Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τράπεζες

Γέφυρα στις εξαγωγές τo καινοτόμο προϊόν στο factoring από την τράπεζα Πειραιώς

Ένα νέο καινοτόμο τραπεζικό εργαλείο για την ολοκληρωμένη στήριξη των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, με την επωνυμία «Γέφυρα στις Εξαγωγές», που προσβλέπει στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου στις εμπορικές συναλλαγές και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, «ρίχνει» στην αγορά ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος έχει αποφασίσει, επίσης, μέσα στο 2019 να στηρίξει το ελληνικό επιχειρείν με χρηματοδοτήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ.

peiraios_new

Λεωνίδας Λιάμης

156
0

Οι σχετικές ανακοινώσεις πραγματοποιήθηκαν στον πλαίσιο εσπερίδας για τις «Οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω του εξαγωγικού factoring», που οργάνωσε ο χρηματοπιστωτικός όμιλος σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος το βράδυ της Τετάρτης 13 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει στην υποστήριξη του εξαγωγικού τομέα πιστεύοντας ότι η εξωστρέφεια είναι ο μόνος δρόμος βιώσιμης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία σε μια συγκυρία μάλιστα που τα πράγματα έχουν αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζουν. Απαιτείται λοιπόν σοβαρή, συστηματική και μακροχρόνια προσπάθεια από όλους για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε μια εξαγωγική ατροφία και δυστοκία δεκαετιών», επισήμανε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, προσθέτοντας πως για την Τράπεζας αποτελεί δέσμευση να στηρίξει όχι μόνο την εξαγωγική προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρη την ελληνική οικονομία.


Στο σημείο αυτό, μάλιστα, χαρακτήρισε «έμπρακτη απόδειξη αυτής της δέσμευσης το γεγονός ότι το 2019 θα εκταμιεύσουμε χρηματοδοτήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ προς τον επιχειρηματικό κόσμο».

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, εστίασε ιδιαίτερα στα ρεκόρ που σπάνε οι ελληνικές εξαγωγές και την αναγκαιότητα να στηριχθεί η εξωστρέφεια.

«Παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγικές τους επιδόσεις και να επιτύχουν ένα ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών το οποίο ανήλθε στο ποσό των 33,4 δισ. ευρώ το 2018. Η σημαντική αυτή εξέλιξη αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη υποστήριξης της εξωστρέφειας μέσω πρακτικών και χρήσιμων μεθόδων, όπως είναι το εξαγωγικό factoring», υποστήριξε και σημείωσε πως «δεδομένης της έλλειψης χρηματοδοτικών εργαλείων η πρακτόρευση επιχειρηματικών απαιτήσεων δημιουργεί σαφή πλεονεκτήματα, καθώς παρέχει άμεση ρευστότητα και δυνατότητα χορήγησης προκαταβολών - προχρηματοδότησης επί της αξίας των απαιτήσεων, μειώνει τον πιστωτικό κίνδυνο ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διαπραγματευτική θέση μίας επιχείρησης».

Παρέθεσε, επίσης στοιχεία τα οποία, όπως είπε, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι ακόμη μία αναπτυσσόμενη και μη εκπαιδευμένη αγορά στην πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων. Όπως ανέφερε το 2017 το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς factoring ανήλθε σε 2,6 τρισ. Ευρώ, ενώ στην Ελλάδα ο διαχειριζόμενος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 13,15 δισ. Ευρώ, αποτελώντας το 7,32% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος υπερβαίνει το 10%. Επίσης, από τον συνολικό τζίρο, εξήγησε, μόνο το 15% αφορά διεθνές factoring.

Παρουσιάζοντας το νέο «εργαλείο» προστασίας από πιστωτικό κίνδυνο, η Χαρά Βαρδακάρη, διευθύνουσα σύμβουλος της Πειραιώς Factoring, θυγατρικής του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ανέφερε πως πρόκειται για μία ολοκληρωμένη υπηρεσία χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό που εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα προϊόντων της Συναλλακτικής Τραπεζικής της τράπεζας Πειραιώς.

«Είναι ένα καινούργιο και καινοτόμο προϊόν, με το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς θέλει να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν εξωστρέφεια χωρίς να δημιουργούν επισφάλειες. Το σημαντικότερο στο νέο εργαλείο είναι η διασπορά του ρίσκου, καθώς δεν πηγαίνουμε να ασφαλίσουμε κάποια απαίτηση σε μία ασφαλιστική, αλλά δουλεύουμε μέσω του ασφαλούς διεθνώς κυκλώματος factor chain international με 400 μέλη-εταιρείες factoring από 90 χώρες», δήλωσε η κ. Βαρδακάρη και επισήμανε πως η Πειραιώς Factoring προσφέρει καλύψεις στους προμηθευτές-εξαγωγείς για τις απαιτήσεις τους έναντι των πελατών-οφειλετών τους που ανέρχονται στο 100% για το εξαγωγικό factoring και στο 90% για την εγχώρια αγορά.

Ανέφερε ακόμη πως το «Γέφυρα στις εξαγωγές» απευθύνεται σε επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα και πραγματοποιούν εξαγωγές επί πιστώσει, είτε εισάγουν από το εξωτερικό και περιλαμβάνει όλα τα στάδια από την προχρηματοδότηση, την εκτέλεση των παραγγελιών, την τιμολόγηση, την ασφαλιστική κάλυψη των απαιτήσεων, μέχρι και την προεξόφληση, αλλά και την είσπραξη των απαιτήσεων.

Στις εξαγωγικές επιδόσεις και το βαθμό εξωστρέφειας της οικονομίας της Ελλάδας, αναφέρθηκε, λίγο αργότερα, ο επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, σημειώνοντας πως «τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα αύξησης της εξωστρέφειας, με τις εμπορευματικές εξαγωγές και τις εξαγωγές υπηρεσιών να σημειώνουν αλλεπάλληλα νέα ιστορικά υψηλά, και το ισοζύγιο πληρωμών να κινείται σε σχεδόν ισοσκελισμένα επίπεδα». Παράλληλα επισήμανε και μια σειρά κλάδων και προϊόντων στα οποία η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα έναντι ενός σημαντικού αριθμού ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών, αλλά και τα σημεία προβληματισμού που έχουν αναδειχθεί, όπως ο μικρός αριθμός εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο χαμηλός βαθμός ποιοτικής και τεχνολογικής ειδίκευσης των ελληνικών εξαγωγών και η περιορισμένη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας».

Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εισηγητών και των συμμετεχόντων, τόσο για τις εξαγωγικές προοπτικές της χώρας μας, όσο και για τις ειδικότερες λύσεις και τα πλεονεκτήματα που παρέχει το εξαγωγικό factoring στις επιχειρήσεις.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία