BACK TO
TOP
Πολιτικές

Το Παρίσι ακολουθεί το δικό του μονοπάτι στις συνομιλίες με ΗΠΑ

Σε ευθεία αντιπαράθεση με το Βερολίνο και τις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ε.Ε. ήρθε για για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα ο Εμανουέλ Μακρόν βάζοντας το Παρίσι όλο και περισσότερο στο περιθώριο.

emanuel_macron_2

Agronews

0
0

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε από την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταψηφίσει την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών με τις  ΗΠΑ,  απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην κίνηση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα.

Επισήμως, η θέση του Παρισιού είναι ότι μάχεται για σημαντικά ζητήματα αρχής όσον αφορά την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επισημαίνει ότι η αντίθεσή τους στις εμπορικές συνομιλίες στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους ψηφοφόρους.

«Η  Γαλλία  θα συνεχίσει να διατηρεί ψηλά τη δέσμευσή της για το κλίμα», επισήμανε Γάλλος αξιωματούχος στους «Financial Times». «Είναι μείζον θέμα για τους επόμενους μήνες, καθώς και για την επιλογή των πολιτών στις ευρωεκλογές», πρόσθεσε.

Με την ίδια λογική, ότι η φωνή της Γαλλίας πρέπει να εισακουστεί, διότι διακυβεύεται το σχέδιο της Ε.Ε., ο Μακρόν υπήρξε από τους πιο σκληρούς διαπραγματευτές απέναντι στο Λονδίνο, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα. Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ο μοναδικός, ο οποίος ήταν αποφασισμένος να σπάσει το σκοινί του Brexit, επιμένοντας ότι μία μακρά παράταση θα αποσταθεροποιήσει την Ένωση.

Εντός των γαλλικών συνόρων, η στάση του Μακρόν φέρεται να είχε απήχηση. Σε επίπεδο Ε.Ε. ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος βρέθηκε μόνος. Το ίδιο πρόκειται να συμβεί εάν ο Γάλλος πρόεδρος τηρήσει την υπόσχεσή του και ψηφίσει κατά της επανέναρξης των εμπορικών συνομιλιών με τις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για το Βερολίνο, καθώς επιθυμεί με κάθε τρόπο την αποκλιμάκωση της υπερατλαντικής έντασης.

Οι εμπορικές συνομιλίες αποτελούν τον καρπό συμφωνίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον περασμένο Ιούλιο, με σημείο εκκίνησης ένα σχέδιο εμπορικής συμφωνίας με μηδενικούς δασμούς σε βιομηχανικά προϊόντα.

Το Βερολίνο επιθυμεί να σταματήσει με κάθε τρόπο τον Ντόναλντ Τραμπ από το να βάλει στο στόχαστρο την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία επιβάλλοντας τιμωρητικούς δασμούς

Το Παρίσι εκτιμά ότι οι συνομιλίες αυτές πρέπει να ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές, κάτι στο οποίο διαφωνούν κατηγορηματικά άλλες πρωτεύουσες, ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες σχολιάζουν με νόημα πόσο «απογοητευτικό» είναι να βλέπουν το Μέγαρο των Ηλυσίων να βάζει τα συμφέροντα του κόμματος πάνω από το κοινό συμφέρον της Ένωσης.

Στο μεταξύ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν την Δευτέρα 15 Απριλίου το τελικό ‘πράσινο φως’ για να ξεκινήσουν οι επίσημες εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ύστερα από μήνες καθυστερήσεων λόγω της αντίστασης της Γαλλίας.

Τελικά οι κυβερνήσεις της ΕΕ ψήφισαν με ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης των διαπραγματευτικών εντολών που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Γαλλία να καταψηφίζει και το Βέλγιο να απέχει.

Η Κομισιόν, που συντονίζει την εμπορική πολιτική για τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σε δύο κατευθύνσεις - η μία αφορά τη μείωση των δασμών σε βιομηχανικά προϊόντα και η άλλη τη διευκόλυνση των εταιρειών να καταδεικνύουν ότι τα προϊόντα πληρούν τα ευρωπαϊκά ή τα αμερικανικά πρότυπα.

Πηγή: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία