BACK TO
TOP
Πολιτικές

Επιμένει στην ρητορική για τείχος και Κίνα ο Τραμπ

Τη δέσμευση ότι θα οικοδομήσει το τείχος που έχει εξαγγείλει στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο για την Κατάσταση της Ένωσης, στη διάρκεια της οποίας έστειλε μεταξύ άλλων μηνύματα προς Δημοκρατικούς και προς το Πεκίνο.

trumpcongress

Agronews

0
0

«Τα τείχη έχουν αποτέλεσμα και σώζουν ζωές» ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος τονίζοντας ότι θα φροντίσει να ανεγερθεί το τείχος, που έγινε αφορμή για το πιο παρατεταμένο shutdown του ομοσπονδιακού κράτους στην αμερικανική ιστορία.

Ο Τραμπ κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς να «κλείσουν μια συμφωνία» και επέμεινε πως όπου έχει ήδη ανεγερθεί τείχος, οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων από μετανάστες χωρίς χαρτιά έχουν μειωθεί.

«Να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών»

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε παράλληλα στους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς να επιδιώξουν έναν «συμβιβασμό», καλώντας τους να επιλέξουν το «μεγαλείο» και να απορρίψουν την απόλυτη «ακινησία». «Πρέπει να απορρίψουμε τις πολιτικές του ρεβανσισμού, της αντίστασης και των αντιποίνων, να αγκαλιάσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας προσφέρει η συνεργασία και ο συμβιβασμός για το κοινό καλό» ανέφερε. «Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο δεκαετιών», πρόσθεσε.

Κίνδυνος για την οικονομία οι «γελοίες μικροκομματικές έρευνες»

Προειδοποίησε παράλληλα τους Δημοκρατικούς κατά της εμπλοκής τους σε «γελοίες έρευνες με μικροκομματικές σκοπιμότητες», που, όπως είπε, θα συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ.

«Ένα οικονομικό θαύμα εκτυλίσσεται στις ΗΠΑ και το μόνο πράγμα που μπορεί να το σταματήσει είναι οι βλακώδεις πόλεμοι, οι πολιτικές σκοπιμότητες ή οι γελοίες μικροκομματικές έρευνες» υποστήριξε.

Το σχόλιό αυτό προφανώς αναφερόταν στο ότι οι Δημοκρατικοί, που πλέον ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σχεδιάζουν να αρχίσουν έρευνες για την κυβέρνησή του, αλλά και στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην εκστρατεία εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016, την οποία κέρδισε ο μεγιστάνας.

Στην ομιλία του, ο Τραμπ στηλίτευσε το γεγονός ότι η Γερουσία δεν έχει εγκρίνει όπως είπε «300 διορισμούς» που έχει κάνει, κάτι το οποίο χαρακτήρισε «άδικο» τόσο για τα άτομα που διόρισε, όσο «και για τη χώρα μας».

«Η  Κίνα  δεν μπορεί να κλέβει τις δουλειές των Αμερικανών»

Ο Αμερικανός πρόεδρος αφιέρωσε ένα μέρος της ομιλίας του και στην Κίνα, προειδοποιώντας το Πεκίνο ότι δεν μπορεί πλέον να «κλέβει τις δουλειές και τον πλούτο των Αμερικανών».

Παράλληλα κάλεσε το Πεκίνο να προχωρήσει σε «διαρθρωτικές αλλαγές» για να τερματιστούν οι «άδικες» κινεζικές εμπορικές πρακτικές. «Έχω μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και εργαζόμαστε για μια νέα εμπορική συμφωνία με την Κίνα, αλλά αυτή πρέπει να συμπεριλάβει αληθινές διαρθρωτικές αλλαγές για να τερματιστούν οι άδικες εμπορικές πρακτικές, να μειωθεί το χρόνιο έλλειμμά μας (στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών) και να προστατευθούν οι αμερικανικές θέσεις εργασίας», είπε.

Στις 27-28/2 η νέα συνάντηση με τον ηγέτη της Β. Κορέας

Στη διάρκειας της ομιλίας του ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι η νέα συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στο Βιετνάμ.«Στο πλαίσιο της τολμηρής μας διπλωματίας, θα συνεχίσουμε την ιστορική μας προσπάθεια για να υπάρξει ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε. Υποστήριξε ακόμη πως εάν δεν είχε εκλεγεί ο ίδιος πρόεδρος, οι ΗΠΑ θα είχαν εμπλακεί «τώρα σε έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα». «Οι όμηροι επέστρεψαν στο σπίτι, οι πυρηνικές δοκιμές σταμάτησαν και δεν έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι (από τη Βόρεια Κορέα) εδώ και 15 μήνες. Μένει πολλή δουλειά να γίνει, αλλά η σχέση μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι καλή» είπε.

Νέες βολές κατά του Ιράν

Εξαπέλυσε επίσης νέα πυρά κατά του «ριζοσπαστικού καθεστώτος στο Ιράν» επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. «Κάνουν άσχημα, άσχημα πράγματα» ανέφερε, προσάπτοντας αντισημιτισμό στην πολιτική ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Εποικοδομητικές συνομιλίες» με τους Ταλιμπάν

Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν ο Τραμπ έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν» ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Η κυβέρνησή μου διεξάγει εποικοδομητικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν με έναν αριθμό αφγανικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν. Στον βαθμό που οι διαπραγματεύσεις προοδεύουν, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε την παρουσία των στρατευμάτων μας και να επικεντρωθούμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν ξέρουμε εάν θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία ή όχι, ξέρουμε όμως ότι έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου, έχει έρθει η ώρα να προσπαθήσουμε τουλάχιστον να εξασφαλίσουμε την ειρήνη» είπε.

«Να απαγορευθούν οι καθυστερημένες αμβλώσεις»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν σχέδιο νόμου με το οποίο θα απαγορευθούν οι «καθυστερημένες αμβλώσεις», δηλαδή ο τερματισμός της κύησης έπειτα από ένα ορισμένο στάδιο της εγκυμοσύνης.

«Ζητώ από το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία που θα απαγορεύει την καθυστερημένη άμβλωση παιδιών που μπορεί να αισθάνονται πόνο μέσα στη μήτρα της μητέρας», είπε ο Τραμπ, επευφημούμενος από Ρεπουμπλικανούς.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, AFP, DPA, ΑΜΠΕ 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία