BACK TO
TOP
Πολιτικές

Καρμπόν οι σχέσεις ΕΕ με Ιαπωνία και στο διατλαντικό εμπόριο το μήνυμα Χόγκαν σε ΗΠΑ από το Τόκιο

Με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνεται η επίσημη θέση της ΕΕ, για αποκλεισμό της εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στην ατζέντα των συνομιλιών με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σύναψης διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας, ενώ πλέον η επίσημη θέση των Βρυξελλών, φωτογραφίζει την ισχύουσα συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Ιαπωνία, ως σημείο αναφοράς κάθε μελλοντικής εμπορικής συνεργασίας.

hogan-new_4

Πέτρος Γκόγκος

5
0

Αυτήν την φορά, ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν που βρέθηκε την Παρασκευή 10 Μαΐου στο Τόκιο, συνοδεία της επιχειρηματικής αφρόκρεμας της ΕΕ υπογράμμισε την παραπάνω θέση, συμπληρώνοντας πως οι Βρυξέλλες στηρίζουν ένα διεθνές εμπόριο  βασισμένο σε κανόνες, ανοιχτό και χωρίς εκπλήξεις.

Μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας είναι το «σημείο αναφοράς και το ταβάνι» για τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα εμπορικό σύμφωνο, δήλωσε ο Φιλ Χόγκαν.

Ο επίτροπος Χόγκαν παρότρυνε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναστρέψουν τους δασμούς για τα εμπορεύματα από την Κίνα και την ΕΕ και να επιστρέψουν σε ένα πιο «καλοπροαίρετο» σύστημα παγκόσμιου εμπορίου.

«Η γεωργία πρέπει να αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες», επανέλαβε ο κ. Χόγκαν. «Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία έχουν μια πολύ καλή συμφωνία θα λειτουργήσουν ως σημείο αναφοράς σε ό, τι είναι εφικτό μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ».

Η ΕΕ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμη να αρχίσει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες μόνο σε δύο τομείς: μείωση των τιμολογίων στα βιομηχανικά προϊόντα και διευκόλυνση των εταιρειών στο να εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ ή των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον δυσανασχετεί με αυτήν την στάση των Βρυξελλών, αφού επιμένουν στο να συμπεριληφθούν τα αγροτικά στις συνομιλίες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ήδη το ενδεχόμενο ακριβότερων τιμολογίων στις εξαγωγές εμπορικών αεροσκαφών και εξαρτημάτων αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων, κρασιού και ελαιολάδου. Ήδη βρίσκονται σε ισχύ δασμοί στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ο Hogan δήλωσε ότι η συνεργασία είναι καλύτερη από την αντιπαράθεση για το παγκόσμιο εμπόριο.

Νωρίτερα φέτος τέθηκε σε εφαρμογή ένα εμπορικό σύμφωνο μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ανοικτή αγορά στον κόσμο. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών εισαγωγών από την Ιαπωνία, περιλαμβάνει μηχανήματα και οχήματα, σε ποσοστό 67%, άλλα βιομηχανικά προϊόντα σε ποσοστό 19% και χημικά σε ποσοστό 10%. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ, εξασφάλισαν σε μεγάλο  ποσοστό μηδενική δασμολογική επιβάρυνση, αποτελούν όμως μόλις το 13% του συνόλου των εξαγωγών της ένωσης εκεί.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία