BACK TO
TOP
Πρόσωπα

Απεβίωσε ο Γιώργος Σπύρου του Αγροτικού Οίκου Σπύρου

Το απόγευμα της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου απεβίωσε ο μεγάλος άνδρας του Αγροτικού Οίκου Σπύρου, Γιώργος Σπύρου σε ηλικία 77 ετών.

spyrou_2

318
0

Ο Γιώργος Σπύρου υπήρξε ένας καταξιωμένος επιχειρηματίας με στοιχεία πρωτοπόρου που υπηρέτησε  με συνέπεια το χώρο του σπόρου και της γεωργικής οικονομίας από το 1960. Σπούδασε όπως και ο πατέρας του γεωπόνος πριν αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, τον Αγροτικό Οίκο Σπύρου που δραστηριοποιούνταν  τότε σε εκδόσεις γεωργικών βιβλίων και του μηνιαίου εντύπου ‘Νέα Αγροτική Επιθεώρηση’ αλλά και στην εμπορία αγροτικών εφοδίων με έδρα αρχικά την οδό Φειδίου στην Αθήνα.

Για τους συνεργάτες του ο Γιώργος Σπύρου ήταν πηγή πολλών εμπορικών και γεωπονικών γνώσεων, καθώς ο ίδιος ήταν πολύ δραστήριος συνεργάτης πολλών διεθνών εταιρειών σπόρων στο εξωτερικό αλλά και γνώστης των εξελίξεων του χώρου σε παγκόσμιο επίπεδο. Βασικό μέλημά και επιχειρηματικός του στόχος ήταν να εισάγει πολλαπλασιαστικό υλικό τελευταίας τεχνολογίας που θα ήταν καλύτερα προσαρμοσμένο και θα  βελτίωνε τις αποδόσεις του Έλληνα παραγωγού. Ήταν εξάλλου ανάμεσα στους πρώτους που εισήγαγαν υβρίδια κηπευτικών τα οποία έδωσαν αποφασιστική ώθηση στην Ελληνική αγροτική παραγωγή τη δεκαετία του 1960 επιτρέποντας αύξηση της ποσότητας, βελτίωση της ποιότητας, με συνέπεια την αύξηση του εισοδήματος του Έλληνα παραγωγού.  Εκτός από έμπορος ο Γιώργος Σπύρου ήταν παρών στο χωράφι παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη των υβριδίων συμβουλεύοντας τους παραγωγούς και συνεργάτες γεωπόνους σε νέες καλλιεργητικές τεχνικές για να πάρουν αποτελέσματα που να δικαιώνουν τον κόπο και το κόστος της επένδυσής τους.

Επιπλέον σημαντική ήταν η συμβολή του Γιώργου Σπύρου στην ανάπτυξη της καλλιέργειας του βαμβακιού τη δεκαετία του 1990. Με νέες ποικιλίες που εισήγαγε από την Αμερική βοήθησε στην κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας στον κλάδο μετά την απελευθέρωση της εμπορίας σπόρου βαμβακιού που ως τότε αποτελούσε κρατικό μονοπώλιο. Η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς έφερε μεγάλη ανατροπή επιτρέποντας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τη διάδοση πρωτοπόρων ποικιλιών, οι οποίες είχαν ως κύρια χαρακτηριστικά την πρωιμότητα και το υψηλό δυναμικό παραγωγής και  με τις οποίες ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου επικράτησε στο χώρο του βαμβακιού. Στο απόγειο της δράσης του στα τέλη της δεκαετίας του 1990 οι ποικιλίες βαμβακιού που διέθετε ο Αγροτικός Οίκος κατείχαν σημαντικό μερίδιο της συνολικής ποσότητας του σπόρου βαμβακιού  που διακινούνταν στη χώρα. 

Παρά τη διαδρομή που διένυσε ο Γιώργος Σπύρου δεν σταμάτησε να βάζει τον πήχη πιο ψηλά. Η θέση που εδραίωσε στην αγορά βαμβακιού επέτρεψε να γίνουν σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και τεχνολογία. Η πρωτοπόρα μονάδα παραγωγής και επεξεργασίας σπόρων που δημιούργησε στον Αλμυρό Βόλου το 1997 έδωσε τη δυνατότητα στον Αγροτικό Οίκο να γίνει η πρώτη ελληνική εταιρεία παραγωγής και εμπορίας σπόρων μεγάλης καλλιέργειας. Σπόροι ποικιλιών βαμβακιού όπως η ELPIDA και η ARMONIAοι οποίες  που παράγονται  στη μονάδα του Αλμυρού έφεραν μεγάλες αλλαγές στις επιδόσεις συμβάλλοντας στην βελτίωση στην πρωιμότητα, μέγεθος ίνας και micronair και παραγωγικότητα του ελληνικού βαμβακιού. Επιπλέον η μονάδα τροφοδοτεί σήμερα την εταιρεία με πολλαπλασιαστικό υλικό για καλαμπόκι και μηδική που προέρχεται αποκλειστικά από έρευνα του Αγροτικού Οίκου.

Για όσους εργάστηκαν στον Αγροτικό Οίκο αλλά και τον ευρύτερο κύκλο των συνεργασιών του ο Γιώργος Σπύρου ήταν μια ατμομηχανή ανάπτυξης και παραγωγής ευημερίας προσφέροντας θέσεις εργασίας δυνατότητες  για καταξίωση και εξέλιξη. Εξάλλου και ως προσωπικότητα είχε έντονη αίσθηση καθήκοντος απέναντι στον παραγωγό. Με πάθος αναζητούσε να εντοπίσει τις πλέον κατάλληλες ποικιλίες για την Ελλάδα παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην έρευνα της παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού σε παγκόσμιο επίπεδο. Φιλοπερίεργος, ανήσυχος και νους ερευνητικός, απλός στην επικοινωνία και πάντα διαθέσιμος για τους συνεργάτες του, ήταν ‘μεγάλο σχολείο’ κατά τους χαρακτηρισμούς ανθρώπων που δούλεψαν μαζί του. Για τον ίδιο άλλωστε το επάγγελμα  ήταν πηγή δημιουργικότητας την οποία εξάντλησε συνεχίζοντας να εργάζεται καθημερινά μέχρι τον τελευταίο χρόνο της ζωής του. Είχε την ικανοποίηση στη   διάρκεια των 78 χρόνων να δει την Ελληνική γεωργία να εξελίσσεται ξεπερνώντας τις φτωχές επιδόσεις που κατέγραφε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και να περάσει σε μια σύγχρονη εποχή στην οποία συνέβαλε κι αυτός με ένα λιθαράκι.

Βιογραφικό

Ο Γιώργος Σπύρου γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου το 1941. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διατέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος  και τέλος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Οίκου Σπύρου. Απεβίωσε στις 19 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 78 χρόνων. Άφησε πίσω του τη σύζυγό του, τρία παιδιά και δύο εγγόνια.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, στις 12μμ στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, Τατοΐου 28 στην Κηφισιά και θα ακολουθήσει η ταφή στο Νεκροταφείο της Νέας Ερυθραίας.

Η δημοσίευση στην σελίδα του Αγροτικού Οίκου Σπύρου στο facebook την ημέρα του θανάτου του αναφέρει τα εξής:

«Σας ενημερώνουμε με λύπη ότι σήμερα απεβίωσε ο Γιώργος Σπύρου.

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου το 1941. Ο πατέρας του Σπύρος Σπύρου ήταν γεωπόνος και ιδρυτής του Αγροτικού Οίκου Σπύρου το 1947, ο οποίος δραστηριοποιούνταν σε εκδόσεις γεωργικών βιβλίων αλλά και στην εμπορία αγροτικών εφοδίων με έδρα την Αθήνα. Ο Γιώργος Σπύρου σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δραστηριοποιήθηκε ως επιχειρηματίας αναλαμβάνοντας και αναπτύσσοντας τον Αγροτικό Οίκο Σπύρου τα τελευταία 60 χρόνια.

Θα τον θυμόμαστε πάντα ως στοργικό σύζυγο, πατέρα, παππού και ως δυναμικό ηγέτη.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, στις 12μμ στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, Τατοΐου 28 στην Κηφισιά και θα ακολουθήσει η ταφή στο Νεκροταφείο της Νέας Ερυθραίας.».

Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΥ για την απώλεια του Γιώργου Σπύρου:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΥ πληροφορήθηκε χθες με βαθύτατη οδύνη

την απώλεια του Γιώργου Σπύρου, ενός εξαιρετικά δραστήριου επιχειρηματία

που ανέλαβε και ανέπτυξε τον Αγροτικό Οίκο Σπύρου για 60 και πλέον χρόνια.

Υπήρξε μεταξύ των ιδρυτικών στελεχών του ΣΕΠΥ με καθοριστική συμβολή

στην  ανάπτυξη  του  τομέα  του  Πολλαπλασιαστικού  Υλικού,  αλλά  και  της

Ελληνικής γεωργίας γενικότερα.

Το  Διοικητικό  Συμβούλιο  του  ΣΕΠΥ  επιθυμεί  να  εκφράσει  τα  θερμά  και

ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και όλους τους οικείους του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία