Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτικές

Το γήπεδο για την αναβολή του Brexit στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ύστερα από 2,5 χρόνια χάους και με τα δύο μεγάλα κομμάτα να μετρούν ρήγματα στο εσωτερικό τους, οι Βρετανοί βουλευτές αποφάσισαν ότι θα πρέπει η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθυστερήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες ή περισσότερο εάν χρειαστεί. Η μπάλα, όμως, βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των 27, οι οποίοι θα πουν εάν αποδέχονται την αναβολή και με ποιους όρους.

brexit_6

0
0

Η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρατείνει απλώς την προθεσμία με το πάτημα ενός κουμπιού, όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει και το BBC. Θα πρέπει να παρουσιάσει πειστικά επιχειρήματα στα 27 κράτη- μέλη της Ένωσης και εκείνα θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα. Το ερώτημα της χρονικής διάρκειας της αναβολής θα είναι πιθανότατα το μεγάλο αγκάθι. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και αρκετών Ευρωβουλευτών έδειξαν πως οι Ευρωπαίοι θα πιέσουν πιθανότατα για μεγάλης διάρκειας αναβολή, η οποία μάλιστα θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη στρατηγική των Βρετανών για το τι θέλουν να κάνουν. 

Βρετανοί βουλευτές εκφράζουν φόβους ότι ορισμένα μέλη της Ε.Ε. θα θελήσουν να θέσουν νέους όρους ή να επαναφέρουν ζητήματα στο τραπέζι, όπως για παράδειγμα αυτό του καθεστώτος του Γιβραλτάρ, που ενδιαφέρει τους Ισπανούς. Η στάση των Ευρωπαίων δεν είναι βεβαίως το μόνο εμπόδιο. 

Η απόφαση της βρετανικής Βουλής ορίζει ότι το Brexit αναβάλλεται για τις 30 Ιουνίου, εφόσον μόνο περάσει μία συμφωνία έως την επόμενη Τετάρτη. Η μόνη συμφωνία στο τραπέζι αυτή τη στιγμή είναι αυτή, που απέρριψαν την Τρίτη οι βουλευτές για δεύτερη φορά, παρά τις πρόσθετες νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις για το backstop των ιρλανδικών συνόρων. Σε μία ένδειξη του χάους που επικρατεί στη Βουλή και την κυβέρνηση, να σημειώσουμε ότι χθες ο υπουργός του Brexit και εισηγητής- τυπικά- της κυβερνητικής πρότασης για την αναβολή ψήφισε... κατά. 

Η Τερέζα Μέι ελπίζει πως υποστηρικτές του σκληρού Brexit, που τώρα απορρίπτουν τη συμφωνία της ως απαράδεκτη, θα αναγκαστούν να αλλάξουν γνώμη υπό το φόβο μίας παρατεταμένης αναβολής, η οποία κανείς δεν γνωρίζει πού μπορεί να οδηγήσει. Ευελπιστεί δε να εξασφαλίσει κάποιες ακόμη διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, οι οποίες θα πείσουν το DUP να στηρίξει τη συμφωνία της.  

Αναλυτές θεωρούν πως οι πιθανότητες για μεταστροφή των σκληροπυρηνικών είναι στο 50%. Εάν τελικά αυτό δεν συμβεί, το Brexit θα αργήσει πολύ. Μπορεί, όμως, και να ακυρωθεί; Οι βουλευτές απέρριψαν χθες και το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος. Ωστόσο σε περίπτωση τρίτης ήττας της συμφωνίας της Μέι στη Βουλή, δεν αποκλείεται οι Εργατικοί να επαναφέρουν τροπολογία για νέο δημοψήφισμα και όπως σχολιάζουν αναλυτές το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικό από το χθεσινό.

Ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως χωρίς την έγκριση της συμφωνίας την επόμενη Τετάρτη, η μόνη διέξοδος θα είναι να δοθεί και πάλι ο λόγος στους πολίτες. 


Πηγή:naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία