BACK TO
TOP
Πληρωμές

Κιμπουτάζ και στρατός κινούν την αγροτεχνολογία του Ισραήλ

Το ροζ σκουλήκι που έχει µέγεθος µικρότερο από µια ίντσα είναι µπελάς για τους βαµβακοπαραγωγούς στο Ισραήλ. Ο Οφίρ Σλαµ που µεγάλωσε στο κιµπούτς Ginosar στα βόρεια του Ισραήλ ξυπνούσε τα χαράµατα για να ελέγξει ότι η καλλιέργεια δεν είχε προσβληθεί από το ζιζάνιο.

4_Israel-agriculture

Αλίκη Χουλιάρα

32
0

«Είναι δύσκολο να το εντοπίσεις» λέει στο περιοδικό Economist. Πριν τέσσερα χρόνια ίδρυσε µε άλλους την εταιρεία Taranis, που χρησιµοποιεί υψηλής ανάλυσης εικόνες από drones, αεροπλάνα και δορυφόρους για να διαγνώσει προβλήµατα στο χωράφι όπως ασθένειες, ξηρασία, θρεπτικές ανεπάρκειες. Επενδυτές συνδράµουν στο έργο της. Μάλιστα, το Nοέµβριο η Taranis συγκέντρωσε 20 εκατοµµύρια δολάρια.

Περισσότερες από 500 εταιρείες υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται στον τοµέα της αγροτεχνολογίας στο Ισραήλ, σχεδόν διπλάσιες από αυτές στην κυβερνοασφάλεια. Το ένα τρίτο εξ αυτών δεν υπήρχε πριν πέντε χρόνια. Επενδυτές µε τους οποίους µίλησε το Economist θεωρούν ότι παρόλο που κι άλλες χώρες επωφελούνται από την αγροτεχνολογία, το Ισραήλ ξεπερνά µόνο η Αµερική. Όταν ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Wang Qishan βρέθηκε στο Ισραήλ τον Οκτώβριο επισκέφθηκε εκθέµατα αγροτεχνολογίας. «Γεωργικά πάρκα» που χρησιµοποιούν ισραηλινή τεχνολογία ξεφυτρώνουν σε όλη την Κίνα.

Επειδή δεν διατηρεί εµπορικές σχέσεις µε τους γείτονές του, το Ισραήλ στηρίχτηκε στη φιλοσοφία των κιµπούτζ και άλλων συνεργατικών σχηµάτων για να εξασφαλίσει  τροφή στον πληθυσµό. Αυτή η κληρονοµιά αποδίδει καρπούς σήµερα: το 54% των επιχειρηµατικών σχηµάτων αγροτεχνολογίας στο Ισραήλ διοικούνται από κάποιον που µεγάλωσε σε κιµπούτζ.

Στο Ισραήλ η θητεία στον στρατό  είναι υποχρεωτική, εκεί αναπτύσσεται λογισµικό (software) και εξοπλισµός για απρόβλεπτες συνθήκες, που βρίσκουν άµεση εφαρµογή στην αγροτεχνολογία. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ του Economist, καινούριες εταιρείες εκµεταλλεύονται την τεχνολογική πρόοδο σε τοµείς όπως η βιολογία φυτών. Ανάµεσα στις start-ups που ιδρύθηκαν πέρσι είναι η Sufresca που επεκτείνει τη ζωή των φρούτων και των λαχανικών, η Beewise που χρησιµοποιεί τεχνητή νοηµοσύνη για να αυτοµατοποιήσει τη διατήρηση των κυψελών µέλισσας και η Armenta που αναπτύσσει νέες θεραπείες για γαλακτοπαραγωγούς αγελάδες που νοσούν. Άλλες κινούνται στους τοµείς των φαρµακευτικών καλλιεργειών και των εναλλακτικών πρωτεϊνών.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό Profi
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα