BACK TO
TOP
Πολιτικές

Συναγερμός στη Γαλλία μετά τα χτυπήματα στο Στρασβούργο

Μετά την αιματηρή επίθεση στην χριστουγεννιάτική αγορά του Στρασβούργου, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

police

Agronews

0
0

Το μέτρο προβλέπει "την εφαρμογή ενισχυμένων ελέγχων στα σύνορα", είπε ο Καστανέρ, ενώ θα γίνονται επίσης περισσότεροι έλεγχοι "σε όλες τις χριστουγεννιάτικες αγορές" της Γαλλίας "για να προληφθεί ο κίνδυνος επίθεσης κάποιου επίδοξου μιμητή" των τραγικών γεγονότων στο Στρασβούργο. Θα υπάρξει επίσης, "συμπληρωματικά", ακόμη "πιο ισχυρή κινητοποίηση" των μονάδων του στρατού που συμμετέχουν στην επιχείρηση Sentinelle "καθ' άπασα την επικράτεια".

Η επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου το βράδυ της Τρίτης 11 Δεκεμβρίου, της οποίας ο δράστης διαφεύγει, προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων, τον βαρύ τραυματισμό οκτώ ανθρώπων και τον ελαφρύ τραυματισμό άλλων πέντε, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η νομαρχία του Κάτω Ρήνου.

"Ο 29χρονος δράστης που έχει φάκελο S ("S" σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό θεωρείται σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια), καταζητείται από τις δυνάμεις της τάξης.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ είπε πως ο δράστης της επίθεσης στην αγορά είναι "γνωστός" στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν είχε ποτέ μέχρι χθες εμπλακεί σε υποθέσεις τρομοκρατικής φύσης. Είχε καταδικαστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία και είχε εκτίσει ποινές φυλάκισης. Ξένα ΜΜΕ τον ταυτοποιούν ως τον 29χρονο, Cherif Chekatt, γεννημένο στο Στρασβούργο.

Η παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ήταν ο στόχος μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης, που όμως απετράπη, τον Δεκέμβριο του 2000. Γενικά φρουρείται αυστηρά και υπάρχουν εκτενή μέσα επιτήρησής της. Εντέλλονται να τη φυλάσσουν μεταξύ άλλων 260 αστυνομικοί.

Αργά τη νύχτα, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter την "αλληλεγγύη του προς το έθνος ολόκληρο", αφού προήδρευσε στο Μποβό μιας συνεδρίασης του διυπουργικού κλιμακίου αντιμετώπισης κρίσης στο υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Μετά τη χθεσινή επίθεση, το "Grande Ile", το ιστορικό κέντρο του Στρασβούργου, αποκλείστηκε τελείως από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Σύμφωνα με τη νομαρχία, τα μέτρα ήρθησαν τη νύχτα και το κέντρο της πόλης ήταν εκ νέου προσβάσιμο μετά τις 03:00 (ώρα Ελλάδας).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία