BACK TO
TOP
Πολιτικές

«Απόλυτη συμβατότητα» απέναντι στην Άγκυρα τονίζει ο Μακρόν

«Είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν», είπε ο κ. Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των επτά ηγετών των χωρών του Νότου το βράδυ της Πέμπτης, με το πέρας της συνόδου. Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά ιδιαιτέρως υποστηρικτικός προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας πως «θέλουμε να αποφύγουμε την κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιους τομείς».

mhtsotakis-macron

5
0

Ο κ. Μακρόν, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα, σημείωσε πως «θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν», προαναγγέλλοντας μάλιστα επέκταση του καταλόγου των κυρώσεων, εάν η Τουρκία δεν επιλέξει να αποκλιμακώσει την ένταση. Ακολούθως, πήρε τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης. Ξεκίνησε τις δηλώσεις αναφερόμενος στα γεγονότα της Μόριας και ευχαρίστησε Μέρκελ και Μακρόν για την «ευγενική τους πρόταση» να δεχθούν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, «η οποία απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κοινή διακήρυξη των Μed7 που στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία: «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Μεσόγειος, όπως έχει πει ο Εμ. Μακρόν, είναι mare nostrum (η δική μας θάλασσα) και «δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να διχάσει την Ευρώπη στο θέμα αυτό».

Τετ α τετ με Μακρόν

«Απόλυτη συμφωνία και συμβατότητα» απέναντι στην Αγκυρα διαπιστώθηκε νωρίτερα, κατά το –διάρκειας 1 ώρας και 20 λεπτών– τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν. Αυτό σημείωναν κυβερνητικές πηγές με το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών στην Κορσική, στο περιθώριο της συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που λειτουργεί ουσιαστικά προπαρασκευαστικά για την επισημοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών με την υπογραφή ρήτρας αμυντικής συμφωνίας. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναφέρθηκαν και στις επικείμενες κυρώσεις που αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου, εάν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας. «Σταματούν οι προκλήσεις και αρχίζουν οι συζητήσεις, διαφορετικά ανοίγει ο δρόμος για κυρώσεις», ήταν το γενικό πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν Μακρόν και Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη σύμπνοια σε όλα τα επίπεδα, που δημιουργεί εκνευρισμό στην Αγκυρα.

Οπως αναμενόταν, υπογραφές μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπήρξαν, με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως στη ΔΕΘ θα γίνει πιο σαφής ο οδικός χάρτης της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών. Σε κάθε περίπτωση «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της στην Ανατ. Μεσόγειο», προσέθεταν οι ίδιες πηγές. Το κλίμα της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά τη συνάντηση, με δημόσια τοποθέτηση. «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυρ. Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό (Αιάκειο). Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας», ανέφερε.

«Πολεμικές» δηλώσεις 

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ο Εμ. Μακρόν είχε χρησιμοποιήσει εκ νέου πολύ σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι πλέον εταίρος» στην Ανατ. Μεσόγειο, κατηγορώντας την Αγκυρα πως χρησιμοποιεί πρακτικές «που δεν αρμόζουν σε ένα μεγάλο κράτος». Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση της Αγκυρας, με το τουρκικό υπ. Εξωτερικών να προχωρεί σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς για τον Γάλλο πρόεδρο. «Ο πρόεδρος Μακρόν έκανε για ακόμη μία φορά αλαζονικές δηλώσεις, με ένα παλιό αποικιοκρατικό αντανακλαστικό», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ, ενώ, λίγο μετά, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ σημείωσε: «Ο Μακρόν οδεύει σε αποτυχίες. Στη Συρία με το PKK, στη Λιβύη με τον Χαφτάρ, στην Ανατ. Μεσόγειο με την Ελλάδα (…) Είναι τιμή μας ο αποικιοκρατικός νους να στοχοποιεί τον πρόεδρό μας».

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία