BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ανακοινώνεται η 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν

Μία ημέρα μετά την επιστολή της Κομισιόν προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με συστάσεις για τη συνέχιση μεν της πολιτικής λήψης μέτρων στήριξης της οικονομίας από την Πανδημία αλλά με.. μέτρο,  λόγω υψηλού χρέους αλλά και πιθανής επανεξέτασης της γενικής ρήτρας διαφυγής την επόμενη άνοιξη, η Κομισιόν κάνει το επόμενο βήμα: δημοσιεύει την 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα περιγράφει αναλυτικά την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την επίπτωση των μέτρων στήριξης, αλλά και την πορεία των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων.

10sel23upourgeiooikonomikon-thumb-large

4
0

Η 7η έκθεση αξιολόγησης της χώρας δεν συνδέεται με πακέτο "δόσεων" και θα συζητηθεί στο Eurogroup του Οκτωβρίου παράλληλα με την έναρξη της επόμενης αξιολόγησης που πρέπει να λήξει εντός του 2020 για να πάρει η Ελλάδα και 2ο πακέτο "δόσεων", όπως δικαιούται.  Όσο για τον τρόπο αξιολόγησης, έχει προσωρινά "χαλαρώσει" λόγω της πανδημίας, αλλά συνεχίζει να υφίσταται και αποκτά ειδική σημασία για τρείς επιπλέον της "δόσης" λόγους:

1. Με βάση  τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης, οι συστάσεις της Ενισχυμένης Εποπτείας εντάσσονται (μαζί με αυτές του ευρωπαϊκού εξαμήνου), στο πακέτο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

2. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στην τηλεόραση της ΕΡΤ δεν έχει αποκλειστεί μεταξύ των Θεσμών και η σκέψη το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας να παραταθεί (επισήμως λήγει στα μέσα του 2022 με βάση την απόφαση του 2018). Ανέφερε βεβαίως και την πρόθεσή του να αναθεωρηθούν οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας
3. Η έκθεση παρακολουθείται "στενά" από τις αγορές κάτι που έχει ειδική σημασία για την Αθήνα ώστε να διατηρήσει την ταμειακή της ρευστότητα (παραμένει στα 37,7 δις ευρώ) χρηματοδοτώντας έτσι μέτρα στήριξης.

Στο δημοσιονομικό πεδίο,  δεν ισχύει ο στόχος για  πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ λόγω της ρήτρας διαφυγής, αλλά θα γίνει αποτίμηση των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί, περιλαμβανομένων και άλλων παρεμβάσεων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση με επόμενο βήμα τις καταστροφές από τον Ιανό.
Σημειώνεται πως και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο (που αποτελεί τον "σύνδεσμο" με το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ) χτύπησε το καμπανάκι για συγκράτηση στα μέτρα στήριξης καθώς, όπως εκτίμησε, η δημοσιονομική επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Επίσης, σημειώνεται πως ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και απαντώντας σε ερώτημα για ένα πιθανό lockdown στην Αττική και για το τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στον κρατικό προϋπολογισμό είπε ότι φέτος και το 2021 υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία σε όποιες παρεμβάσεις συνδέονται με την  υγειονομική κρίση, εξηγώντας πώς δημοσιονομικά και ταμειακά υπάρχουν τα μέσα.  Επισήμανε το μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας και είπε πως με τα σημερινά δεδομένα η ύφεση υπολογίζεται για το 2020 περίπου στο 8%.

Ειδική έμφαση αναμένεται να δοθεί στην ανάγκη αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες. Ο λόγος για ένα πεδίο στο οποίο οι φορείς  του ευρύτερου δημοσίου και ειδικά τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αστοχήσει.
Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων σημαντική ευαισθησία δίδεται στην ανάγκη χρηματοδότησης της οικονομίας και για αυτό το λόγο στο νέο πτωχευτικό το οποίο θεωρείται από τους θεσμούς κομβικής σημασίας για τις τράπεζες, αλλά και για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που επιβράδυναν λόγω της πανδημίας. Όπως έχει προαναγγείλει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ το σύνολο της έκθεσης θα έχει θετικό πρόσιμο, δεδομένης της κατάστασης, καθώς όπως είπε θα καταγράφεται πρόοδος στις παρεμβάσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο πεδίο της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Οι Θεσμοί δίνουν έμφαση τις παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάκαμψης μέσω επενδύσεων οι οποίες σε συνδυασμό με τις θα αποτελούν μέρος από το σχέδιο ανάκαμψης.


Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία