BACK TO
TOP
Πληρωμές

Συνδεδεμένη 72 ευρώ για το βαμβάκι στα 79 ευρώ για τα ζαχαρότευτλα

Ένα µήνα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναµένεται να πληρωθούν φέτος οι δικαιούχοι την ειδική ενίσχυση βάµβακος. Επί του θέµατος, µάλιστα, δεσµεύτηκε πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η συνδεδεµένη ενίσχυση του βαµβακιού θα δοθεί µέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σε εκπροσώπους των παραγωγών, των δήµων και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που τον επισκέφθηκαν στη Βάθη.

3-Pinakas-Plirwmwn

Ελένη Δούσκα

42
0

Αφορµή για τις δεσµεύσεις της ηγεσίας της πλατείας Βάθη ήταν τα µεγάλα προβλήµατα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόµενα στον Έβρο και τη Ροδόπη κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, ενώ κάποιοι µιλούν για επικοινωνιακό τρικ, λίγο πριν την έναρξη της φετινής εξόδου των αγροτών στις εθνικές οδούς. Η ουσία, πάντως, είναι ότι οι διοικητικοί στις κατά τόπους Περιφέρειες έλαβαν τη σχετική εντολή να ξεκινήσουν τη διαδικασία για να µπορέσουν να προλάβουν τους χρόνους. Οι πληροφορίες για την ώρα κάνουν λόγο για περισσότερα από το 2017 δηλωµένα στρέµµατα και πιθανή µείωση της τιµής της ενίσχυσης από την περσινή των 72 ευρώ το στρέµµα. Να σηµειωθεί εν τω µεταξύ, ότι σύµφωνα µε τις δεσµεύσεις του υπουργού, ότι ακόµα και οι παραγωγοί που δεν έχουν πιάσει το πλαφόν, λόγω των βροχοπτώσεων, θα µειωθεί το ανώτατο όριο παραδόσεων, όπως αυτό ορίζεται ανά Περιφέρεια, προκειµένου να λάβουν όλοι οι βαµβακοπαραγωγοί την ειδική ενίσχυση. 

Εν τω µεταξύ, την επόµενη εβδοµάδα και µε αυξηµένη τιµή στα 79 ευρώ το στρέµµα θα πιστωθεί στους λογαριασµούς των τευτλοπαραγωγών η συνδεδεµένη ενίσχυση. Το θέµα ανακοίνωσε ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης σε πρόσφατη συνάντησή του µε παραγωγούς Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στους οποίους δεσµεύτηκε ότι «η συνδεδεµένη ενίσχυση των ζαχαρότευτλων θα πληρωθεί µέχρι τέλος Ιανουαρίου». Σηµειωτέον ότι από την περασµένη Πέµπτη υπογράφτηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση από τον υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σύµφωνα µε την οποία το ποσό της συνδεδεµένης ενίσχυσης στα ζαχαρότευτλα θα είναι αυξηµένο κατά 10%, στα 79 ευρώ ανά στρέµµα (790 ευρώ ανά εκτάριο). Στόχος, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου, «να πληρωθούν άµεσα οι παραγωγοί τη συνδεδεµένη ενίσχυση, υλοποιώντας την υπόσχεση της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για την κατά προτεραιότητα ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών».

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα