BACK TO
TOP
Πληρωμές

Με αχλάδια, τεύτλα, μανταρίνια, ψάρια κλείνει ο κύκλος de minimis

Μόνο τα αχλάδια, τα τεύτλα, τα µανταρίνια της Αργολίδας και τα ψάρια από τις λιµνοθάλασσες θα δουν ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας αναφέρουν οι πληροφορίες της Agrenda από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, κάθετα αρνητικοί είναι από την πλατεία Βάθη όσον αφορά τα de minimis στο βαµβάκι, την ελιά, το ελαιόλαδο, τη βιοµηχανική ντοµάτα και τα όσπρια.  

1-Araxwvitis_2

Ελένη Δούσκα

120
1

Και µπορεί ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης να έριξε τη σπίθα µε τις δηλώσεις του µετά τη λήξη των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων ότι «η κυβέρνηση το επόµενο διάστηµα θα καταβάλει έκτακτες εθνικές ενισχύσεις (de minimis) σε προϊόντα που το έχουν ανάγκη», ωστόσο οι φήµες που ήθελαν το βαµβάκι να λαµβάνει ενίσχυση 40 λεπτά το στρέµµα, δεν έχουν καµία βάση, δεδοµένου ότι η εν λόγω καλλιέργεια στη χώρα µας «απλώνεται» περίπου στα 2,5 εκατ. στρέµµατα, γεγονός που σηµαίνει ότι τα υπάρχοντα κονδύλια περί τα 35 εκατ. ευρώ επουδενί δεν επαρκούν.

Μάλιστα το θέµα των de minimis και ποια αγροτικά προϊόντα θα αφορά ξεκίνησε εδώ και µήνες, µε στόχο των αρµοδίων της πλατείας Βάθη και της Μεσογείων να «βολέψουν» όσες καλλιέργειες ζηµιώθηκαν το 2018 και δεν µπόρεσαν να αποζηµιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Ωστόσο το υπόλοιπο του συνολικού µπάτζετ των de minimis δεν είναι αρκετό ώστε να τα καλύψει όλα. Το δεδοµένο είναι ότι πρώτα οι αιγοπροβατοτρόφοι και µετά οι ροδακινοπαραγωγοί στάθηκαν τυχεροί και πληρώθηκαν ήδη, αν και µε έντονες αντιδράσεις όσον αφορά τη µοιρασιά για τα ροδάκινα.

Σειρά έχουν τώρα τα τεύτλα, καθώς οι πληροφορίες θέλουν την πληρωµή να γίνεται µέσα στην επόµενη εβδοµάδα και να αφορά µόλις 335 παραγωγούς, αυτούς που έλαβαν και στα τέλη Ιανουαρίου τη συνδεδεµένη ύψους 79 ευρώ το στρέµµα. Το ποσό που θα δοθεί δεν είναι µεγάλο, ωστόσο για την ώρα δεν έχει γίνει ακόµα γνωστό το ύψος της ενίσχυσης.


Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου μαζί με το περιοδικό «Αγρόκτημα»
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

23-02-2019 15:27Aiolos3000

Δοσε δοσε τορα που γυρίζει Και ασε της ελιές απ έξω..... Ε ρε ξύλο που θέλετε.. Στο τέλος θα της κάνουμε κουτσουρα να ζεσταθουμε και εσεις κυβερνώντες θα αγοράσετε λάδι από την Τουρκία αλα Δεν πειράζει οί εκλογές έρχονται εκεί θα τα πούμε..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα