BACK TO
TOP
Πολιτικές

Tην ερχόμενη Δευτέρα η ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθέωρηση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και πλέον ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις στην Ολομέλεια.

vouli1

13
0

Από την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου μέχρι την Παρασκευή το λόγο θα πάρουν οι εισηγητές των κομμάτων και όσοι βουλευτές το επιθυμούν. Την ερχόμενη Δευτέρα θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Να σημειωθεί πως όσα άρθρα είχαν πάρει στην προηγούμενη Βουλή πάνω από 180 θετικές ψήφους μπορούν να αναθεωρηθούν με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ωστόσο όσα είχαν πάρει από 151 έως 179 θετικές ψήφους χρειάζονται τουλάχιστον 180 “ναι” για να αναθεωρηθούν.

“Είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία 45 χρόνια που αλλάζουν άρθρα του Συντάγματος” επεσήμανε στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Αναφερόμενος στο έργο της επιτροπής για την αναθεώρηση επεσήμανε πως υπήρξαν 70 ώρες τοποθετήσεων, 12 συνεδριάσεις και 148 παρεμβάσεις από τους βουλευτές.

Μιλώντας στη Βουλή ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας επεσήμανε πως “θα πρέπει πράγματι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δώσουν στη χώρα ένα ισορροπημένο νέο Σύνταγμα” . Για να προσθέσει πως σε όλη αυτή τη διαδικασία “χρειάζεται ένας δημιουργικός στοχασμός, μια διαπραγμάτευση με επιχειρήματα”.

“Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ύψιστη στιγμή στο πολίτευμα” επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Επεσήμανε πως στα χρόνια της κρίσης παράλληλα με το Σύνταγμα υπήρξε ένα “παρασύνταγμα” και ανέφερε χαρακτηριστικά πως υπήρξαν νόμοι με ένα άρθρο, επέλαση στα δικαιώματα των εργαζομένων κ.α. Παράλληλα σημείωσε πως “θα ψηφιστούν μόνο οι διατάξεις που δεν άντεχε το πολιτικό κόστος η Νέα Δημοκρατία να μην τις υποστηρίξει”.

Τα “φώτα” πέφτουν πάνω στο άρθρο 32, που αφορά στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εκλογών. Για το συγκεκριμένο άρθρο είχε επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση στην προηγούμενη Βουλή και τώρα αρκούν 151 “ναι” για να αναθεωρηθεί. Το θέμα αυτό έχει πυροδοτήσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνούν για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται.

Η “γαλάζια” πρόταση προβλέπει έως πέντε ψηφοφορίες, με την πρώτη να απαιτεί 200 ψήφους, τη δεύτερη επίσης 200 ψήφους, την τρίτη 180, την τέταρτη 151 και την πέμπτη απλή πλειοψηφία. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει διαδοχικές ψηφοφορίες για ένα εξάμηνο και μετά εκλογή από το λαό, κάτι που ωστόσο απορρίπτει η Ν.Δ.

Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για το άρθρο 56, που αφορά θέματα που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο. Η αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου έχει συνδεθεί με το νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών, το οποίο θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να μπουν δικλείδες ασφαλείας στο Σύνταγμα και από τη “μορφή” που τελικά θα πάρει το συγκεκριμένο άρθρο θα αποφασίσει και την τελική του στάση. Να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού χρειάζεται 200 “ναι” για να εφαρμοστεί.

Πηγή: euro2day.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία