BACK TO
TOP
Πολιτικές

Καρφωμένος στα παλιά ο εγχώριος διάλογος για τη νέα ΚΑΠ, μυστικό η ατζέντα

«Γυρίζουµε γύρω-γύρω» σχολίασε ο προεδρεύων της Επιτροπής Παραγωγής και Εµπορίου της Βουλής, Γιώργος Βλάχος, στο κλείσιµο συνεδρίασης µε θέµα την ενηµέρωση των µελών της Επιτροπής, σχετικά µε το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ 2021-2027, συνοψίζοντας θα έλεγε κανείς τις εντυπώσεις που άφησε η συζήτηση σε όσους ανέµεναν την αποκάλυψη της κυβερνητικής αγροτικής ατζέντας.

Suschitzky_Skiathos_3

Πέτρος Γκόγκος

30
0

Κρίσιµα ερωτήµατα, που πλέον δεν έχουν µόνο πολιτική υπόσταση αλλά και πρακτική, επηρεάζοντας άµεσα τον προγραµµατισµό των αγροτών για το προσεχές διάστηµα σε ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε τις µεταβιβάσεις των δικαιωµάτων, τα ενοικιαστήρια γης, τα προγράµµατα νέων αγροτών, δεν απαντήθηκαν. Ουσιαστικά το µόνο πράγµα που εµπεδώθηκε για τον εθνικό φάκελο, είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τα ιστορικά δικαιώµατα, ωστόσο κι εδώ «θα χρειαστεί µια µεταβατική περίοδος, αφού δεν γίνεται να καταστρέφουµε εν µία νυκτί κάποιες καταστάσεις» κατά τον υφυπουργό Κώστα Σκρέκα.

Είναι γεγονός ότι στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκαν ουσιαστικά ερωτήµατα, µε τον πρώην υπουργό επί Σύριζα Βαγγέλη Αποστόλου να ζητά εξηγήσεις αναφορικά µε το «πώς θα ορίσετε τον πραγµατικό αγρότη, τι θα κάνετε µε τα ιστορικά δικαιώµατα, ποια επιλογή θα ακολουθήσετε για την εσωτερική σύγκλιση των δικαιωµάτων; η κατάργηση θα φέρει αλλαγές στις επιδοτήσεις. Πώς θα γίνει, στη βάση ποιου σχεδιασµού θα γίνει; Τι επιλογή θα κάνετε για τα ποσοστά των νέων αγροτών; Πώς θα δώσετε µεγαλύτερη συµµετοχή στις άµεσες ενισχύσεις; Πώς θα οικοδοµήσετε την περιβαλλοντική σας πολιτική στη νέα ΚΑΠ;».

Όλα αυτά µονοπωλούν εδώ και µήνες το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσµου σε όλη την Ευρώπη, µε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία να έχουν αποκαλύψει τη δική τους ενσωµάτωση των κοινοτικών οδηγιών που λίγο έως πολύ είναι γνωστές από τον Μάιο του 2018, άρα υπήρχαν τα περιθώρια προετοιµασίας. Ό,τι δεν έγινε σε αυτό το διάστηµα, καλούνται οι ιθύνοντες να ολοκληρώσουν µέσα σε µερικούς µήνες αφού όπως ενηµέρωσε την Επιτροπή ο υφυπουργός, µέχρι 01/01/2022 η χώρα οφείλει να υποβάλει την τελική της πρόταση προς έγκριση από την Κοµισιόν. Ωστόσο ακόµα και τώρα, σαφείς απαντήσεις δεν υπάρχουν, ή τουλάχιστον δεν προέκυψαν από τη συζήτηση που έγινε στην Βουλή. «Είναι πράγµατα, τα οποία µπορούµε το επόµενο διάστηµα να συζητήσουµε» διαβεβαίωσε ο κ. Σκρέκας.

Αφορµή της συνεδρίασης, ήταν η παρουσίαση σχετικής µελέτης πλεονεκτηµάτων και µειονεκτηµάτων της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής που επιµελήθηκαν καθηγητές του Γεωπονικού της Αθήνας (βλ. σελ 8-9). Ήταν η πρώτη οργανωµένη συζήτηση στη Βουλή επί των θεµάτων που διαµορφώνουν την αιχµή της µεταρρύθµισης της ΚΑΠ για την επόµενη προγραµµατική περίοδο, και πολλοί ανέµεναν από την Κυβέρνηση ότι θα δώσει µια εικόνα της δουλειάς που φέρεται να εξελίσσει. Άλλωστε τα αποτελέσµατα της µελέτης έδιναν µια καλή βάση για συζήτηση.

Παρ’ όλα αυτά, στα καθυστερηµένα εγκαίνια του εσωτερικού θεσµικού διαλόγου, ο υπουργός απουσίαζε από τη συνεδρίαση, η αξιωµατική αντιπολίτευση αν και έθεσε ερωτήµατα, κορύφωσε την κριτική της στην απουσία του υπουργού και το σύνολο των παρεµβάσεων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών αποκάλυψε για ακόµα µια φορά τα κενά του πολιτικού προσωπικού επί του θέµατος Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία