BACK TO
TOP
Πολιτικές

Πράσινο φως ώστε να παραμείνουν σε συσκευασίες γάλακτος τα φυτικά ροφήματα από ΕΕ

Ανάσες στα φυτικά υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων δίνουν οι Βρυξέλες, με την Ευρωβουλή να απορρίπτει τροπολογία η οποία θα απαγόρευε στον εν λόγω κλάδο την αξιοποίηση ορισμένων τύπων συσκευασιών που παραπέμπουν στο…γάλα καθώς και την χρήση επιθετικών προσδιορισμών όπως «βουτυρένιο» ή «κρεμώδες».

bd6af6f7-e034-4b29-8ecb-7ef8fc4ce2ca

100
0

Η τροπολογία 171, θα ερχόταν να συμπληρώσει σχετικό νόμο που έχει ήδη απαγορεύσει την χρήση ορολογίας συνδεδεμένης με τα γαλακτοκομικά προϊόντα για τα φυτικά υποκατάστατα, όπως είναι το «γάλα αμυγδάλου» ή το «βέγκαν τυρί», προϊόντα τα οποία πλέον εμπίπτουν στην κατηγορία των φυτικών ροφημάτων ή επιδορπίων.

Πέραν της απαγόρευσης συγκεκριμένων τύπων συσκευασίας που έχουν πλέον ταυτιστεί με το γάλα και τα γαλακτοκομικά καθώς και των επιθέτων που συνειρμικά οδηγούν στο γάλα, η εν λόγω τροπολογία επιχείρησε να απαγορεύσει και ορισμένες αναπαραστάσεις επί των συσκευασιών που επίσης παραπέμπουν σε ζωικής προέλευσης προϊόντα.

Από την άλλη, η τροπολογία θα απαγόρευε στις εταιρείες παραγωγής φυτικών υποκατάστατων να παραθέτουν ισχυρισμούς που αξιολογούν συγκριτικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως «με τις μισές εκπομπές άνθρακα από το κανονικό βούτυρο».

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Ευρωβουλή απέρριψε κανονισμό που θα απαγόρευε στις ανερχόμενες εταιρείες παραγωγής φυτικών προϊόντων, την αξιοποίηση ονομασιών προϊόντων που παραπέμπουν σε κρεατοσκευάσματα, όπως το μπιφτέκι, ή το λουκάνικο.

Η επαναπροσέγγιση του ζητήματος γίνεται πλέον στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη νέα ΚΑΠ, ενώ δείχνει να έχει συσπειρωθεί ο κλάδος των φυτικών προϊόντων, που από κοινού με οργανώσεις καταναλωτών, ακτιβιστών του περιβάλλοντος και πολυεθνικών, αν μη τι άλλο δυσκόλεψαν την επιχειρηματολογία των υπερμάχων της τροπολογίας. Άλλωστε, όταν και η Nestle επενδύει πλέον δισ. ευρώ στον κλάδο ανάπτυξης φυτικών υποκατάστατων, φαίνεται πως ο συσχετισμός δυνάμεων και συμφερόντων γίνεται πιο σύνθετος και ανάμεικτος. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση Γαλακτοκομικών Προϊόντων (EDA) δήλωσε ότι η απόφαση να διατηρηθούν οι υπάρχοντες περιορισμοί στη χρήση όρων όπως το «γάλα, το γιαούρτι ή το τυρί» στην ΚΑΠ θα συνεχίσει να προστατεύει τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

«Η προστασία των γαλακτοκομικών όρων παραμένει ακρογωνιαίος λίθος της ΚΑΠ», συνοψίζει σε σχετική δήλωση η EDA.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία