BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στα αγροτικά , με όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις

Φιλότιμη η προσπάθεια Μητσοτάκη για τα αγροτικά, φταίει όμως το φροντιστήριο. Όταν το εκπαιδευτικό πρόγραµµα ξεκινάει µε πρώτο τη τάξει καθηγητή τον Σκιαδά, µάλλον το µεταρρυθµιστικό πρόγραµµα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πηγαίνει περίπατο!

2-Asfalisi

Γιάννης Πανάγος

43
0

Κατά τα λοιπά, η πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πλατεία Βάθη το πρωί της Παρασκευής, µάλλον εξελίχθηκε σε ανακύκλωση της γνωστής δέσµης µέτρων για τον αγροτικό τοµέα που ξεκίνησε αρχικά ως «γράµµα» προς τον υπουργό, στη συνέχεια «ντύθηκε» µε τις προγραµµατικές δηλώσεις και τις τελευταίες ώρες ξαναπαίρνει τις πρωθυπουργικές ευλογίες έτσι ώστε όλα να γίνονται... χωρίς φόβο και πάθος.

  • Νόµος για τους συνεταιρισµούς
  • Κίνητρα για την ελκυστικότητά τους
  • Ενίσχυση της προστιθέµενης αξίας
  • Αξιοποίηση νέας τεχνολογίας
  • ∆ιαπραγµάτευση της νέας ΚΑΠ
  • Πάταξη των Ελληνοποιήσεων
  • Η γεωργία στην πρώτη γραµµή

Όλα καλά κι όλα άγια, κάπου εκεί όµως χάνεται η πραγµατική έγνοια για τον Έλληνα παραγωγό, η ανάγκη βελτίωσης της οικονοµικής του θέσης και του ρόλου του στην ελληνική κοινωνία. Οι µεταρρυθµιστικές πρωτοβουλίες δίνουν τη θέση τους στην τρέχουσα διαχείριση, αλλάζουν µόνο οι παρέες στη νοµή της εξουσίας και κυριαρχεί απ’ άκρου σ’ άκρο... γιατί οι άλλοι θα τα κάνουν καλύτερα; Πιθανόν να µην είναι δουλειά καµιάς εφηµερίδας, όσο και αν έχει εδικευθεί σε κάποιον ειδικότερο κλάδο παραγωγής, να υποδεικνύει τρόπους άσκησης της πολιτικής, έλα όµως που στον αγροτικό τοµέα τα πράγµατα έχουν γίνει πολύ δύσκολα και οι αγρότες, δυστυχώς, δεν έχουν δική τους φωνή! Και δεν έχουν δική τους φωνή γιατί κάπου στη διαδροµή χάθηκε ο έλεγχος της κατάστασης, γιατί το κέντρο βάρους έχει µετατοπισθεί από τις παλιές καλές συνεταιριστικές αγροτοβιοµηχανίες στις µεγάλες ιδιωτικές µεταποιητικές µονάδες. Είναι προφανώς εύκολο για τους εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας να πηγαίνουν µε τους ισχυρούς. Το δύσκολο είναι να εργάζονται για την ευηµερία της κοινωνίας. Κατά τα λοιπά, στην πρώτη γραµµή της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας τοποθετεί και τον πρωτογενή τοµέα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, µε βάση τα όσα ανέφερε κατά την επίσκεψη του το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουλίου, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην προσπάθεια αυτή, όπως είπε, κεντρικός πυλώνας η Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα κονδύλια της οποίας θα επιδιωχθεί όχι µόνο να αποτελέσουν εισοδηµατικό µαξιλάρι, αλλά βασικό εργαλείο για την αξιοποίηση της τεχνολογίας για προϊόντα αξίας, ενώ σε θεσµικό επίπεδο θα επιδιωχθεί µέσα από σχετικό νοµοσχέδιο για τους συνεταιρισµούς, που θα περιλαµβάνεται στα πρώτα δέκα που θα φέρει η κυβέρνηση, να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για τους συνεταιρισµένους αγρότες, την ευκολία σχηµατισµού Ενώσεων και γενικότερα συνεταιριστικών σχηµάτων µε λιγότερη γραφειοκρατία. Επιπρόσθετα, θα θεσπιστεί αυστηρό πλαίσιο για την πάταξη φαινοµένων κερδοσκοπίας σε βάρος των παραγωγών, ελληνοποιήσεων, κλπ. Ο Κ. Μητσοτάκης σηµείωσε επίσης πως θα αξιοποιηθεί το υφιστάµενο πρόγραµµα ανάπτυξης µε έµφαση στην αλιεία όπου εντοπίζονται καθυστερήσεις, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για τη χάραξη ενός σχεδίου που θα στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήµατος «Έχουµε µια φιλόδοξη ατζέντα», συµπλήρωσε.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία