BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ενεργός ο «ιός» για την ΕΕ το Brexit xωρίς συμφωνία

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δεν φάνηκε να συμμερίζεται την άποψη του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, ότι υπάρχει «άφθονος χώρος» για αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης. Έδωσε τελεσίγραφο 30 ημερών στο Λονδίνο να παρουσιάσει μία αξιόπιστη, λειτουργική λύση για τα ιρλανδικά σύνορα, εάν θέλει να αποφύγει το backstop, ξεκαθαρίζοντας ότι το βάρος πέφτει στη βρετανική πλευρά και όχι στους 27.

macronjonhson

4
0

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου, ο Τζόνσον στο Παρίσι αντιμετωπίσε έναν ακόμη πιο δύσπιστο απέναντί του ηγέτη. Ο Εμανουέλ Μακρόν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Μέρκελ- Τζόνσον φάνηκε να θεωρεί ακόμη και το γερμανικό τελεσίγραφο υπερβολικά γενναιόδωρο για μία χώρα, που όπως θύμισε διαπραγματευόταν επί 2,5 χρόνια με τους 27 για το πώς θα εξέλθει από την κοινότητα. Κληθείς να σχολιάσει την πιθανή κατάργηση του backstop, o Γάλλος πρόεδρος διεμήνυσε: «Η επαναδιαπραγμάτευση των όρων, που προτείνεται τώρα από τους Βρετανούς δεν είναι μία υπαρκτή επιλογή. Και αυτό ήταν πάντα ξεκάθαρο από τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ».

Ο Μακρόν θεωρούσε πάντα το Brexit μία απειλή, έναν «ιό», που θα μπορούσε να εξασθενήσει επικίνδυνα το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Είναι λοιπόν επόμενο να μην θέλει να κάνει την παραμικρή υποχώρηση σε σχέση με τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και αποτελούν προϊόν συμβιβασμού.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν που τον υποδέχθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ότι θέλει μία συμφωνία για το Brexit και ότι θεωρεί πως η επίτευξή της μέχρι την 31η Οκτωβρίου είναι ακόμη εφικτή.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες του χθες στο Βερολίνο έλαβε "ισχυρή ενθάρρυνση" από τις δηλώσεις της Αγγελα Μέρκελ.Η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χθες στον Μπόρις Τζόνσον ότι δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας του Brexit, αλλά τον ενθάρρυνε να βρει και να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες αξιόπιστη λύση που θα αντικαθιστά το ανεπιθύμητο στο Λονδίνο backstop σε διάστημα 30 ημερών.

Αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ πρότεινε το Λονδίνο να αναζητήσει και να διαμορφώσει πρόταση για τον μηχανισμό που θα αντικαταστήσει το backstop σε 30 ημέρες, έναντι του διαστήματος των δύο ετών που προβλέπει η συμφωνία του Brexit για την μετάβαση.

Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας μάλιστα περιόρισε ακόμη περισσότερο τις ελπίδες για μία καλή εξέλιξη στο σημερινό ραντε

Πηγή: naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία