Συγκεκριμένα θα γίνουν έλεγχοι στις επιχειρήσεις που είχαν υποχρέωση διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS, στα ταξί και στις λαϊκές για να διαπιστωθεί εάν πλέον αποδέχονται κάρτες καθώς και στους επαγγελματίες οι οποίοι είχαν υποχρέωση μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου να ενεργοποιήσουν το σύστημα άμεσων πληρωμών.
Με την επιστροφή των ελεγκτών από τα νησιά και την Πελοπόννησο στο πλαίσιο των θερινών ελέγχων η φορολογική διοίκηση έχει σχεδιάσει τους φθινοπωρινούς ελέγχους με έμφαση στο εάν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα νέα συστήματα λειτουργούν κανονικά.
Το σύστημα e-send και τα δεδομένα από τις τράπεζες, αναμένεται να δώσουν τα πρώτα στοιχεία στον μηχανισμό μέσω του οποίου θα διαπιστωθεί πόσοι εκδίδουν αποδείξεις και πόσες από αυτές είναι μέσω καρτών. Στις περιπτώσεις που καταγράφεται μικρό ποσοστό συναλλαγών με κάρτα οι ελεγκτές θα πραγματοποιήσουν ελέγχους για να διαπιστώσουν και εάν εκδίδονται αποδείξεις.
Στην κορυφή της λίστας των ελέγχων θα βρεθούν και τα ταξί και οι λαϊκές αγορές. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει εκατοντάδες καταγγελίες για επαγγελματίες που αρνούνταν πληρωμές με κάρτες.
Τις προσεχείς μέρες αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση σύμφωνα με την οποία υποχρεούνται να τοποθετούν ειδική σήμανση (ταμπέλα), με την οποία οι επαγγελματίες στα ελληνικά και στα αγγλικά θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητά τους να δέχονται πληρωμές μέσω POS και θα παρέχουν και τηλέφωνο για σχετικές καταγγελίες. Σε όσους παραλείπουν αυτή την υποχρέωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Οι ταμπέλες σίγουρα θα μπουν στα ταξί αλλά είναι άγνωστο εάν θα έχουν την ίδια υποχρέωση στις λαϊκές αγορές.
Οι έλεγχοι θα είναι συνδυαστικοί και θα ελέγχονται οι επαγγελματίες εάν έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Σημειώνεται ότι για όσους υπόχρεους δεν έχουν εγγραφεί στο IRIS προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι με τη σύνδεσή τους στην υπηρεσία, οι επαγγελματίες μπορούν να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους με σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου κόστος προμηθειών.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι επιχειρήσεις εστίασης με στόχο να διαπιστωθεί εάν έχουν συμμορφωθεί όλες αντικαθιστώντας τις παλαιούς τύπου ταμειακές μηχανές με νέους έξυπνους μηχανισμούς, που βάζουν φρένο στη φοροδιαφυγή, καθώς δεν μπορούν να παραποιηθούν.
Τέλος, με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπονται πρόστιμα που φθάνουν έως και 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η δυνατότητα που έχει η ΑΑΔΕ να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ, σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να περιλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέμβασης στη λειτουργία των Παρόχων.
Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων. Σύμφωνα με τις διατάξεις θα επιβάλλονται πρόστιμα:
-15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις μη τήρησης από τον Πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλειας
-50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. από λογισμικό εφαρμογών για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλότητας Φ.Η.Μ. οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Φ.Η.Μ.
-από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Πηγή:Capital.gr