BACK TO
TOP
Τράπεζες

Αβεβαιότητα στις ελληνικές τράπεζες τα νέα δάνεια της ΕΚΤ

Στο επικείμενο ΔΣ της ΕΚΤ θα παρουσιασθούν τα πρώτα συγκεκριμένα στοιχεία για το πλαίσιο αναχρηματοδότησης των δανείων T-LTROs που είχαν δοθεί από την ΕΚΤ στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης το 2016 και τα οποία αρχίζουν να λήγουν από το 2020.

ekt_greek_bank

33
0

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες θα συμμετάσχουν και στο νέο πακέτο με την χρήση τίτλων που διαθέτουν επαρκή διαβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης.

Είναι πολύ πιθανό στην διήμερη συνεδρίαση της Τετάρτης/Πέμπτης η ΕΚΤ να εξετάσει τους όρους με τους οποίους θα δοθούν τα νέα δάνεια, αν και οι αρχικές προθέσεις της ΕΚΤ ήταν να προσδιορίσει με ανακοινώσεις της τους όρους αυτούς τον Ιούνιο.

Σε κάθε περίπτωση το εύρος των δανείων θα είναι μικρότερο σε όγκο και με ελαφρά αυξημένα επιτόκια, πάντα βέβαια στο αρνητικό φάσμα (-0,30% έως -0,20%), καθώς η τάση ενίσχυσης τόσο του πληθωρισμού όσο και του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν απορροφήσει από τα προηγούμενα δάνεια περί τα 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 7,6 δισ. από το πρόγραμμα των TLTROs και άλλα 0,5 δισ. ευρώ από το παλιότερο πρόγραμμα των LTROs.

Στο νέο πρόγραμμα και με δεδομένο ότι ο πρώτος κύκλος στοχευμένων δανείων από την ΕΚΤ θα είναι μικρότερος - οι πληροφορίες αναφέρουν οτι στο ΔΣ της ΕΚΤ υπάρχει η συγκλίνουσα άποψη να είναι στο 50% του προγράμματος των TLTROs – αναλογικά η αναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να κινηθεί στο ύψος των 4 δισ. ευρω.

Δεν είναι όμως δεδομένο ότι η χρήση του νέου πακέτου θα είναι οπωσδήποτε αναλογική, όπως επίσης δεν έχει διευκρινισθεί το αν και πότε θα ακολουθήσει δεύτερο πακέτο αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ που θα καλύψει ό,τι κενά και ανάγκες παρουσιασθούν στο ευρωσύστημα.

Αναλυτές ενήμεροι για τις συζητήσεις που "ωριμάζουν" στο συμβούλιο της ΕΚΤ υποστηρίζουν ότι η διαμόρφωση του πρώτου κύκλου δανείων TLTROs που θα υλοποιηθεί από τον επόμενο Σεπτέμβριο, έχει "περιορισθεί" χρονικά από το γεγονός ότι έναν μήνα μετά την ενεργοποίηση του προγράμματος θα αλλάξει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να "παγιδευτεί" ο νέος επικεφαλής από την "γραμμή" Ντράγκι.

Από την πλειονότητα όμως των μελών του ΔΣ φαίνεται να υπάρχει συμφωνία ότι οι συνθήκες σήμερα είναι τόσο αβέβαιες, ώστε ακόμα και να μην υπήρχε η μεταβολή στην διοίκηση της ΕΚΤ και πάλι δεν θα μπορούσαν να αποφασισθούν περισσότερο συγκεκριμένα και μακροπρόθεσμα μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση πάντως για τις ελληνικές τράπεζες, πέραν της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα TLTROs του Σεπτεμβρίου, εξαιρετικά σημαντικό θα ήταν να γνωρίζουν το πώς και πότε θα απαλλαγούν από τους περιορισμούς που είχε θέσει η ΕΚΤ στις αρχές του 2015 όσον αφορά το όριο κτήσης ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Για το θέμα αυτό και παρά το γεγονός ότι έχουν αναιρεθεί στο μεταξύ οι όροι που είχαν υποχρεώσει την ΕΚΤ στην επιβολή αυτού του ορίου, δεν υπάρχει κανένας "υπαινιγμός", παρά τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί από το φθινόπωρο του 2018 από τον Μάριο Ντράγκι.

Πηγή: capital.gr 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία