Η τροπολογία 171, θα ερχόταν να συμπληρώσει σχετικό νόμο που έχει ήδη απαγορεύσει την χρήση ορολογίας συνδεδεμένης με τα γαλακτοκομικά προϊόντα για τα φυτικά υποκατάστατα, όπως είναι το «γάλα αμυγδάλου» ή το «βέγκαν τυρί», προϊόντα τα οποία πλέον εμπίπτουν στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων ή επιδορπίων.
Πέραν της απαγόρευσης συγκεκριμένων τύπων συσκευασίας που έχουν πλέον ταυτιστεί με το γάλα και τα γαλακτοκομικά καθώς και των επιθέτων που συνειρμικά οδηγούν στο γάλα, η εν λόγω τροπολογία επιχείρησε να απαγορεύσει και ορισμένες αναπαραστάσεις επί των συσκευασιών που επίσης παραπέμπουν σε ζωικής προέλευσης προϊόντα.
Από την άλλη, η τροπολογία θα απαγόρευε στις εταιρείες παραγωγής φυτικών υποκατάστατων να παραθέτουν ισχυρισμούς που αξιολογούν συγκριτικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως «με τις μισές εκπομπές άνθρακα από το κανονικό βούτυρο».
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Ευρωβουλή απέρριψε κανονισμό που θα απαγόρευε στις ανερχόμενες εταιρείες παραγωγής φυτικών προϊόντων, την αξιοποίηση ονομασιών προϊόντων που παραπέμπουν σε κρεατοσκευάσματα, όπως το μπιφτέκι, ή το λουκάνικο.
Η επαναπροσέγγιση του ζητήματος γίνεται πλέον στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη νέα ΚΑΠ, ενώ δείχνει να έχει συσπειρωθεί ο κλάδος των φυτικών προϊόντων, που από κοινού με οργανώσεις καταναλωτών, ακτιβιστών του περιβάλλοντος και πολυεθνικών, αν μη τι άλλο δυσκόλεψαν την επιχειρηματολογία των υπερμάχων της τροπολογίας. Άλλωστε, όταν και η Nestle επενδύει πλέον δισ. ευρώ στον κλάδο ανάπτυξης φυτικών υποκατάστατων, φαίνεται πως ο συσχετισμός δυνάμεων και συμφερόντων γίνεται πιο σύνθετος και ανάμεικτος. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομικών Προϊόντων (EDA) δήλωσε ότι η απόφαση να διατηρηθούν οι υπάρχοντες περιορισμοί στη χρήση όρων όπως το «γάλα, το γιαούρτι ή το τυρί» στην ΚΑΠ θα συνεχίσει να προστατεύει τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
«Η προστασία των γαλακτοκομικών όρων παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ΚΑΠ», συνοψίζει σε σχετική δήλωση η EDA.