BACK TO
TOP
Τράπεζες

Υψηλό παραμένει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, λέει η Citi

Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παραμένει υψηλό, όπως διαμηνύει η Citigroup σε σημείωμα προς τους πελάτες της, με αφορμή τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αυτή την εβδομάδα.

citi

0
0

Οπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει στις αγορές για την άντληση 7 δισ. ευρώ το 2019, ενώ η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης την επαναγορά μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και/ή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χρησιμοποιώντας το «μαξιλάρι» ρευστότητας (cash buffer), το οποίο φτάνει τα 26 δισ. ευρώ.

Η Citi τονίζει πως καθώς η οικονομία βελτιώνεται σιγά σιγά, τα δημόσια οικονομικά συνεχίζουν επίσης να βελτιώνονται, ενώ υπάρχει και ένα «γενναίο cash buffer», πιθανότατα έχει νόημα η Ελλάδα να εξοφλήσει κάποιο μέρος από το «ακριβό» υφιστάμενο χρέος.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές παραμένει υψηλό, με τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων να κυμαίνονται στο 4,3%-4,4%, και έτσι είναι δύσκολο η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, η Citi επισημαίνει πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ΑΝΕΛ αναμένεται να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και να ψηφίσουν εναντίον της επίμαχης συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ μια συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, για να επισημοποιήσει το «διαζύγιο». Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας μπορεί πιθανώς να υπολογίζει σε αρκετές ψήφους στο Κοινοβούλιο για να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών ακόμη και χωρίς την υποστήριξη των ΑΝΕΛ.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κράτησε πολύ περισσότερο απ’ όσο ανέμεναν οι περισσότεροι και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το «διαζύγιο», λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες εκλογές, υπογραμμίζει η αμερικανική τράπεζα. Οπως εκτιμά, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμη να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, αντί να πάει σε πρόωρες εκλογές. Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, η Citi υπενθυμίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, κατά 10-12 μονάδες, με την τελευταία να εμφανίζεται πιθανότατα ως επικεφαλής του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία