BACK TO
TOP
Πολιτικές

Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και ακύρωση συνάντησης Μητσοτάκη

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη αργά το πρωί της Τρίτης 28 Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέκλεισε οποιαδήποτε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

mitsotakis-erdogan-real-arthroy

283
0

Ειδικότερα, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση με την Ελλάδα μέχρι «να συνέλθουν», ενώ σημειώνεται επίσης ότι ακυρώθηκε συνεδρίαση στρατηγικού συμβουλίου υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη επίσης ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα και θα συζητήσει για το ότι η Ουάσινγκτον «καθυστερεί» το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.


Τα βλέμματα στο τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Μαδρίτη

Έχοντας στις… αποσκευές του ως ισχυρό κεκτημένο του διπλωματικού ντεμαράζ της Αθήνας το κείμενο Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω του οποίου οι Βρυξέλλες καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει την… όχθη των απειλών και να κινηθεί στη… ρότα της αποκλιμάκωσης, ο πρωθυπουργός φτάνει σήμερα το απόγευμα στη Μαδρίτη, προκειμένου να δώσει το "παρών" στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι συσκέψεις προετοιμασίας στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν συνεχείς στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, με την ελληνική πρωτεύουσα να στρέφει την προσοχή της στις εργασίες μίας Συνόδου-κλειδί για το μέλλον της Συμμαχίας, σε μία συγκυρία γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως αυτές καθορίζονται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το μείζον ζητούμενο της εκπομπής ενός ισχυρού σήματος ενότητας, μέσα και από την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αποτελεί ένα από τα κορυφαία ζητήματα, καταμεσής των απειλών του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για βέτο, με τις διαβουλεύσεις να ξεκινούν στην πρωτεύουσα της Ισπανίας από νωρίς σήμερα το πρωί και το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο, σε πρώτη φάση, στη στάση που θα θελήσει να κρατήσει, τελικά, η Άγκυρα σε αυτό το σημαντικό momentum, με τον όλο προηγούμενο βηματισμό της να έχει προκαλέσει εκνευρισμό μεταξύ των Συμμάχων.

Πρώτο τετ α τετ

Πέραν των θεμάτων που σχετίζονται με την ενταξιακή προοπτική της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το βλέμμα της Αθήνας στρέφεται και στην πρώτη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον κ. Ερντογάν, λίγες εβδομάδες μετά το περιλάλητο "Μητσοτάκης γιοκ" του Τούρκου προέδρου και καταμεσής της λόγω και έργω αποχαλίνωσης της γείτονος.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν θα βρεθούν…δια ζώσης στο δείπνο που θα παραθέσει στους ηγέτες της Συμμαχίας ο βασιλιάς της Ισπανίας (στις εννέα και μισή ώρα Ελλάδας) σε ένα τετ α τετ που ίσως αποτελέσει και το… τροχιοδεικτικό των πραγματικών προθέσεων της γείτονος στη Μαδρίτη όσον αφορά στους μέχρι τώρα αναθεωρητικούς και ανιστόρητους βερμπαλισμούς της.

Το κατά πόσο η ηγεσία της Άγκυρας θα θελήσει να…τραβήξει και σε σκηνικό ΝΑΤΟ το σκοινί των προκλήσεων (όπως έχει διαφανεί στον φιλοκυβερνητικό Τύπο της γειτονικής χώρας) μένει να αποκρυσταλλωθεί μέσα στις επόμενες ώρες, τη στιγμή που η ελληνική πρωτεύουσα στέλνει μήνυμα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας, έχοντας ολοκληρώσει ένα σημαντικό κύκλο ενημέρωσης των συμμάχων για τα… επικίνδυνα τερτίπια της Άγκυρας, που προκαλούν ρωγμές στην ενότητα.

"Όπως κάνουμε πάντοτε σε όλα τα fora, η Ελλάδα ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο, αποδομεί κάθε παράλογο, ανιστόρητο και έωλο τουρκικό ισχυρισμό.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δεν πηγαίνουμε "με το ζωνάρι λυμένο για καυγά", αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αναπάντητη και την οποιαδήποτε πρόκληση. Η χώρα πηγαίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για να έχει μία δημιουργική συμβολή στην ατζέντα των θεμάτων της Συμμαχίας, με σαφή και καθαρή θέση υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

 

Ταυτόχρονα, όμως, ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά στην εθνική μας κυριαρχία, τα εθνικά μας δικαιώματα, ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά κάθε πρόκληση, κάθε κατασκευή που δεν μπορεί να σταθεί με τίποτα απέναντι στις Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο", σημείωσε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Η Αθήνα πορεύεται, λοιπόν, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, τις ισχυρές θέσεις της και το αναβαθμισμένο των συμμαχιών της και ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αναφερθεί πρώτος στην έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο επίπεδο της ρητορικής όσο και στο επίπεδο των παραβιάσεων, παρά μόνο εφόσον προκληθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Άλλωστε, η ελληνική πρωτεύουσα δεν έχει πρόθεση να μετατρέψει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σε ένα φόρουμ αντιπαράθεσης με τη γείτονα, αν και είναι σαφές, σε όλους τους τόνους, ότι τίποτα δε θα μείνει αναπάντητο.

"Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας ήδη ενημερώσει τους συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική προκλητικότητα και τις ελληνικές θέσεις, θα μεταβεί στην ισπανική πρωτεύουσα με στόχο να συμβάλει εποικοδομητικά στην κανονική ατζέντα της Συνόδου, έχοντας σαφή και καθαρή θέση υπέρ της ένταξης των δύο χωρών στο NATO.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, περίπτωση να αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση από την τουρκική πλευρά, εάν η Άγκυρα επιλέξει να θέσει θέματα που αφορούν στα ελληνικά δίκαια", αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, υπενθυμίζοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, με τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις", είχε διαμηνύσει.

Πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία