BACK TO
TOP
Τράπεζες

Στη σωστή κατεύθυνση οι ελληνικές τράπεζες λέει η Citigroup

«Ουδέτερη» στάση για τις ελληνικές τράπεζες τηρεί η Citigroup καθώς όπως επισημαίνει ο κλάδος οδηγείται στη σωστή κατεύθυνση μεν, ωστόσο οι κίνδυνοι παραμένουν.

452142984

14
0

Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά έτους που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο χάρη στη στήριξη από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, το ράλι των ελληνικών ομολόγων και την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα. Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να κινείται στη σωστή κατεύθυνση με την περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας (η εξάρτηση από τον ELA διαμορφώθηκε στα μόλις 18 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου), τα σημάδια σταθερότητας στα καθαρά έσοδα από τόκους στο δ'΄τρίμηνο και τη συνεχιζόμενη πρόοδο στις προσπάθειες μείωσης των NPEs.

Ωστόσο η Citi εμφανίζεται επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις προοπτικές των καθαρών εσόδων από τόκους δεδομένου του υψηλού ποσοστού των επιτοκιακών εσόδων στα επισφαλή δάνεια (27%-44%), το οποίο είναι συνάρτηση των επιπέδων των NPEs και της κάλυψης.

Σε ό,τι αφορά τα NPEs, η αμερικάνικη τράπεζα αναφέρει πως το περασμένο έτος, οι ελληνικές τράπεζες πέτυχαν μείωση κατά 13,1 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις και οι διαγραφές που αντιστοιχούν στο 82% της μείωσης των προβλέψεων μειώθηκαν κατά 10,2 δισ. ευρώ το 2018. Σύμφωνα με τις νέες στρατηγικές που αναθεωρήθηκαν τον Μάρτιο, οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να μειώσουν την έκθεσή τους στα προβληματικά δάνεια κατά 23,4 δισ. ευρώ φέτος με αυξημένη εξάρτηση στις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις (67%), οι οποίες συνδέονται με την επάρκεια των προβλέψεων, τις αποτιμήσεις των εγγυήσεων και τη ζήτηση των επενδυτών για τα NPLs. Η συνολική μείωση των NPEs έχει ως στόχο τα 53,7 δισ. ευρώ το 2019-2021 (έναντι του αποθέματος προβλέψεων ύψους 43,9 δισ. ευρώ από το τέλος του 2018) με τους προβλεπόμενους δείκτες NPE να κυμαίνονται μεταξύ του 9% και του 23% το 2021.

Εξηγώντας την ουδέτερη στάση της για τον κλάδο η Citi επισημαίνει πως με βάση τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάκτησης για τους διάφορους τύπους προβληματικών εκθέσεων των τραπεζών, υπολογίζει ότι το έλλειμμα των προβλέψεων διαμορφώνεται στα 12 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018. Το εκτιμώμενο έλλειμμα είναι χαμηλότερο από τις διαγραφές που εκτιμά η αγορά για όλες τις τράπεζες, εκτός της Τράπεζας Πειραιώς. Σε σύγκριση με τα κεφαλαιακά αποθέματα, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank (pro-forma για τη συγχώνευση της Grivalia) και υψηλότερο για την Alpha και την Πειραιώς.

Ετσι τηρεί ουδέτερη στάση (Neutral/High Risk) για την Πειραιώς και την Alpha τις οποίες και υποβαθμίζει από τη σύσταση "αγοράς"(buy), δεδομένου του κινδύνου εκτέλεσης για την αντιμετώπιση των NPEs. Ενώ βλέπει χαμηλότερο κίνδυνο για την Εθνική και την Eurobank (υποβάθμιση από buy επίσης), η Citi θεωρεί ότι αυτό αντικατοπτρίζεται ήδη στην αποτίμηση και έτσι τις αξιολογεί με στάση Neutral / High Risk επίσης.

Έτσι, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank είναι τα 1,76 ευρώ από 1,87 ευρώ πριν, για την Eurobank είναι το 0,85 ευρώ από 0,95 πριν, για την Εθνική είναι τα 2,22 ευρώ από 1,08 πριν και για την Πειραιώς είναι τα 1,84 ευρώ από 0,76 ευρώ πριν.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία