BACK TO
TOP
Πρόσωπα

Ένας παραγωγός φέτας πείθει καλύτερα απ' ότι ο Γιούνκερ, λέει ο Χόγκαν

Ως αντίδοτο στη λαϊκιστική ρητορική και στον αναχρονιστικό προστατευτισµό του εµπορίου προβάλει τις ιστορίες µικρών παραγωγών που βγάζουν τα προς το ζην τους χάρη στις διεθνείς εµπορικές συµφωνίες που υπογράφει η ΕΕ, ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, ο οποίος συστήνει µε συνέντευξή του στην Agrenda τον εαυτό του ως ένα αγροτόπαιδο που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις αγωνίες, τον µόχθο και τις χαρές της ζωής της υπαίθρου και υποστηρίζει πως κάθε του πολιτική κίνηση ξεκινά και καταλήγει σε αυτό του το βίωµα.

2-Hogan

Πέτρος Γκόγκος

12
2

Ο ίδιος θεωρεί την ΚΑΠ ένα ευρωπαϊκό «success story» και διαφωνεί µε εκείνους που υποστηρίζουν είναι αδύναµη, ενώ δεσµεύεται στην αναζήτηση νέων και πιο έξυπνων τρόπων, ώστε η ΚΑΠ να διατηρήσει µια ισχυρή γραµµή βάσης για την εισοδηµατική στήριξη των αγροτών. Τέλος, για τη νέα ΚΑΠ δηλώνει βέβαιος ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν πριν τις επερχόµενες ευρωεκλογές.

Με τη θητεία σας να πλησιάζει στο τέλος της, πως αξιολογείτε το χρόνο σας ως Επίτροπος Γεωργίας;

Μεγάλωσα σε µια οικογενειακή φάρµα στην Ιρλανδία και για αυτόν τον λόγο κατανοώ από πρώτο χέρι τις προκλήσεις και τις επιβραβεύσεις της δουλειάς στον πρωτογενή τοµέα. Η πρώτη µου προτεραιότητα είναι να προστατεύσω το εισόδηµα των αγροτών και να κάνω την ΚΑΠ ποιο απλή, γιατί αν οι αγρότες δεν µπορούν να έχουν ένα δίκαιο µισθό από την δουλειά τους, δεν µπορούµε να περιµένουµε από αυτούς να συνεχίσουν την καλή δουλειά στην διασφάλιση της ποιότητας των τροφίµων, ενώ παράλληλα να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τρεις ερωτήσεις κάνω στον εαυτό µου όταν αξιολογώ την δουλειά µου: ενισχύει αυτή τους αγρότες; Προσφέρει µια καλή σχέση ποιότητας και τιµής για τους Ευρωπαίους φορολογούµενους; Και τέλος, συµβάλει  στην ανάπτυξη βιωσιµότητας τόσο για το µέλλον του αγροδιατροφικού τοµέα όσο  και  για το µέλλον του πλανήτη;

Κοιτάζοντας τις επιδόσεις µου σαν Επίτροπος, είµαι ικανοποιηµένος από το µεγαλύτερο κοµµάτι της δουλειάς µου, και η απάντηση σε αυτά τα τρία ερωτήµατα είναι  «ναι».

Ποιες ήταν µερικές από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που χρειάστηκε να διαχειριστείτε;

Θα δώσω ένα παράδειγµα µιας αρκετά δύσκολης κατάστασης που χρειάστηκε να διαχειριστώ. Όχι πολύ καιρό αφότου ανέλαβα τα καθήκοντα του Επιτρόπου, η Ρωσία απαγόρευσε τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Αυτό στην πράξη σήµαινε την απώλεια µιας πολύ σηµαντικής αγοράς για τους αγρότες µας, και ειδικά για τους κτηνοτρόφους, αφού τα γαλακτοκοµικά και το χοιρινό κρέας επλήγησαν περισσότερο. Αντιδρώντας σε αυτό, καταφέραµε να συγκεντρώσουµε πάνω από 1 δις ευρώ σε νέους πόρους για να στηρίξουµε τους αγρότες εκείνη την περίοδο.

Μια άλλη δυσκολία που αντιµετώπισα ήταν η αδύναµη θέση στην οποία βρίσκονταν οι αγρότες στην αλυσίδα εφοδιασµού τροφίµων της ΕΕ. Αποφάσισα να αντιµετωπίσω αυτήν την πρόκληση από νωρίς, και καταφέραµε να φτιάξουµε ένα νοµοθετικό πλαίσιο που απαγορεύει ορισµένες άδικες εµπορικές πρακτικές, προς όφελος των παραγωγών. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε επίπεδο ΕΕ.

Ποια είναι η πιο σηµαντική µεταρρύθµιση που κατά την κρίση σας αφήνετε πίσω;

Για την πρόταση για το µέλλον της ΚΑΠ, ακούσαµε µε µεγάλη προσοχή όλους τους αγρότες και τους φορείς και στη συνέχεια προχωρήσαµε σε µια πολύ ισορροπηµένη πρόταση για την µεταρρύθµιση της ΚΑΠ, µε έµφαση στην απλοποίηση, τον εκµοντερνισµό και το περιβάλλον. Η πρόταση βρίσκεται αυτήν τη στιγµή στα χέρια των κρατών µελών και του Ευρωκοινοβουλίου και ελπίζω ότι οι συν-νοµοθέτες θα καταγράψουν µια σηµαντική πρόοδο προς την ψήφιση της πριν την λήξη της θητείας µου ως Ευρωπαίος Επίτροπος.

Αναφορικά µε αυτό, πιστεύετε πως θα καταφέρετε να προχωρήσετε σε µια συµφωνία πριν τις επερχόµενες εκλογές;

Είµαστε πρόθυµοι να ολοκληρώσουµε την συµφωνία µε αυτήν την σύσταση της Επιτροπής, όσο υπάρχει ακόµα «αέρας στα πανιά µας», για να παραθέσω τον Πρόεδρο Γιούνκερ. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό µοµέντουµ αλλά και πολιτική βούληση για να ετοιµάσουµε τα πάντα πριν από τις ευρωεκλογές την επόµενη χρονιά. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσφέρει µια σηµαντική σταθερότητα για τον µελλοντικό σχεδιασµό τόσο στους αγρότες, όσο και στις εθνικές κυβερνήσεις και τους νοµοθέτες.


Αναλυτικά η συνέντευξη Χόγκαν στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί την Παρασκευή 26 Οκτώβρη μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-12-2021 22:19cialis with dapoxetine overnight to

cialis alternative <a href="https://cialiswithdapoxetine.com/#">cialis support 365</a>

Απάντηση

30-06-2021 22:40pharmacepticacom

tadalafil troche cost https://pharmaceptica.com/

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία