BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ώρα να κατοχυρώσει η ΕΕ αγροτική αυτονομία λένε Copa-Cogeca

Στοιχεία βασικής προτεραιότητας πρέπει να πάρει η επίσπευση της διαδικασίας εξασφάλισης αγροτικής αυτονομίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις Copa - Cogeca, με το αγροτικό λόμπι της ΕΕ να αποτυπώνει σε ανακοίνωσή του μια νέα δύσκολη συγκυρία για την πρωτογενή παραγωγή του μπλοκ που έρχεται να πατήσει πάνω σε ένα πλαίσιο ανατιμήσεων και επιπλοκών εξαιτίας της πανδημίας.

Screenshot_2022-03-01_at_17_30_07

382
0

«Ενώ το θέμα του ενεργειακού εφοδιασμού είναι πλέον ξεκάθαρα στο μυαλό και τα χείλη όλων, η γεωργία είναι εξίσου στρατηγικής σημασίας» αναφέρει η ανακοίνωση των Copa-Cogeca, ενώ επισημαίνεται ότι σε επόμενο σύντομο χρόνο το όργανο θα εξετάσει και τις δυνατότητες αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία. 

Με το αγροτικό λόμπι της ΕΕ να στέκεται στην συγκυρία των απότομων αυξήσεων στις τιμές των αγροτικών εισροών, υπογραμμίζεται ότι η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και των αλυσίδων εφοδιασμού είναι θεμελιώδης.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στη γεωργία της ΕΕ 

Ολόκληρη η ευρωπαϊκή αγροτική κοινότητα εξετάζει με βαθιά λύπη την εξέλιξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Στις συναντήσεις Copa και Cogeca Praesidia της περασμένης εβδομάδας όλα τα μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό, με ιδιαίτερη σκέψη στους συναδέλφους μας αγρότες και αγροτοσυνεταιρισμούς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η αλληλεγγύη μας δεν σταματά στα λόγια, η Copa και η Cogeca θα προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες μετά την εξέλιξη της σύγκρουσης. 

Σε περιόδους πολέμου, η εστίαση στην επισιτιστική ασφάλεια αποκτά κρίσιμη σημασία και είναι απαραίτητο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα έγκαιρα για να διασφαλιστεί ότι οι προμήθειες τροφίμων θα συνεχίσουν να φθάνουν σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο, στην Ουκρανία και παγκοσμίως. Αυτή είναι η στιγμή για την περαιτέρω ενίσχυση μιας ενωμένης ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας. 

Η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές παγκόσμιες συνέπειες. Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι βασικοί διεθνείς εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων. Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ και παρέχει στην ΕΕ το ένα τέταρτο των εισαγωγών της σε δημητριακά και φυτικά έλαια, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του μισού καλαμποκιού της. 

Έτσι, ενώ το θέμα του ενεργειακού εφοδιασμού είναι πλέον ξεκάθαρα στο μυαλό και τα χείλη όλων, η γεωργία είναι εξίσου στρατηγικής σημασίας. Για την αγροτική κοινότητα της ΕΕ, η οποία έχει επιδείξει καίριο ρόλο και ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτή η κρίση έρχεται πάνω από την κρίση του Covid και τις απότομες αυξήσεις τιμών όλων των μεγάλων γεωργικών εισροών (π.χ. ενέργεια, ζωοτροφές, λιπάσματα) τους τελευταίους μήνες.

Για να διατηρηθεί μια ισχυρή και ειρηνική Ευρώπη, η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και των αλυσίδων εφοδιασμού είναι θεμελιώδης. Αυτό είναι ένα μάθημα που πήραμε από τους ιδρυτές της Ευρώπης. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ενώ επικεντρώνονται κυρίως στη συνεχιζόμενη επίλυση των συγκρούσεων, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων της ΕΕ πρέπει επίσης να εξετάσουν τον αντίκτυπό της σε βασικούς οικονομικούς τομείς. Η ευρωπαϊκή γεωργία αποτελεί κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής μας αυτονομίας. Οι φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν αποφασιστικά και γρήγορα για να το διατηρήσουν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία