BACK TO
TOP
Πολιτικές

Νομικές προσθήκες ψάχνει στις Βρυξέλλες η Μέι για το Brexit

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξασφαλίσει από τη Σύνοδο Κορυφής εγγυήσεις που θα κάνουν τη συμφωνία με την ΕΕ πιο "θελκτική" για τους Βρετανούς βουλευτές, μία ημέρα μετά την εξασφάλισή της πολιτικής της "επιβίωσης" ως ηγέτιδος του Συντηρητικού Κόμματος.

car_mei

Agronews

8
0

Εκείνο που ζητεί η Βρετανή πρωθυπουργός είναι νομικά δεσμευτικές προσθήκες στο τελικό σχέδο συμφωνίας που να εξασφαλίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα μείνει εσαεί δεσμευμένο στη "δικλείδα ασφαλείας" (backstop) για τα σύνορα της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου τη διαπραγμάτευση με τη Βρετανία για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ωστόσο εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει πιο σαφείς εγγυήσεις στο Λονδίνο για τον προσωρινό χαρακτήρα του "backstop", όπως αναφέρουν πηγές του BBC.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου, το οποίο βρέθηκε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, η ΕΕ "προτίθεται να εξετάσει αν θα δοθούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις" στη Βρετανία όσον αφορά το "δίχτυ ασφαλείας" (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την EΕ.

Στο προσχέδιο έγγραφο έξι σημείων, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα "αλλάζουν ή αντιβαίνουν" στην συμφωνία.

Τα 27 κράτη - μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στην Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

Η Τερέζα Μέι κέρδισε την απόρριψη της εσωκομματικής πρότασης μομφής στο πρόσωπό της την Τετάρτη το βράδυ, καθώς 200 από τους 317 Συντηρητικούς βουλευτές στήριξαν την παραμονή της σε πρωθυπουργία και κομματική ηγεσία, ενώ 117 ψήφισαν εναντίον της.

Η πρόταση υποβλήθηκε από 48 βουλευτές των Τόρις, που θεωρούν ότι η συμφωνία που πέτυχε η κ. Μέι με την ΕΕ προδίδει την απόφαση του δημοψηφίσματος και κρατά τη Βρετανία υπερβολικά "δεμένη" με την ΕΕ και μετά την αποχώρησή της.

Μετά την νίκη της, η κ. Μέι δεσμεύθηκε εκ νέου να πετύχει το Brexit για το οποίο "ψήφισαν οι πολίτες", ενώ δήλωσε ότι "ακούει τις ανησυχίες των βουλευτών που την καταψήφισαν.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία