Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πολιτικές

Πυρά κατά Κομισιόν, ότι μετατρέπει τους αγρότες σε κηπουρούς

Σε «persona non grata» ανακήρυξαν τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμμερμανς, οι Ευρωπαίοι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για την εμμονή του στην πράσινη στροφή της αγροτικής παραγωγής.

vontimmermans

Πέτρος Γκόγκος

2044
0

Εδώ και μήνες οι πτυχές της Πράσινης Συμφωνίας έχουν ενοχλήσει τους αγρότες της ΕΕ, αφού οι περιορισμοί  και μια σειρά αντιπαραγωγικών μέτρων που άπτονται του αγροτικού χώρου όπως περιγράφονται στην στρατηγική από το Χωράφι στο Πιάτο, τους φέρνουν σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους σε παγκόσμια κλίμακα. «Από αγρότες γινόμαστε κηπουροί» σχολιάζουν σε καυστική ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ισπανικής Ένωσης Νέων Αγροτών (Asaja).

Την Τετάρτη 20 Μαΐου αναμένεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει δύο στρατηγικές που θα αλλάξουν τα δεδομένα για την αγροτική πολιτική του μπλοκ: «Τον Ορίζοντα βιοποικιλότητας μέχρι το 2030» και «την Στρατηγική από το Χωράφι στο Πιάτο». Πρόκειται για δυο έγγραφα που ήταν έτοιμα ήδη από τον χειμώνα, πριν η πανδημία του κορωνοϊού φέρει τα πάνω κάτω στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Να σημειωθεί βέβαια ότι οι αριθμοί της συγκεκριμένης πολιτικής δεν είναι ακόμα γνωστοί, αλλά σύμφωνα με τα όσα είχαν διαρρεύσει στο παρελθόν, προβλέπεται μεταξύ άλλων οι βιολογικές καλλιέργειες να καλύψουν το 25% της συνολικής αγροτικής γης της ΕΕ, ότι το 10% των καλλιεργούμενων εκμεταλλεύσεων θα σταματήσουν να είναι παραγωγικές, ότι η χρήση ουσιών θρέψης θα πρέπει να περιοριστεί κατά 20% και τα προϊόντα φυτοπροστασίας κατά 50%. Παράλληλα υπάρχουν σκέψεις να αυξηθούν οι περιοχές Natura 2000.  

«Όσα συνέβησαν το τελευταίο δίμηνο, δεν άλλαξαν ούτε στο ελάχιστο την ατζέντα της Κομισιόν και του αντιπροέδρου Τίμμερμανς, ο οποίος παρά τα καμπανάκια, λειτουργεί σαν τον καπετάνιο του Τιτανικού, αφού αρνείται να πάρει την σωστή πορεία και μας οδηγεί κατευθείαν πάνω στο παγόβουνο, σε ένα σόου ανευθυνότητας και εμμονής που θα πληρώσουν ακριβά όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.

 Σύμφωνα με τους ίδιους, ο αγροτικός τομέας, μαζί με τους τομείς της υγείας, των μεταφορών και τα όργανα δημόσιας τάξης, «πολέμησαν στην εμπροσθοφυλακή της μάχης με την πανδημία, καταφέρνοντας σε καθημερινή βάση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των έγκλειστων πολιτών για φρέσκα, υγιεινά και ποιοτικά τρόφιμα και μάλιστα σε αφθονία».

Αν, ό μη γένοιτο, επρόκειτο να επαναληφθεί μια τέτοια κατάσταση στις Ευρωπαϊκές χώρες, μετά την υλοποίηση αυτής της καινούριας στρατηγικής, οι αγρότες εκτιμούν ότι δύσκολα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Η Asaja εξηγεί ότι στην εργαλειοθήκη του Τιμμερμανς υπάρχουν περιορισμοί σε μεθόδους φυτοπροστασίας, στη χρήση θρεπτικών ουσιών και αντιβιοτικών, στερώντας από τους παραγωγούς τα μέσα που διασφαλίζουν την υγεία των καλλιεργειών και του ζωικού τους κεφαλαίου. «Είναι μια ριψοκίνδυνη πολιτική που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που εφαρμόζουν οι βασικοί μας ανταγωνιστές στις παγκόσμιες αγορές. Ως εκ τούτου παίζεται κορώνα γράμματα η αυτάρκεια τροφίμων και η διατροφική ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Αν έπρεπε να κρατήσουμε κάτι από την όλη υπόθεση της πανδημίας, θα ήταν και το ότι η υγεία και η διατροφή των Ευρωπαίων πολιτών δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια Τρίτων Χωρών και άρα η αγροτική δραστηριότητα δεν πρέπει να μετατοπιστεί έξω από τα σύνορα του μπλοκ».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τους Ισπανούς, ενώ όλοι αυτοί οι φιλοπεριβαλλοντικοί περιορισμοί είναι υποχρεωτικοί για τους αγρότες, οι υπόλοιποι κλάδοι της βιομηχανίας, φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν εθελοντικά. Για τον λόγο αυτόν, απαιτούν από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, να υψώσει το ανάστημά του απέναντι στην πολιτική βούληση της ηγεσίας της Κομισιόν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία