BACK TO
TOP
Πολιτικές

Οι «αντάρτες» Τόρις ετοιμάζουν άλλη μια ήττα για την Μέι

Πονοκέφαλο στην Τερέζα Μέι προκαλούν για μία ακόμη φορά οι ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματός της ενόσω οι Βρετανοί βουλευτές ετοιμάζονται να συζητήσουν και να ψηφίσουν αργότερα σήμερα επί των επόμενων βημάτων στη διαδικασία του Brexit.

mayteresa

Agronews

9
0

Σε μία διαδικασία κατά τ’ άλλα ρουτίνας, το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει μία σειρά τροπολογιών που θα κατευθύνουν από τούδε και στο εξής την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι 50 της ERG (European Research Group) ωστόσο, οι σκληροπυρηνικοί του Brexit, ετοιμάζουν μία ακόμη ταπεινωτική ήττα για την πρωθυπουργό τους, επειδή φοβούνται ότι πρόκειται να αποκλείσει το ενδεχόμενο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Τα μέλη της ERG, σύμφωνα με την «Guardian», είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένα με τη διατύπωση μίας συγκεκριμένης τροπολογίας, καθώς όπως υποστηρίζουν αποκλείει το no deal Brexit.

Οι «αντάρτες» Τόρις δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει εάν θα καταψηφίσουν ή θα απόσχουν από τη σημερινή ψηφοφορία. Παραταύτα, οι συνομιλίες με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους θα συνεχίσουν σήμερα, σε μία προσπάθεια να καταλήξουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, την οποία στήριξε στα τέλη του περασμένου μήνα η πλειοψηφία του κοινοβουλίου, δίνοντας στη Μέι ρητή εντολή να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και να επαναδιαπραγματευτεί τα ακανθώδη ζητήματα της συμφωνίας αποχώρησης (κυρίως το backstop, για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων), περιελάμβανε επίσης την οδηγία προς την πρωθυπουργό να μπλοκάρει ένα άτακτο Brexit.

«Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την τροπολογία αυτή όπως έχει διαμορφωθεί, διότι αποκλείει το ενδεχόμενο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία και καταργεί τη διαπραγματευτική μας δύναμη στις Βρυξέλλες», υποστήριξε ο αναπληρωτής πρόεδρος της ERG Μαρκ Φρανσουά μιλώντας στο BBC.

Η ERG, σύμφωνα με τον Φρανσουά, «παρακάλεσε» την Ντάουνινγκ Στριτ να αλλάξει τη διατύπωση, η οποία επιμένουν ότι ακυρώνει τις προηγούμενες δεσμεύσεις της πρωθυπουργού. Η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών ωστόσο θέλουν να αποφύγουν το καταστροφικό σενάριο του no deal Brexit.

Με ή χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αφήσει πίσω του οριστικά την Ένωση στις 29 Μαρτίου. Καθώς ο χρόνος που κυλάει αντίστροφα είναι εχθρός για τη χώρα, περισσότεροι από 40 πρώην πρεσβευτές της χώρας απηύθυναν έκκληση στη Μέι να αναβάλει το Brexit.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, οι διπλωμάτες θεωρούν ότι θα ήταν καλύτερο να καθυστερήσει το Brexit προκειμένου να αποσαφηνιστεί η μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. ή πιθανόν να υπάρξει χρονικό περιθώριο για να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία