BACK TO
TOP
Τράπεζες

Πιο αυστηρά κριτήρια για δάνεια από τις τράπεζες της Ευρωζώνης

Οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένουν να αυστηροποιήσουν περαιτέρω την πρόσβαση σε δάνεια το τέταρτο τρίμηνο και να δουν πτώση στη ζήτηση δανείων καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα επιτόκια αυξάνονται, ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

lagarde_ekt

137
0

Όπως σημειώνει το Bloomberg, καθώς η ύφεση φαίνεται πλέον σχεδόν βέβαιη τον χειμώνα, η εμπιστοσύνη πέφτει ραγδαία, αυξάνοντας τον κίνδυνο οι τράπεζες να γίνουν πιο επιλεκτικές στη χορήγηση δανείων, ενισχύοντας ενδεχομένως την ύφεση.

Ωστόσο, οι τράπεζες είχαν καθοδικές προοπτικές για αρκετά τρίμηνα, ακόμη και αφότου η αύξηση των εταιρικών δανείων έχει ανέλθει στο καλύτερο επίπεδο από το 2009, υποδηλώνοντας τουλάχιστον μερική αποσύνδεση μεταξύ των προβλέψεων και της πραγματικής επίδοσης.

«Το τέταρτο τρίμηνο του 2022 οι τράπεζες της ευρωζώνης αναμένουν μια σημαντικά ισχυρότερη καθαρή αυστηροποίηση των πιστωτικών προτύπων για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις», δήλωσε η ΕΚΤ βάσει έρευνας σε 153 τράπεζες. «Επιπλέον, οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ αναμένουν ότι τα πιστωτικά πρότυπα θα συνεχίσουν να γίνονται αυστηρότερα τόσο για τα στεγαστικά δάνεια όσο και για την καταναλωτική πίστη». Οι τράπεζες δήλωσαν ότι η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ συνέβαλε στη σύσφιξη των κριτηρίων δανεισμού και ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει επίσης αρχίσει να μειώνει τη ζήτηση δανείων.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 125 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος και άλλες 125 μονάδες βάσης τιμολογούνται πριν από το τέλος του έτους και πριν από περαιτέρω αυξήσεις το 2023.Το τρέχον τρίμηνο, η ζήτηση δανείων των επιχειρήσεων αναμένεται να μειωθεί ενώ η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω «ισχυρή καθαρή μείωση», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

«Στο πλαίσιο της οικονομικής επιβράδυνσης και των εντεινόμενων φόβων ύφεσης, οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις οικονομικές προοπτικές, καθώς και οι ειδικές καταστάσεις του κλάδου ή της επιχείρησης και η φθίνουσα ανοχή κινδύνου των τραπεζών είχαν σημαντική επίδραση στα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις», είπε η ΕΚΤ.

Πηγή: euro2day.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία