BACK TO
TOP
Πληρωμές

Με de minimis μέχρι τελευταίας στιγμής από τον Αραχωβίτη

H µια ζηµιά διαδέχεται την άλλη στον αγροτικό τοµέα από τις ξαφνικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις ανά τη χώρα, µε έναν ΕΛΓΑ να µην προλαβαίνει καν να εκτιµήσει το ακριβές ύψος των καταστροφών, και µε τους έχοντες την ευθύνη µε τη φούρια των εκλογών να τα σπρώχνουν σχεδόν όλα στις ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας, στα γνωστά... de minimis.

S2

Μαρία Γιουρουκέλη

23
3

Βέβαια, αν οι εκλογές ήταν πιο µακριά, θα αρκούσε και η παραποµπή στα ΠΣΕΑ. Εντούτοις, επειδή ο χρόνος είναι βραχύς, και τα ΠΣΕΑ θέλουν τουλάχιστον µια 3ετία, ενώ ο κανονισµός του ΕΛΓΑ, δεν προλαβαίνει µέχρι την 7η Ιουλίου να αλλάξει, στις ήσσονος σηµασίας ενισχύσεις µπορούν να µπουν όπως είπε πρόσφατα στους Κρητικούς αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης µέχρι και οι ζηµιές στη ντοµάτα από την Τuta Absoluta.

Όπως και να ‘χει, κάποιες ζηµιές µπορεί να πληρωθούν άµεσα, εφόσον δηλαδή υπάρξει έκδοση στο ΦΕΚ, όπως για παράδειγµα οι αποζηµιώσεις για τα αχλάδια Κρυστάλλια για τις βροχοπτώσεις του 2018 κατά το στάδιο της καρποφορίας, ενώ κάποια άλλα θα πάνε για τον επόµενο διαχειριστή. Σε αυτό το µήκος και οι ανέξοδες υποσχέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη ότι έχουν δροµολογηθεί αποζηµιώσεις για το γλοιοσπόριο, εφόσον βέβαια αποφανθεί θετικά η DG AGRI (Γενική ∆ιεύθυνση Γεωργίας), στην οποία έχει παραπέµψει το θέµα ο Επίτροπος Χόγκαν.

Σε κάθε περίπτωση, ο κατάλογος των πληγεισών περιοχών είναι εξαιρετικά µακρύς, αν συµπεριληφθούν και οι εκκρεµµότητες πληρωµών από προηγούµενα έτη, για τα οποία δεν έχει ακόµη «κληρώσει» αν θα µπουν στα ζηµιογόνα αίτια του EΛΓΑ, σε ΠΣΕΑ ή στα de minimis όπως για παράδειγµα µε τους αµυγδαλοπαραγωγούς των δήµων Τεµπών, Ελασσόνας, Αγιάς, Κιλελέρ και Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας.

Για την ώρα, πάντως, συνεχίζονται οι επισκέψεις των πολιτευτών στις πληγείσες περιοχές µε τις δεσµεύσεις για άµεσες, έγκαιρες, δίκαιες αποζηµιώσεις προσεχώς πάνε σύννεφο, ενώ τα «αντιχαλαζικά δίκτυα» του ΕΛΓΑ, σύµφωνα µε τους παραγωγούς έχουν κρασάρει.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 29 Ιουνίου, μαζί με το περιοδικό Αγρόκτημα

 

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

01-07-2019 23:40Νικος λαγος

Τι θα γίνει με τα καπνα πιεριας θα πληρωτούν καμιά φωρα .η τρώμε δουλεμα

Απάντηση

30-06-2019 15:12Nikos

Emeis ayta pou dilwsame ta amygdalla tou 2017 pote tha mas erthoun h ektimisis na plirwthoume exw stin serres

Απάντηση

29-06-2019 23:49Τεο

ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ ΤΟ DE MINIMIS ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ ΤΙ ΠΕΡΊΜΕΝΕ????? ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΊΤΕ ΣΤΟ ΤΈΛΟΣ ΔΕΝ ΠΡΟΛΆΒΑΜΕ????

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα