη" για τους βουλευτές.

Η ΕΕ δήλωσε πως ήταν έτοιμη να συζητήσει πώς θα εξομαλύνει την διαδικασία επικύρωσης στη Βρετανία, αλλά διευκρίνισε πως δεν θα τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση ούτε η συμφωνία αποχώρησης ούτε το ιρλανδικό backstop.

Η May είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού.

Χωρίς συμφωνία, οι επιλογές για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως περιλαμβάνουν μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η οποία θα επιτευχθεί πιθανώς το 2019, άλλο ένα δημοψήφισμα της ΕΕ ή διεξαγωγή εθνικών εκλογών, ή ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία.

Το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφώσει την οικονομία των 2,8 τρισ. δολαρίων της Βρετανίας, έχοντας σοβαρές συνέπειες για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, και θα καθορίσει εάν το Λονδίνο μπορεί να διατηρήσει τη θέση του ως ένα από τα δύο κορυφαία χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Η May δήλωσε πως το βαθύτερο ερώτημα ήταν εάν η Βουλή ήθελε να εκπληρώσει τη λαϊκή βούληση από το δημοψήφισμα του 2016 ή να ανοίξει διχασμούς με άλλη μία εθνική ψηφοφορία.

Η στήριξη ωστόσο για το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Πολλοί επιχειρηματίες φοβούνται ότι ένα άτακτο Brexit θα αποδυναμώσει τη Δύση και θα τρομάξει τις αγορές.

Επίσης, οι "αντάρτες" βουλευτές στο κόμμα της May, δηλώνουν πως πρέπει να φύγει. "Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη συμφωνία της, τότε φοβάμαι πως  μόνος δρόμος να αλλάξει η πολιτική, είναι να αλλάξει η πρωθυπουργός και στα αλήθεια πιστεύω ότι είναι καθήκον της να φύγει", τονίζει ο Συντηρητικός βουλευτής και υποστηρικτής του Brexit, Steve Baker.

Το Εργατικό Κόμμα δέχεται πιέσεις από μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητήσει ψήφο δυσπιστίας για την κυβέρνηση, αλλά τόνισε πως δεν θα ενεργήσει αμέσως, καθώς θέλει να είναι απόλυτα επιτυχής.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία